Jump to content

dvostruka ovrha


biden

Preporučene objave

Temeljem pravomočnog ovršnog rješenja iz 2006.god.uredno otplaćujem dug ovrhovoditelju 1/3 moje mirovine.

 

Novim podneskom sudu ovrhovoditelj traži određivanje ovrhe na nekretnini-stanu upisanog u zk. na moje ime radi ostvarenja svoje tražbine, ali ne navodi da se istu trađbinu naplaćuje iz gore navedenih sredstava ovršenika,te sud donosi rješenje o određivanju ovrhe na nekretnini.

 

Gore navedenu nekretninu darovao sam sinu 2003.god. ovjerenim darovnim ugovorom, ali se moj sin do današnjeg dana još nije upisao u zk. kao novi vlasnik.

 

Molim stručnu osobu da mi odgovori na ova pitanja:

 

-da li ovrhovoditelj,iako naplaćuje svoju tražbinu iz moje mirovine,ima pravo ovrhe na nekretnini.

 

-na koji način moj sin treba zaštititi svoja prava s obzirom da je po darovnom ugovoru faktički vlasnik nekretnine i da li može tražiti od suda poništenje zabilježbe ovrhe.

 

hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

odgovor na prvo pitanje

1.ne, sukladno članku 4. ovršnog zakona predmet ovrhe može biti samo jedno pravo ili jedan predmet

dakle u tom slučaju podnesi prigovor ili žalbu neznam šta piše u rješenju ( uputa o pravnom lijeku )protiv rješenja mora biti u roku od 8 dana i plati taksu 50,00 kuna.

2. da tvoj sin je faktički vlasnik neka se upiše u zemljišnu knjigu kao vlasnik. dakle neka ode na zemljoknjižni odjel općinskog suda prema mjestu prebivališta podnese zahtjev plati upravnu pristojbu od 250,00 kuna i donese ugovor o darovanju ( ne plaća porez na nekretninu ) i to je to ( za upis u zemljišnnu knjigu nije potreban odvjetnik )

nadam se da sam pomogla

:-):-):-):-):-)

pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na odgovoru "prekaljen" puno ste mi pomogli.

 

Medjutim,zemljišnoknjižni odjel nadležnog suda odbio je prijedlog moga sina za uknjižbu prava vlasništva sa obrazloženjem da ne može provesti upis zemljišnoknjižne promjene nakon zabilježbe ovrhe od strane ovršnog suda sukladno čl. 79/3 ovršnog zakona.Da li sud ima pravo?

 

Inače, na rješenje o ovrsi sam se žalio, kao što ste savjetovali.

Što da radim dalje? Da li da čekam odluku suda na moju žalbu ili da poduzmem još nešto?

 

pozz.

:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zabilježba ovrhe

Članak 79.

(1) Čim donese rješenje o ovrsi, sud će po službenoj dužnosti zatražiti da se u zemljišnoj knjizi upiše zabilježba ovrhe.

(2) Tom zabilježbom ovrhovoditelj stječe pravo da svoju tražbinu namiri iz nekretnine (pravo na namirenje) i u slučaju da treća osoba kasnije stekne vlasništvo te nekretnine.

(3) Nakon zabilježbe ovrhe nije dopušten upis promjene prava vlasništva niti kojeg drugoga stvarnog prava utemeljen na raspoložbi ovršenika, bez obzira na to kad je ta raspoložba

poduzeta.

 

inače ovrha se može ograničiti na prijedlog sudu od ovršenika, a ako nema prijedloga ograničenja, ovrha se može provoditi i takva, kao navedena, ali se nesmije u konačnici naplate prekoračiti ukupni iznos tražbine, dakle, i na više predmeta ili sredstva ovrhe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdrav,

u žalbi ste sigurno naveli da već plačate neke iznose iste ovrhe tražbine, te se protivili ovoj novoj ovrsi, utemeljenoj na istoj ovršnoj ispravi, pa će sud staviti ovu novu ovrhu van snage, te Vas uputiti na parnicu,( znaći morate podnijeti tužbu pritiv ovrhovoditelja, u zakonskom roku) u kojoj ćete dokazivati neutemeljenost ovog novog prijedloga i donesenog rješenje o ovrsi,

inače, ovrhovoditelj bi mogao provoditi i ovu ovrhu, uz Vaš pristanak, tako da zbrojite plačene iznose i prije platite Va š ukupni dug,

ali to ovisi o Vama, dali se želite što prije rješiti duga!

 

da, istovremene ovrhe, bez Vaše privole se nemogu činiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija