Jump to content

Uvid u spis


kiki2329

Preporučene objave

Zanimalo bi me imam li pravo od Županijskog suda u Zagrebu tražiti uvid u spis i tekst presude koja je pravomoćna tj. za postupak koji je završen. Znam da nemam pravo na uvid u spis dok je postupak u tijeku ako nisam stranka u postupku. Konkretno me zanima tekst presude i spis za kazneni progon koji se vodio pred Župan. sudom u Zagrebu, ali me isto tako zanima može li se isto to tražiti i od ostalih sudova u drugim postupcima. Napominjem, ja nemam nikakve veze s postupkom, znači samo građanin koji želi nešto provjeriti u spisu iz vlastite znatiželje.

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ispričavam se, nisam bio precizan, a to je u ovoj struci od ključne važnosti. Naravno da nije samo znatiželja. Konkretno bi mi trebao uvid u jedan spis koji je rješavao jedan sudac na Županijskom sudu. Konkretno se bavim proučavanjem lika i djela tog suca i nažalost nisam pravne struke pa moram tražiti dodatne savjete.

 

Ide li taj postupak standardno po Zakonu o pravu na pristup informacijanma pa se napiše onaj standardni zahtjev u kojem se pozivam na Članak taj i taj, ili postoji posebna procedura po ZKP-u ili nekom drugom propisu. Što zahtjev mora sadržavati i tko točno odlučuje o mom zahtjevu (taj dotični sudac ili predsjednik suda, ili netko treći)?

 

Puno hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko mi je poznato rasprave su u kaznenim predmetima većinom javne osim ako sudac u iznimnim slučajevima (sudjelovanje djece i maloljetnika) ne isključi javnost. Što znači da profesori i studenti u npr. akciji Index nemaju pravo na privatnost? Pošto su se USKOK-ove snimke puštale za vrijeme dok su novinari bili u sudnici... Kako bi se ovo moglo razlikovati od naknadnog uvida u spis nakon što je presuda postala pravomoćna?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Našao sam u ZKP-u (NN 152/08). Članak 183., Stavak 6.

 

Kad je postupak završen, razgledavanje, prepisivanje i preslikavanje spisa dopušta predsjednik suda ili službena osoba koju on odredi. Odobrenje za razgledavanje, prepisivanje i preslikavanje državnoodvjetničkog spisa daje nadležni državni odvjetnik sukladno odredbama Zakona o državnom odvjetništvu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija