Jump to content

Molim savjet- stambeno zbrinjavanje


bubamara_25

Preporučene objave

Udovica sam smrtno stradalog branitelja, čiji je "uzrok smrti u svezi s obranom suvereniteta RH". Konačno rješenje o trajno utvrđenom statusu članova obitelji smrtno stradalog branitelja smo dobili tek prije nekog vremena, iako je zahtjev predan još 2005. godine.

Svojevremeno, nakon njegove smrti ostavinska rasprava je svu imovinu, pa tako i obiteljsku kuću stavila na mene i dvoje odrasle djece.

Obzirom da ja i kćerka imamo prava na obiteljsku mirovinu + invalidninu; zanima me da li ijedna od nas može iskoristiti pravo na stambeno zbrinjavanje? Ona je sada napunila 26 godina, završila studij, i zadrzala mirovinu kao nezaposlena.

U zakonu stoji da: «djeca smrtno stradaloga branitelja ostvaruju pravo na stambeno zbrinjavanje ako su u trenutku podnošenja zahtjeva bili ne stariji od 26 godina i ako su na redovitom školovanju.»

 

Da li je realno da ona ipak preda zahtjev obzirom da prije i nije mogla jer nismo imali trajno riješen status?

Da li taj zakon zaista treba doslovno tumačiti?

I da li je moguće da ja imovinu prenesem na djecu i onda zatražim pravo na stambeno zbrinjavanje?

 

Unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ali i mene interesira kako se to tumaci zakonom, ostavinskom raspravom vlasnica sam 1/3, bas kao i moja djeca.

 

( I ne mogu ostati imuna na ovaj tvoj komentar- "imam kuću - daj mi stan." Ja sam tu da pitam savjet, pomoć, koliko nas zivi u zajednickom kucanstvu i u kakvim uvjetima je tebi nepoznanica; a na koncu, ja bih bila najsretnija majka na svijetu da su moja djeca imala tu "privilegiju" da odrastaju uz oca. )

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kao suvlasnik 1/3 kuće imate stambeni prostor gdje možete živjeti.znači niste beskučnik.vjerojatno postoji i klauzula da možete trežiti stambeni prostor a da niste imali u vlasništvu nekretninu od 91.(uvjet za posebnu državnu skrb).informirajte se u ministarstvu branitelja,odjel za stambeno zbrinjavanje-park stare trešnjevke

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

O ovoj problematici meni je poznata samo jedna uredba o stambenom zbrinjavanju članova obitelji smrtno stradaloga,zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i HRVI iz domovinskog rata a ista se nalazi na http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/289213.html - pročitajte,možda nađete nešto za sebe.Možda se javi i neki poznavatelj ove problematike.Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bubamara _25

smatram da bi za vas (obitelj)bilo povoljnije da ste na ostavinskoj raspravi pokrenuli i pitanje bračne stačevine.

tada bi 1/2 kuće ostala vaša a druga 1/2 bi se dijelila na nesljednike (vas i djecu).

razvrgnučem suvlasništva postali bi vlasnik kuće a djeca nebi imala odgobvarajući smještaj pa bi mogli podnijeti zahtjev za stamben stambeno zbrinjavanje.

 

nemogu ući u kategoriju onih koji su svoju imovinu otuđili ili se odrekli nasljedstva.

 

ovako ste stambeno zbrinuti i možete tražiti kredit na ime razlike kvadrature (ako ista postoji).

 

oni koji svoju imovinu otuđe poslije 1991.g nemaju pravo na stambeno zbrinjavanje .

kao i oni koji se na ostavinskoj odreknu svog djela nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vlasništvo odnosno suvlasništvo stana ili kuće zapreka je za dodjelu stana, ali nije zapreka za dodjelu stambenog kredita za poboljšanje uvjeta stanovanja ili razliku površine. Bilo kakvo "kemijanje" sa otuđivanjem stana ili kuće predstavlja zapreku za bilo kakvo zbrinjavanje, tako da je bolje da podnesete zahtjev za jednu od namjena koje sam Vam naveo i dobijete takav kredit (jasno pod uvjetom da nemate i neki drugi stambeni objekt).

To što Vam je utvrđen status udovice poginulog HB-a, ne daje Vam veća prava na stambeno zbrinjavanje od HRVI-a, nego samo ostvarujete pravo na popust pri otplati kredita od 100%. :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija