Jump to content

žalba na rješenje porezne prijave


vicky32

Preporučene objave

pozdrav svima, kao i proteklih godina podnio sam poreznu prijavu poreznoj upravi. proteklih godina nije bilo nikakvih problema (uvijek dobio povrat poreza), no ove godine sam dobio rješenje prema kojem sam dužan uplatiti pozamašan iznos. u prijavi je sadržan dohodak od nesamostalnog rada, autorskih honorara, te olakšica za zdravstvene usluge. sada se ispostavilo da ja uopće nisam bio dužan podnijeti poreznu prijavu. sažetak svega je da nisam bio dužan podnijeti prijavu, ali kako jesam, sad moram uplatiti porez. stoga bih molio za pomoć za konkretni slučaj, temeljem koje pravne osnove (članak propisa) bih se mogao žaliti na ovakvo rješenje?

 

hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mišljenje ministarstva financija-porezne uprave:

"Tko nije obvezan podnijeti godišnju poreznu prijavu?"

 

između ostalih,

"Godišnju poreznu prijavu nije obvezan podnijeti porezni obveznik,ako je u prethodnoj godini ostvario drugi dohodak (tu su i autorski honorari) a pod uvjetom da nije obvezan podnijeti godišnju poreznu prijavu na dohodak za koji je propisano obvezno podnošenje godišnje porezne prijave."

 

A u ovom slučaju,porezni obveznik je ostvario dohodak od nesamostalnog rada kod jednog poslodavca (ne kod dva ili više istovremeno),pa nije bio obvezan predati prijavu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na odgovorima, no stvar je zapravo da ja nisam bio dužan podnijeti poreznu prijavu (imam prihode samo po jednoj osnovi), ali sam je iz nepoznavanja propisa podnio i sad moram uplatiti razliku poreza.

moje pitanje je da li se u takvome slučaju mogu žaliti, i ako da, temeljem kojeg članka propisa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, ispravak porezne prijave kao u Vašem slučaju može se podnijeti sukladno čl.65. OPZ-a samo u roku od mjesec dana od dana podnošenja. Što se tiče žalbe u vašem slučaju ne bih Vam preporučio, jer ćete samo odgoditi plaćanje porezne obveze za vrijeme trajanja žalbenog postupka, a za to vrijeme obračunavati će vam se visoke zatezne kamate.

Nakon što je prošao rok od 30 dana od dana podnošenje nema načina da vratite predmet u prijašnje stanje. Sorry...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija