Jump to content

bračna stečevina, pomoć molim


kacha_cha

Preporučene objave

Nakon rastave braka u kojoj nije podijeljena bračna stečevina, ostali smo živjeti u zajedničkoj kući, svatko na "svom" katu..

Vlasništvo kuće bilo je upisano na moje ime, 1/ 1, i teren na kojem je kuća je moj ( naslj. od pok. oca).

Podizanjem kredita od strane bivšeg supruga,dok smo još bili u braku, na objekt je upisana fiducija. Svojom voljom uplaćujem pola iznosa kreditne rate svaki mjesec, jednako tako i sve nastale režije.

Problem je što se on ne želi podijeliti i službeno, tvrdeći da je on sve napravio (u vrijeme podizanja kredita bila sam nezaposlena), da ne smijem zaključavati "svoj" dio, niti primati u goste ikoga tko mu ne paše. Suglasan je(bio) da se cijela kuća proda, ali ne i da ja prodam samo "svoj" kat, jer imam 15-ak kvadrata više od njega.

 

Djeca su punoljetna,kad dođu, dođu u "moj" dio, jedno dijete radi, drugo je student za kojeg on ne izdvaja niti lipe već preko 2 god.

 

Što mi je činiti? :-?

Mogu li djeci darovati kuću nekakvim ugovorom kod javnog bilježnika ili odvjetnika? Moram li čekati isplatu kredita do kraja (2017. god) da bi se mogli podijeliti- on tvrdi da se ne može dijeliti dok je na kući fiducija?

Bilo kakav savjet izuzetno ću cijeniti, ne znam uopće što mi je činiti...

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nasljeđeno od roditelja je tvoja osobna imovina(plac)

ko je vlasnik zemlje vlasnik je i onoga što je na njoj izgrađeno.(Zakon o vlasničkim odnosima)

ako je kuća napravljena kreditom tada je i bivši vanknjižni vlasnik 1/2 kuće a ti 1/2 iste kuće bez obzira što si bila nezaposlena kad je dignut kredit.

traži podjelu bračne stečevine i isplati ga za 1/2 kuće ako možeš.fiducija nije nikakva zapreka.

priloži i upltnice za kredit koje si platila nakon razvoda braka.

kredit koji je digao bivši je vaša bračna stečevina bez obzira što ste tada bili nezaposleni i dužni ste ga vračati 1/2 i 1/2 ali tek pri podjeli bračne stečevine.

nema potrebe da ikome daruješ tvoju nekretninu.

kad se isplati kredit fiducijarni vlasnik (banka kreditor)vrača nekretninu pravom vlasniku ,tebi.

ako se kredit ne vraća banka se namiruje prodajom založene nekretnine i to bez sudske presude jer oni su vlasnici tvoje nekretnine dok ne isplatite kredit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bovu, hvala!

 

Mislila sam da bi postupak podjele bračne stečevine trebao pokrenuti bivši suprug, budući da sam ja upisana kao jedini vlasnik kuće.

 

Na žalost, kako samo ja financiram dijete- studenta, i uz to plaćam i pola iznosa(cca 900 kn) kredita, plaća mi ne bi bila dostatna za vraćanje nekakvog novog kredita kojim bih bivšem suprugu isplatila 1/2 vrijednosti kuće. :-(

 

Može li mi itko kazati bilo što o troškovima vezanim uz postupak podjele bračne stečevine,kakvi su troškovi osim troška odvjetnika?

 

Isto tako, znači li da ja, kao vlasnik 1/ 1 kuće, smijem i bez njegove suglasnosti prodati "svoj" kat ukoliko nađem kupca i predujmom dobivenim od kupca otplatim preostali kredit? Ili i cijelu kuću?

Zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovanje!

 

S obzirom da sam nova na forumu i iskreno nemam puno vremena za pretraživanje arhive,otišla na prvu temu,pa ako sam na krivome mjestu ili postoje već negdje odgovori na moja pitanja pomozite.

Situacija je slijedeća:

Bivši suprug i ja smo kupili stan (većinu ga je on platio jer je prodao jednu nekretninu,ostatak je išao na kredit koji je glasio na njega,ali sam ga ja plaćala),upisali ga na mene zbog oslobođenja od poreza.Nakon šest godina braka napravio je nešto što nije smio i ja sam se sa mldb djetetom odselila u podstanare,jer on nije htio van iz stana(btw.on živi u prekrasnom stanu od 65kvadrata,a mali i ja u 30,punom vlage i na starom krevetu,jer sam samo pokupila posteljinu,robu i igračke).

Ne plaća alimentaciju,viđa maloga (ne želim se tu inatiti),ne želi da se proda stan i podijeli,ne želi me isplatiti,ugl.rat,inat itd.

Ja ulazim u stambeni kredit i kupiti ću 30 kvadrata da ne bacam novce na podstanarstvo.

Što je sa: upisom u gruntovnicu,sa računima koji su u bivšem stanu na moje ime,sa podjelom imovine,kako prijaviti dijete na sebe (promijeniti mu prebivalište)bez da bivšeg moram tražiti da ga odjavljuje jer znam da mi neće izaći u susret po nijednom pitanju.

Molim Vas za bilo kakve informacije,jer sam se našla u totalnom kaosu,a ne znam od kuda početi i koga pitati.

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nena7 je napisao:

Bivši suprug i ja smo kupili stan (većinu ga je on platio jer je prodao jednu nekretninu,ostatak je išao na kredit koji je glasio na njega,ali sam ga ja plaćala),upisali ga na mene zbog oslobođenja od poreza.

Ne plaća alimentaciju,viđa maloga (ne želim se tu inatiti),ne želi da se proda stan i podijeli,ne želi me isplatiti,ugl.rat,inat itd.

Što je sa: upisom u gruntovnicu,sa računima koji su u bivšem stanu na moje ime,sa podjelom imovine,kako prijaviti dijete na sebe (promijeniti mu prebivalište)bez da bivšeg moram tražiti da ga odjavljuje jer znam da mi neće izaći u susret po nijednom pitanju.

 

Prije svega, alimentacija i bračna stečevina su odvojena pitanja, pa se tako i rješavaju.

Za alimentaciju, ako ne plaća, tužite. Ta je tema podosta obrađena ovdje.

 

Što se stana tiče, kažete da je stan uknjižen na vaše ime?

Pozovite ga da vam isplati vaš dio, ili ćete stan prodati i isplatiti njegov dio. To baš i ne možete napraviti, ali moglo bi ga potaknuti da razmisli o isplati. Naime , ipak je on većinski vlasnik stana. Dio kupljen njegovim novcem od druge nekretnine njegovo je vlasništvo, a preostali dio je bračna stečevina, koja se dijeli između vas dvoje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tužbum nadležnom sudu pokrenutu postupak utvrđivanja i podjele bračne stečevine.

dio stana plaćen kreditom je bračna stečevina bez obzira ko plaća rate kredite ako je novac od rada za vrijeme bračne zajednice.

vlasnik nekretnine je dužan plaćati račune .

znači hitno podnesi tužbu da nebi imala problema ako bivši neplaća račune na vrijeme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija