Jump to content

zakoni za pismeni?


kiki2603

Preporučene objave

Mislim da već negdje imaš na forumu odgovor na to pitanje:

 

Za kazneno pravo: što veći broj presuda, Kazneni zakon i Zakon o kaznenom postupku, Odvjetničku tarifu, korektor, digitron, olovke i papir za pisanje

 

za građansko pravo: što veći broj presuda, Zakon o obveznim odnosima, Zakon o vlasništvu i 2. SP, Zakon o nasljeđivanju, Obiteljski zakon, Zakon o trgovačkim društvima, Zakon o radu, Zakon o parničnom postupku, Ovršni zakon, Odvjetničku tarifu, Kriteriji VSRH za naknadu nematerijalne štete, korektor, digitron, olovke i papir za pisanje

 

Ako to nije dosta, nek netko nadopuni! :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja isto ne kužim zašto bi nam trebao ovršni, a zoo ću i stari uzeti, jer na obv odnose prije 01.01.2006. primjenjuje se stari, a s obzirom da su predmeti tamo stari, pitanje je koliko će nam novi trebati.A u slučaju da zatreba neki lijevi zakon nadam se da će ga netko imati ili da u vedrišu piše dovoljno da se može izvući presuda.

Uzeti ću i ZR,ZN i OZ.I to je to.Jel mogu ja uzeti laptop, pa da ne moram sve to vući?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Laptop? Ne, čisto usmnjam da se s tim možeš pojaviti.

Jel znate funkcionira li ona šema da ti je ministarstvo dužno osigurati neki zaknom kojeg nemaš, bar ove čudne.

 

Ali mi je općenito DEBILNO DEBILNO DEBILNO da se presude pišu rukom, mogli su nam još dati pero i tuš.

Mislim, država uvodi informatiku djeci u niže razrede osnovne škole, a onda će za dvadeset godina ta ista djeca ispit pisati rukom. Možda se do tada nešto i promijeni, ali već se odavno trebalo.

Šta je problem nabaviti 10-tak jeftinih kompjutera i pisati na njima ko sav normalan svijet, a ne muku mučiti sa rukopisom, pogreškama, kemijskom koja pušta tintu i oznojenom rukom od nervoze, korektorom...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovršni zakon mislim da treba ako npr. treba ukinuti neku privremenu mjeru u predmetu itd.

Negdje sam vidio da je netko napisao da je dobio takav predmet...

Inače, jel zna netko da li se smiju laptopi nositi, odnosno, da li regulirano nekim aktom ministarstva što se smije nositi?

Mislim da je puno lakše i svrsishodnije imati laptop nego vući hrpu papira sa sobom, pogotovo mi koji nismo iz Zagreba

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači postoji mogućnost prošvercavanja laptopa...

Ne vjerujem da baš džepare na ulazu tamo, a i uvijek mogu reći kako nisam znao da se to ne smije nositi :-P

 

I znade li netko postoji li neki akt ministarstva kojim je točno regulirano što se smije,a što se ne smije unositi na pismeni dio ispita?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rendgen? :zbunj::smijeh: Ja sam nosila ogromnu torbu, a jedna kolegica čak onu na kotačima krcatu do vrha...mi nismo prolazili kroz nikakve skenere, rendgene i ostala čuda...ušli, došli na portu, rekli kak se zovemo, dali mobač i u dvoranu...

 

Inače, nisam još čula da je netko probao ševerat laptop, ali kolega, za sve postoji prvi put. Ako ti je baš sila, a ti probaj pa živi s tim. :-D

 

E da, koliko ja znam nigdje nije propisano kaj se smije, a kaj ne smije furat. Bez obzira na to, ja ne bih baš pametovala s njima. Nisi baš u poziciji. Jači kvači.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ti prolazis kroz detektor metala, a stvari kroz rentgen :-D

 

zapravo,nisam sigurna za rentgen,da je tamo, no ona vrata, detektori metala, jesu, samo sto se moze proci i mimo :smijeh: , ne sjecam se sad tocno, bila sam tamo par puta na sastancima, a zadnji puta na slusanju. inace vam vrata uvijek piste (radila sam u drzavnom tijelu), jer ih namjeste na visoku osjetljivost, no, zato vas nece pretrazivati, ali ste torbu i sve sto imate sa sobom, papire, materijale, cak i kisobran, uvijek morali staviti na traku da prodje kroz rentgen, bez obzira radite li ili ne u tom tijelu.

 

ne sjecam se zapravo da sam vidjela tu traku i rentgen tamo :misli: ,no, trebali bi ju imati, ona vrata za detekciju metala sto posto jesam.

 

ali, ako smijes uci sa strane, a ne kroz detektor, mozes prosverati laptop :-D,

 

no ako moras staviti stvari na traku i/ili proci kroz detektor, nema sanse za sverc.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tak je netko bio napisao :misli:

 

jel imas zkp s original clancima ili procisceni? moj je procisceni, a u prociscenom su pomaknuti clanci pa ne znam kako ce na to gledati.

 

uzet cu kz i zkp, upute za pisanje presuda, a imam hrpu presuda, neke su one sto sam objavila, a druge su mi kopirane, nemam ih u el. obliku. javi mi, ili mi napisi na pm kako cemo se raspoznati tamo :-D , mozemo sjesti zajedno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mislim da je propisano sto se smije nositi odnosno sto je zabranejno na pismenom Pravilnikom iz 90 godine (NN 17/90) koji je jos na snazi evo link http://hrvatska.poslovniforum.hr/nn-arhiva/0004c/04ce0.asp

 

Trebali bi donjeti novi pravilnik, mislim da su napravili nacrt tog novog pravilnika jer su suci mentori to dobili na nekom seminaru samo jos ga nisu objavili.

 

Uglavnom i po tom starom i po novom kojeg jos nema sprance su zabranjene. A koliko znam svi su ih do sada nosili pa mislim da nece bit ni dalje problema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

..definitivno se pise samo prvostupanjska..a od 01.09.2009.g. ko ziv ko mrtav i drugostupanjske sto mozda i nije toliko strasno koliko zvuci..(potvrdis prvostupanjsku u najgorem slučaju :smijeh: )

 

ja nisam cuo da je ikad iko zabranio nositi presude..a cuo sam da se slobodno moze i malo setkati okolo do Saloona i na mobitel ćaskati..a cuj nek zabrane..bar cemo imati izliku da nismo imali po cemu pisati.. :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja imam osjecaj da ces uz Komentar samo dodatno gubiti vrijeme,ne znam,imala sam ga,ali nisam uopce koristila.

Nas nisu uopce pregledavali na ulazu,tako da smo mogli unijeti i mobitele,pa cak i laptop,a bogami i cijeli kompjuter (neki kolege su stvarno vozili ogromne kofere na kotacicima,malo smijesno,ali ako pomaze,zasto ne).

Ali s obzirom da je netko stalno sa nama sjedio unutra od tih tajnika,nista prosvercano nismo mogli korisitit,osim naravno spranci,zakona i dogovaranja,to sve toleriraju,ne brinite........

eventualno mozda da na mob ili laptop pustite laganu muziku za opustanje ;-)

 

ne brinite oko presuda nije to tako strasno,radije to napisite sto prije i bjez'te doma ili u hotel ponavljati dalje!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jao...ful me uhvatila panika oko tih presuda!što ako uopće ne prepoznam o čemu se radi i ne budem ništa znala napisat..koliko vi imate presuda? da li iz kaznenog za svako djelo po jednu ili više?i šta onda ako dobijem na ispitu npr davanje lažnog iskaza onda uzmem presude koje imam za to djelo i gledam po tome?ili?da li netko zna koliko ljudi u prosjeku totalno zezne presudu?jooooj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vepar je napisao:

..imam bas zkp sa jednim i drugim brojkama..nadam se da ce nam to biti najtezi problem :-D

 

ja cu riknut :smijeh: , pa to si ti bio!

 

inace, nema toga sto vepar ne zna, svi smo mu zavidjeli na znanju koje je pokazao prilikom pisanja presuda :-D

 

kolega, i ja tebi cestitam jos jednom!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovako je bilo:

 

sto se kaznene presude tice, nikad ju nisam pisala, ali sam docukala jedno pet kila spranci sa sobom :smijeh: , to vam je najbitnije. gledajte da imate sprancu oslobadjajuce, odbijajuce i osudjujuce presude, pa sprance s uvjetnom i sigurnosnim mjerama, te sudskom opomenom, da vidite kako se primjenjuju. kako je pravosudni napisala, vazno je ukinuti pritvor ako je oslobadjajuca ili uvjetna, i oduzeti mu predmet, ako je imao npr. kakvu krivotvorenu ispravu ili drugi predmet koji mu je sluzio za pocinjenje ili nastao kd-om.

pisala sam dosta dugo, jer sam najrpije morala malo baciti pogled na par presuda da otprilike vidim kako ide koncept. dobila sam kd krivotvorenja isprave, i nasla cak 4 sprance za to kd. dosta smo pricali i zezali se pa bi sigurno bili i prije gotovi da nismo toliko laprdali.

uglavnom, ne brinite, jer svi su vrlo kolegijalni, ako nemate neku sprancu, zamolite kolege ako tko ima, uopce nema problema za posudjivanje, a i ukoliko ste zaboravili uzeti cak i zakone, uvijek vam netko moze posuditi.

 

no, raso nije rekao ama bas nista po pitanju presude, samo me pitao sto sam imala u presudi, isto kao i kolegicu.

 

gradjansku sam vec bila pisala, i bila je ocito formalno dobra, jer miletic nije po tom pitanju nista komentirao,a izracunala sam i trosak, no nisam dobro presudila. vepar i ja smo bili uvjereni da je tako kako sam presudila, ali eto, nije bilo. imala sam isplatu.

no, kolegici je pak prigovarao za izreku, jer se ne stavlja pravna osnova ako se radi o platezu, a ako odbijate zahtjev, morate odbiti i zajedno sa zakonskim zateznim kamatama, u protivnom sudac mora donijeti dopunsku presudu. i ne morate stavljati odredbe po cemu se obracunavaju kamate, jer se to zna. obrazlozenje je malo pobrkala, napisala trosak negdje na sredini, a ide na kraju.

 

dakle, miletic sigurno cita presudu i reci ce vam sve u cemu ste pogrijesili, ali ne zlonamjerno, vec da vas upozori na neke stvari. no, naglasio je da zna da nismo sudacki vjezbenici pa niti ne ocekuje neko savrsenstvo,a njima bas i ne gleda kroz prste.

pazite, i sucevic isto cita presudu, cak pita i za neke clanke, jesu li u to vrijeme bili na snazi :-D

kod njega takodjer pazite - ako stranka ima odvjetnika iz odvjetnickog drustva, stranku zastupa taj odvjetnik, a ne drustvo!

 

wc je odmah u istom hodniku, ako niste stigli uzeti vodu, mozete i tamo popiti na pipu, uzmite si nesto za jesti, iako, iskreno, nisam stigla ujutro jesti niti si ista kupiti za jesti, a kad sam krenula pisati, nije mi niti bilo do jela. vrijeme ce vam brzo proci.

pise se od pol 9 do 15h, ali smijete otici i ranije, ako ste gotovi.

kroz detektor ne prolazite, on je malo vise sa strane.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ljudi, slušajte jedan dobronamjerni savjet: Učite, učite i učite za usmeni i NEMOJTE SE ZAMARATI S PRESUDAMA!!!

Neću reći da ih ne čitaju, pogotovo kaznene, ali nema šanse da vas ruše zbog presude ako znate usmeni!!!

Ja sam imao Novosela iz KP-a i kolegici je rekao da u životu nije vidio goru presudu ali je solidno znala usmeni i bez problema prošla.

Ja sam u presudi npr. ukinuo pritvor, ali u izreci ga nisam uračunao, što je povreda KZ-a, međutim to sam mu odmah rekao i bio je sretan kao malo djete što znam gdje sam pogriješio i ništa me više nije pitao u vezi presude.

 

I još nešto za Novosela: obavezno prođite Zakon o sudovima za mladež i neuborjive, jer ako skuži da to niste ni takli - nije dobro! Nas je davio sa maloljetnicima, ništa detaljno ali mora se uvjetiti da barem nešto o tome znate.

 

Što se tiče građanske presude, tu se fakat nemojte opterećivati, pogotovo s troškovima, kamatama i sličnim glupostima. TO NITKO NE GLEDA!!! Ja sam samo prepisao troškovinik strane koja je uspjela u parnici i "šetnja đenja"!

Lovrička predudu nije ni pogledala, samo me pitala što sam imao i kakva je to bila tužba (deklaratorna)i to je bilo to što se tiče presuda.

 

Da se razumijemo, ja sam se presuda "usro ko grlica" jer ih nikad nisam pisao (radim u gospodarstvu), a sve što sam radio po njima za ispit je da sam večer (ali doslovno večer) prije svakog pismenog ispita sortirao presude po vrstama i kaznenim djelima, a građanke po predmetu spora i to je sve.

 

I zato još jednom ponavljam, UČITE ZA USMENI, a presudu ćete već nekako iskemijati! :namiguje: Sretno svima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija