Jump to content

kako dalje


vesna13

Preporučene objave

Več sam pisala o rastavi braka.

Podnjela sam tužbu za rastavu braka jer suprug nije htio pristati na sporazumnu rastavu ( nije ozbiljno shvaćao moj prijedlog i nastavio se ponašati odvratno i gnjusno kao i do tad) .Bili smo na prvom ročištu.Optužuje me da sam postupila podlo i pokvareno pokrenula tužbu, iako sam ga tri puta molila da to napravimo sporazumno.

Sada. Šložio se samnom da prihvaća moju tužbu (iako je kasnije rekao da je mislio da ću je odbaciti,jer sam cijeli život bila popustljiva i nije moje nezadovoljstvo shvaćao ozbiljno ,da pojasnim nakon 14 godina života sam mu pokazala zube),međutim moj zahtjev za skrbi nad djecom ,plaćanje alimentacije i sudskih troškova je dao izjavu da će se sporazumno dogovoriti samnom u tijeku postupka.

Ja sam navela da želim skrb nad djecom ,alimentaciju i plaćanje sudskih troškova (troje djece 5,11,13 godina).

Pitanje:

1. Može li mi stvarati probleme oko skrbi nad djecom?

2. Može li mu se ukinuti alimentacija obzirom da je umirovljeni branitelj s 1 900.00 kn primanja?

3.Mogu li ja tražiti od centra za socijalnu skrb oslobađanje troškova postupka obzirom da koristim posebnu majčinu njegu?

4.Sad trebam podnjeti zahtjev za posredovanje czzs-u.Predaje li se zahtjev u pisanom obliku ili je dovoljno donjeti zapisnik i usmeno podnjeti zahtjev?Ako je potrban pisani zahtjev kako se piše?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega, skrb nad maloljetnom djecom se dodjeljuje u pravilu majci ako to nije drugačije određeno. Vaš suprug naravno može osporavati vaš zahtjev za dodjelu maloljetnog djeteta na skrb majci, ali on mora dokazati na Sudu da ste Vi kao majka, osoba, koja nije sposobna skrbiti o djetetu. Nikada i nikome se ne može ukinuti alimentacija ni po kakvoj osnovi. On je dužan doprinositi za dijete sve do djetetove 19. godine života ili do završenog studija najkasnije do 27. godine života djeteta. S obzirom na njegove prihode, alimentacija će mu se dosuditi prema ljestvici najmanjeg doprinosa za uzdržavanje za dijete koja je donešena uredbom i Zakonom. Mislim da je to za predškolsko dijete oko 900 kn- nisam siguran.

CZSS više nema ulogu posredovanja u procesu tastave braka, već su to postali obiteljski sudovi. Ja bih otišao u Centar i od pravne službe zatražio pomoć u sastavljanju Zahtjeva za posredovanje Obiteljskom sudu, koja je u zgradi Općinskog suda! Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega, skrb nad maloljetnom djecom se dodjeljuje u pravilu majci ako to nije drugačije određeno.

 

poštovani fikuse,

molim da mi navedete zakon, kao i članak zakona kojim se pri razvodu ocu oduzima skrb nad maloljetnom djecom, a ista dodjeljuje majci, te koji zakon, koji njegov članak i u kojim slučajevima propisuje drugačije (i koje to točno) postupanje.

također, zanima me od kada to CZSS nema ulogu posrednika pri razvodu braka.

 

s veseljem i zahvalnošću očekujem Vaše skore odgovore :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja nisam, koliko vidim, napisao o oduzimanju bilo kakvog skrbništva od bilo koga! Pa ovo je opet napad ambrozije ili igre Ivice i Marice! Koliko znam o pravnim formulacijama, postoji velika razlika između pojma "povjeravanja maloljetnog djeteta na skrb... i pojma "oduzimanje skrbi djeteta od... i davanja djeteta na skrb...". Nije mi jasno, zašto bih uopće morao tražiti neke članke u nekim Narodnim novinama, kada je to već i bilo govora ovdje na Legalisu, a i uz dužno poštovanje, ako se bavite poslom socijalne radnice u CZSS-u, tada Vi jako dobro znate koje su Vaše ingerencije kao institucije prema ovom problemu. I ako to znate, tada će pravna služba iz Centra, postavljaču upita, dati neke smjernice i uputiti ga na određenu lokaciju posredovanja u brakorazvodnom procesu mirenja. Imam isuviše bolna iskustva sa ovim situacijama i s obzirom da je ovo sve tako strašno trulo, više se praktički i nezna tko je zašto nadležan i vjerojatno to više nije niti važno s obzirom da se na jesen sprema novi rebalans proračuna koji će ići na vjerojatno ukidanje svih socialnih službi u Hrvatskoj sukladno direktivama MMF-a svjetske banke i trenutnim ekonomskim prilikama u ovoj zemlji. Na kraju krajeva, mogli ste i vi kao upučena osoba u ovaj problem sa člancima podastrijeti neke smjernice čovjeku koji ipak traži ovdje neki pravni savjet ili smjernice kamo dalje. Ja nisam pravnik, ali sam slobodan iz svog vlastitog iskustva da ipak čovjeku pomognem, a mislim da ga nisam dezinformirao. Ne želim čitati nikakve članke, jer baš i nemam vremena, niti želim ovdje glumiti pravnika, već svojim gorkim iskustvom prenijeti svoje sugestije i savjete kako se postaviti u ovoj bolnoj situaciji brakorazvodnog procesa, pozdrav FIKUS

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stvarno i u dosadašnjoj praksi, ali i uvjek se povjerava i "dodjeljuje" maloljetno dijete na skrb majci! Otac je ovdje drugorazredna figura sa vrlo malim šansama da dobije ili da mu se povjeri skrb nad svojim djetetom. Možda bi bilo zgodno da me nekim primjerom demantirate. Kada bih otišao na eventualno psihijatrijsko vještačenje moje bivše supruge zbog očiglednog simptoma BPD-a, samo bih se izložio velikim troškovima i velikim patnjama bez ikakvih rezultata. U stvari smo upće sretni da možemo kako tako vidjeti svoju djecu, čak biti podložni financijskim ucjenama i pritiscima od strane bivše supruge kako bi uopće ostvarili to pravo. Prema tome, žonglirati prema postojećoj situaciji i čekati vrijeme kada će dijete samo odlučiti kako će i s kim će živjeti! To je stvarnost nas očeva!

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, otac može tražiti da djeca budu povjerena njemu, a trebala bi biti povjerena onome tko sustavno brine o njima.

Pismeni zahtjev u vidu kratkog dopisa tražeći da se provede posredovanje i zapisnik bi bili ok. Čulo se i za primjere bez pisamca...

Za pretpostaviti je da će uzdržavanje biti određeno u iznosu manjem od minimalnog radi više obaveza uzdržavanja (i izrazito niskih mogućnosti), doduše ne manje od njegove polovice (oko 450kn za najmlađe, oko 500kn za srednje, oko 600 za starije).

 

fikus je napisao:

CZSS više nema ulogu posredovanja u procesu tastave braka, već su to postali obiteljski sudovi. ...Zahtjeva za posredovanje Obiteljskom sudu, koja je u zgradi Općinskog suda!

Srećom, upitopostavljačica je došla sa prvog ročišta gdje su ih uputili na posredovanje u czss, ali bilo bi lijepo ne iznositi ovakve tvrdnje jer bi netko nov mogao i povjerovati čitajući...

 

fikus je napisao:

najkasnije do 27. godine života djeteta

27g kao granica nije nigdje izrjekom propisano, niti se takvim može izračunati kao apsolutna kategorija trenutno.

 

fikus je napisao:

...vjerojatno to više nije niti važno s obzirom da se na jesen sprema novi rebalans proračuna koji će ići na vjerojatno ukidanje svih socialnih službi u Hrvatskoj sukladno direktivama MMF-a svjetske banke...

Već smo imali prilike višekratno čitati ovakve prognoze istog prognozera, no za očekivati je da će se ostvariti najprije stilom Vidovitog Milana npr. "Uzmi crvenu šerpu, obigraj 11 puta s njom oko kuće i pevaj Vajtsnejk- neverovatne će stvari početi da se dešavaju i do sledeće nedelje u dvane's' časova svi će da budu zatvoreni."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

fikuse, mimo mojih običaja i pravila ovoga portala, a u interesu sprječavanja učestaloga dezinformiranja korisnika začinjenoga nepotrebnom patetikom, uz isprike postavljačici upita zbog začatavanja njezine teme, smatram potrebnim odgovoriti Vam upravo ovdje.

pa, krenimo redom:

 

Ja nisam, koliko vidim, napisao o oduzimanju bilo kakvog skrbništva od bilo koga!

 

Prije svega, skrb nad maloljetnom djecom se dodjeljuje u pravilu majci ako to nije drugačije određeno.

 

fikuse, izgleda da jako loše vidite, jer ako ste napisali da se skrb (a koja zakonski pripada oboma roditeljima i nakon razvoda) dodjeljuje majci, znači da se oduzima ocu, iz čega proizlazi da majka može samostalno donositi sve odluke koje se tiču djece, a svako zanimanje oca za njih nakon rastave (a što mu je pravo i dužnost!) doživljava se kao "pravljenje problema". jeste li uopće svjesni što ste napisali i kakve to posljedice može imati?

 

 

Pa ovo je opet napad ambrozije ili igre Ivice i Marice! Koliko znam o pravnim formulacijama, postoji velika razlika između pojma "povjeravanja maloljetnog djeteta na skrb... i pojma "oduzimanje skrbi djeteta od... i davanja djeteta na skrb...".

 

lijepo da ste svjesni razlike u značenjima riječi skrb; zašto onda u odgovorima miješate skrb u smislu skrbništva sa povjeravanjem na zajednički život i brigu?

 

Nije mi jasno, zašto bih uopće morao tražiti neke članke u nekim Narodnim novinama, kada je to već i bilo govora ovdje na Legalisu...

 

zaista, zašto bi se uopće na pravnome portalu služili Zakonima i člancima zakona, kad postavljačima upita možemo dati vlastito viđenje istih, a ako time izazovemo štetu, ah, pa što se tu može...

 

ako se bavite poslom socijalne radnice u CZSS-u, tada Vi jako dobro znate koje su Vaše ingerencije kao institucije prema ovom problemu.

 

odogovore niste uputili MENI koja znam, (btw., ne radim u CZSS-u, ali imam dosta iskustva s njima, izvorna sam govornica hrvatskoga jezika, pa zakone čitam s razumijevanjem te nisam pristalica teorija zavjera) nego nekome tko NE ZNA kako stvari stoje.

 

 

I ako to znate, tada će pravna služba iz Centra, postavljaču upita, dati neke smjernice i uputiti ga na određenu lokaciju posredovanja u brakorazvodnom procesu mirenja.

 

zašto onda tako niste odgovorili postavljačici upita? kad se meni ne da stoti puta tumačiti razlike između skrbništva i brige, onda na upit ili ne odgovorim, ili postavljača upita uputim na ostale teme na legalisu te na Obiteljski zakon. ne razvlačim Zakon po vlastitom nahođenju, kao da se radi o tijestu za štrudlu.

 

Imam isuviše bolna iskustva sa ovim situacijama i s obzirom da je ovo sve tako strašno trulo, više se praktički i nezna tko je zašto nadležan

 

nije istina. itekako se zna tko je za što nadležan i koga, gdje i kako treba pritisnuti da bi odradio svoj posao. na kraju krajeva, koliko sam upoznata, tako ste i Vi ostvarili svoja prava. čemu sad kukate i širite beznađe?

 

i vjerojatno to više nije niti važno s obzirom da se na jesen sprema novi rebalans proračuna koji će ići na vjerojatno ukidanje svih socialnih službi u Hrvatskoj sukladno direktivama MMF-a svjetske banke i trenutnim ekonomskim prilikama u ovoj zemlji.

 

narafski. ukinimo socijalne službe i kopajmo po kontejnerima. zabranimo razvode, probleme rješavajmo pajserima. :gatara:

 

Na kraju krajeva, mogli ste i vi kao upučena osoba u ovaj problem sa člancima podastrijeti neke smjernice čovjeku koji ipak traži ovdje neki pravni savjet ili smjernice kamo dalje.

 

nije mi se dalo. ali sam morala reagirati na Vaše dezinformacije.

 

Ja nisam pravnik, ali sam slobodan iz svog vlastitog iskustva da ipak čovjeku pomognem, a mislim da ga nisam dezinformirao.

 

dezinformirali ste svakom rečenicom.

 

Ne želim čitati nikakve članke, jer baš i nemam vremena, niti želim ovdje glumiti pravnika, već svojim gorkim iskustvom prenijeti svoje sugestije i savjete kako se postaviti u ovoj bolnoj situaciji brakorazvodnog procesa,

 

ne morate čitati nikakve članke. ali onda nemojte davati pravne savjete.

 

 

 

Stvarno i u dosadašnjoj praksi, ali i uvjek se povjerava i "dodjeljuje" maloljetno dijete na skrb majci! Otac je ovdje drugorazredna figura sa vrlo malim šansama da dobije ili da mu se povjeri skrb nad svojim djetetom. Možda bi bilo zgodno da me nekim primjerom demantirate.

 

evo Vam najsvježijeg primjera:

 

http://www.legalis.hr/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=503329554&forum=21

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija