Jump to content

Porodiljna naknada?


TanjaKovacevic

Preporučene objave

Iako sam još uvijek studentica, kroz dva mjeseca trebam diplomirati. imam bebu od 5.5 mjeseci i primam porodiljnu. budući da sam opet trudna, termin je kraj siječnja 2010.g., zanima me koja mi je najbolja opcija tj.kakova prava imam? mogu li raditi samo prvo polugodište (kao prof. engleskog) i nakon poroda primati porodiljnu prosjeka posljednjih 6 plaća i ubrajaju li se u tih posljednjih 6 i porodiljne naknade prije rada na školi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Onoliko koliko ja znam pošto i ja imam s tim probleme.

MOraš imati 12 mjeseci neprekinutog staža ili( ako je to istina još provjeri) 18 s prekidima onda imaš pravo na porodiljni, ti možeš raditi prvo polugodište koliko možeš ali bi trebala roditi prije isteka ugovora tj. za vrijeme kada ti ugovor traje.

Da gledaju se 6 posljednjih ali ako ih nemaš (barem je tako bilo i prije dovoljne su i 3). Da li u prosjek ide i porodiljni prošli to neznam ali se gleda staž u onaj prosjek oigurane osobe.

 

POZDRAV!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru i savjetu! :-) Meni su u socijalnom rekli na jednom šalteru da imam ako radim prvo polugodište pravo na porodiljnu naknadu prosjeka zadnjih tih 3-4 plaće koje budem primala..a na drugom šalteru...dva metra dalje...30min kasnije...da nemam...da moram raditi godinu dana da bi se računao prosjek... No nije mi još jasno to što je meni zapravo u trenutku otvaranja porodiljnog krenuo i radni staž...tako su mi rekli..pa bih u tom smislu ja kada rodim imala 9 mjeseci radnog staža koji mi je na porodiljnom išao i 4 mjeseca radnog staža koji sam na školi radila..(a imam ja već i od prije 8 mjeseci radnog staža..kada sam prije faksa na zamjeni radila..)...pa ako postoji tih 18mj ...bilo bi i to super... Anyway, hvala na savjetu... Lijepo je eto što se ljudi ipak mogu naći negdje i pomoći jedni drugima...jer ova naša birokracija...zahtjeva poseban faks da bi se shvatila..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

pozdrav svima...najvjerojatnije moje pitanje ne pripada ovom topicu,ali koliko sam uspjela pregledati, doslovce na slično nisam naišla,pa da sam ga mogla pridružiti...znam da moj slučaj nije rijedak i da ima još mama sa takvim tužnim pričama,ali ja ih ne uspjevam pronaći...naime,rodila sam tri puta...moje prvo dijete umrlo je za vrijeme poroda i u rodnom listu nema -imena prezimena(iako moje dijte ima ime u mom srcu),a stoji posebna naznaka da je mrtvorođeno...sve ostale podatke rodni list sadrži...poslije tog poroda koristila sam porodiljni 45 dana i na vlastiti zahtjev se vratila na posao....onda sam rodila drugo dijete i bila na porodiljnom 6 mj...trenutno sam na porodiljnom za treće dijete,a uskoro mi izlazi 6mj i po preporuci tete u hzzo-u(koja zna da mi je teško raditi sa dvije bebe u gradu bez jaslica) priložila sam 3 rodna lista djece koju sam rodila i poslan je zahtjev za porodiljni od 3 god...kako mi je ta ljubazna teta objasnila-možda mi odobre,a možda ne...kao njihovo diskrecijsko pravo....ne razumijem...u zakonu je formulacija-za blizance,treće i svako iduće dijete....moje prvo dijete je rođeno,istina mrtvorođeno,sahranjeno i nikada neću prihvatiti da ono pred zakonom nije dijete kao i svako drugo dijete....pitanje je-zašto je to u domeni diskrecijske ocjene????unaprijed hvala...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema tu nikakve diskrecijske ocjene, pričekajte rješenje pa će Vam tamo biti sve u obrazloženju pojašnjeno, uz molbu da kad stigne rješenje za roditeljski dopust, javite nam kako je vaš zahtjev rješen, vezano uz zaista jednu stvar o kojoj je obzirom na odredbu iz zakona potrebno voditi računa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala!Uistinu nisam očekivala da će netko tako brzo reagirati i to me obradovalo...jednim dijelom mogu reći da se kužim u zakone,po struci sam dipl.pravnik...no,jedna sam od onih koji su po primitku diplome,(a u šumi članaka i stavaka)shvatili da ne razumiju i ne znaju ništa ...čini mi se da se apsolutno sve može tumačiti,a i da se tumači svakako...čari prava...javim se kad dobijem rješenje,a ako bilo tko dobije rješenje sa ovakvom ili sličnom problematikom voljela bi da se javi sa sažetkom...pozdrav svima.... :mase1:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Draga bumblica,htjela sam te samo ohrabriti informacijom da prema Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama i naknadama,koji je stupio na snagu 01.01.2009.,između ostalog stoji kako se sva prava uvjetovana brojem djece u obitelji, upravo odnose na svu rođenu djecu,a ne samo onu živu (dakle,i mrtvorođenu i kasnije umrlu),tako da to ne ovisi o nečijoj milosti ili "diskrecijskom pravu" Zavoda,nego je Zakon tu jasan. Zakon možeš iščitati na web stranicama HZZO-a ili Rodinim stranicama,jer ti ja sad ne mogu točno citirati članak,ali on zasigurno stoji i ide tebi u prilog. Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Bog svima,kasnim,ali vjerujte mi opravdano....puno ti hvala...i sama sam proučila tekst toga zakona i već si u glavi posložila žalbu u slučaju da se iz ne znam kojih razloga taj članak i stavak protumači na moju štetu...dakle,dobila sam porodiljni do treće godine za treće dijete...zasigurno znam da osim mene postoje majke sa sličnom pričom,pa da eto znaju...imamo svoj članak i stavak koji je eto zaživio i u praksi...nekako kad sam dobila rješenje osjećala sam se divno...ne zbog novaca ili nečeg sličnog...mali su to novci ali majčino srce je ogromno kad netko prepozna da i takvo rođeno dijete nije ništa manje važno dijete....naprotiv,obzirom da zauvijek ostaje neuhvatljivo i nedefinirano,njegov trag je u nama još intenzivniji...svima hvala!!!!!!!!!!! :hvala:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija