Jump to content

Zemljiste-dokazivanje vlasnistva!


sax

Preporučene objave

Problem je u zemljistu koje je u vlasnistu moje bake koja je umrla i sad je na meni,ali se tako vodi u katastru,a ona dok je bila ziva nije ga prepisala u gruntovnici i sad se i dalje vodi na njenoj daljnjoj rodakinji koja je umrla i nije imala djece t.j. nema direktne nasljednike.Podignuta je tuzba na sudu da se utvrdi vlasnistvo.Sud je od mene trazio da nadem bilo kakvog njenog rodaka jer se netko mora stavit kao tuzenik.

I to se nekako naslo i predalo sudu,ali sad sud ponovo vraca na pocetak i trazi od mene da ja dokazem da taj covjek ima veze sa zenom koja je vlasnica po gruntovnici t.j. da je on indirektni nasljednik.Meni je to nemoguce dokazat,pa me zanima sta napravit.U svemu tome postoji i problem sto se ne moze nac smrtovnica te zene niti njena grobnica.

Zar sud nije mogao njemu poslat poziv pa da se on ocituje o ovom problemu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

U matičnom uredu gdje je pokojnica rođena trebalo bibiti upisano i vrijeme smrti.

Ako do tog podatka ne dođete pokušajte u mjestu rođenja imenovane imenovane putem crkve pronaći od koga imenovana potječe i tko je imenovanoj u rodu.Crkva je vodila posebne knjige s ti, podacima i poslije drugog.sv. rata predala je povrijesnim arhivima .

Nadalje imate mogućnost vidjeti iz povijesnog izvatka u gruntovnici kako je nekretnina mijenjala vlasnika .

 

Trebalo bi dokazati da je osoba upisana u zemljišnim knjigama za života pravnim poslom (usmena kupoprodaja ),

predala Vama ili Vašem predniku u posjed tu nekretninu .

Uz pomoć dva svjedoka trebali bi dokazati da Vi ili Vaš prednik je koristio tu nekretninu određeni broj godina koji je potreban za sticanje vlasništva dosjelošću.

 

Ukoliko se utvrdi da imenovana nema nasljednika , tada ta imovina prelazi na društveno polit. zajednicutj. na Općinu mjesta gdje se nekretnina nalazi , i sada bi umjesto osobe upisane u gruntovnici trebalo tužiti Općinu, a vi dokazujete svoj posijed na naprijed opisani način , no ukoliko nađete nekog nasljednika imenovane tada utužujete tog nasljednika .

 

Vi morate znati kada je osoba umrla.,i doći do smrtovnice .

S obzirom da Vi imate pravni interes da to riješite ,

možete sudu mjesta gdje se nekretnina nalazi

podnijeti zahtjev za proglašenje nestale osobe umrlom .

Zahtjevu prilažete izvod iz knjige rođenih za imenovanu ,morate navesti kada se posljednji put javila i nači svjedoka koji će posvjedočiti da je imenovana iselila i da se duže od pet godina nije javljala te smatrate da su ispunjeni uvjeti za proglašenje nestale osobe umrlom .

 

Datumi moraju biti usklađeni .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na savjetima

Najveci problem ovdje je to sto sud ne zeli krenut u postupak dok ja ne dokazem da osoba koja je njen nasljednik stvarno njen nasljednik.A ja nemam nacina to dokazati jer nisu u blizem srodstvu,a sud ne zeli poslat poziv doticnome pa da se taj ocituje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost ste žrtva nereda koji vlada u sudskoj praksi u takvim postupcima.

 

Na nekim sudovima će takav postupak provesti tako da pokojnici postave privremenog zastupnika, i uopće neće provjeravati da li su podaci o njoj nedostupni i da li se nasljednici mogu ili ne mogu naći. Recimo, osobno sam bio tužen u jednoj takvoj parnici kao osoba nepoznate adrese, a moja adresa je bila u z.k. (i desetljećima se nisam selio), pa mi je postavljen privremeni zastupnik i postupak je završen a da sam ja za to saznao tek dvije godine kasnije.

 

Prema Zakonu o nasljeđivanju sud mora pokrenuti ostavinski postupak po službenoj dužnosti ako je pokojnik imao nekretnine. Također piše da podatke o tome dostavlja sudu matični ured. Ne piše da to ne može biti i netko drugi.

 

I vi možete pokrenuti ostavinski postupak tako da sudu dostavite smrtni list, podatke o osobama za koje mislite da su nasljednici i z.k. izvadak za nekretnine koje glase na pokojnicu. Dalje bi sud trebao sve obaviti tj. provjeriti nasljednike i donijeti rješenje, a na temelju odredbe o nasljedniku iz tog rješenja onda vi možete podići tužbu radi utvrđenja vlasništva protiv te osobe (fizičke ili pravne).

 

Međutim, dogodit će vam se slijedeće.

 

Na jednom sudu će postupak provesti jer to moraju po službenoj dužnosti budući da pokojnik ima nekretnine. Vi, naravno, nećete biti stranka u postupku, ali po okončanju možete do rješenja koje sud donese.

 

Na drugom sudu će se zgroziti ako to pokušate, jer - po njihovom tumačenju - nemate pravni interes budući da niste nasljednik (a ono "po službenoj dužnosti" će okačiti mačku o rep).

 

Nažalost, preporuka Vam je da samo budete uporni i dosadni. Predlažem da pokušate pokrenuti ostavinski postupak iza pokojnice pa vidite što će vam odgovoriti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ostavinski postupak je proveden nakon sto je ta osoba umrla,medutim to rijesenje sud ne moze naci jer kazu da je zagubljen.Sada nekim drugim kanalima pokusavamo barem dobit broj ostavinskog spisa koji bi prilozili u tuzbu i to bi rijesilo problem.U tom postupku se navodi ime nasljednika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

KronicnaStranka je napisao:

Kako se zna da je ostavinski postupak proveden ako niti broj nije poznat?

 

Ako je temeljem rješenja u tom postupku izvršen prijenos u z.k. na nasljednike nekih drugih nekretnina, osim ovog zemljišta, onda bi rješenje moralo biti i u zbirci isprava z.k. odjela suda.

 

Dobili smo informaciju od samog nasljednika,ali to je sve sto nam je htio reci.Trazli smo u sudu,medutim provedena je ostavinska pod tim imenom ,ali ocito je to neka druga osoba sa istim imenom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija