Jump to content

Kqko upisati teret na susjedovoj parceli jer je na mojoj sagradio kućicu bez dozvole?


hortenzija8

Preporučene objave

Molim vas da mi pomognete - negdje je već u stvarnom pravu bilo o riječi o tome kako natjerati susjeda da reagira, čini mi se da je felixx autor, a ne mogu naći temu...

 

Evo o čemu se radi konkretno:

Susjed i ja suvlasnici smo u idealnoj polovici zajedničkog puta koji ide između naših parcela.

No on je put izbetonirao tako da ga je proširio i produžio na moj račun - sad mi fali skoro dva metra po širini (bitno je zbog dozvoljene izgradivosti).

Osim toga mi fali preko xx m2 a točno je toliko viška u putu.

S druge strane sagradio je garažu opet ušavši na naš teren.

 

Namjeravam postaviti ogradu, ne namjeravam rušiti komad garaže susjedu. Želim ga prinuditi na dogovor - ili da od mene otkupi taj dio ili da se povčue u granice međa. On se pravi blesav.

 

Negdje je bilo sličnih situacija na legalisu - savjet je bio da treba susjeda upozoriti da ću mu upisati teret na njegovu nekretninu ako je ne ukloni sa moje.

 

Zanima me - da li se taj teret upisuje nakon pokretanja postupka za smetanje u posjedu ili čega već???

 

Čini mi se da je to netko već bio napravio i da je odmah imalo efekta...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj savjet:

Ustanovite gdje je točno međa i sagradite ogradu, po mogućnosti bar donji dio od betona, da se ne može lako srušiti... Ogradu postavite skroz do garaže, tako će susjedu biti zorno prikazano gdje je međa i koliko je ušao u vaš posjed.

 

Susjedovu bespravno sagrađenu garažu prijavite građevinskoj inspekciji. To će ga prisiliti da počne riješavati problem - za legalizaciju mora riješiti vlasničke odnose. Dakle, mora otkupiti vaš dio parcele ispod garaže. Savjetujem da odmah regulirate i pitanje zajedničkog puta.

Nepotrebno je (zasad) pokretati tužbu za smetanje posjeda. Neka pravna država odradi svoj posao.

 

Vašu situaciju regulira Zakon o vlasništvu , čl. 152.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Felixx zahvaljujem na uputi!

Točno ste razumjeli o čemu je riječ.

 

I ja mislim da trebam postaviti ogradu, ali ako je postavim

točno po granicama onda moj susjed neće moći koristiti svoju garažu!

On je naime produžio put neovalšteno preko moje parcele, i tuda ulazi u garažu koja je djelomično sagrađena na mom zemljištu (preko 50 cm sigurno a negdje i preko metar).

 

Što da radim? Da li da mu zapriječim ulaz u garažu ogradom po mojoj parceli? Inače u tu garažu ulazi samo tijekom 2 tjedna kada dolazi na godišnji.

Ako ne stavim ogradu - on će opet ulaziti u garažu 15 fana godišnje i ostaviti me da ja pokrećem spor pred sudom a da se on i dalje pravi blesav.

 

On kuću ima a ja je ne mogu sagraditi zbog ovog problema.

 

I sad sam u velikom problemu jer sam mislila predati papirologiju za idejni projekt za gradnju kuće.

 

Da li biste mu vi zapriječili ulaz u garažu postavljanjem ograde?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hortenzija8 je napisao:

Felixx zahvaljujem na uputi!

Točno ste razumjeli o čemu je riječ.

 

Da li biste mu vi zapriječili ulaz u garažu postavljanjem ograde?

 

Ja mu ne bi dozvolio ni da započne sa gradnjom garaže.

 

Svakako bi sagradio čvrstu (armirani beton!) ogradu točno do međe, tako da ne može koristiti garažu!

Učinite to u periodu kada susjed nije tamo, da vas ne ometa u radovima , i da izbjegnete konfliktne situacije.

 

Što se tiče dozvole za gradnju, pokrenite postupak. Vaša parcela nije se smanjila u katastru ako je susjed uzurpirao 2 m za put!

Ako vam iz nadležnog ureda za graditeljstvo odgovore da ne možete dobiti dozvolu dok se ne riješi taj spor sa garažom, još bolje. Samo neka to daju napismeno. To bi mogao biti dobar temelj za tužbu za naknadu štete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

Berz odluke suda nema mogućnosti uknjižbe tereta na susjedovoj nekretnini !

 

 

Vi imate pravo pokrenuti spor protiv susjeda za bespravno korištenje Vaše čestice za prolaz , tražiti naknadu i tražiti ili rušenje garaže sagrađene na Vašoj kč. ili isplatu vrijednosti zemljišta ili u obliku najma i sl.

To bi bilo ono što možete poduzeti u skladu sa zakonom .

Vi bi još mogli čvrsto ograditi svoj posjed , pa bi jedan problem riješili i ostao bi Vam problem uzurpacije čestice , koju trebate dokazati .

 

Pozdrav .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ude je napisao:

Vi imate pravo pokrenuti spor protiv susjeda za bespravno korištenje Vaše čestice za prolaz , tražiti naknadu .......... ostao bi Vam problem uzurpacije čestice , koju trebate dokazati .

 

Zašto pokretati jalove i skupe sporove?

Svatko ima pravo štititi svoj posjed, ograditi ga. Neka susjed tuži i plaća spor koji će izgubiti, i odvjetnika.

 

I neka državne službe rade svoj posao - narede rušenje bespravnog objekta, tj. garaže. Tada će taj susjed sam riješavati svoj problem, i još će MOLITI da mu se izađe u susret! I naravno, sve će to sam platiti ! I zemljište na kojem je garaža, i parcelacioni elaborat ...

 

I svakako da potpiše (ovjerenu) izjavu pod materijalnom odgovornošću da je suglasan sa gradnjom objekta koji hortenzija8 namjerava graditi te neće žalbama ometati ishođenje dozvole.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam sličan problem - općinski put duž moje čestice nije godinama održavan i dijelom se urušio zbog erozije pa se trasa puta pomaknula 4-5 metara unutar moje katastarske čestice. Ako ogradim česticu/posjed u skladu s geodetskom izmjerom i katastarskim planom, blokirat ću prolaz korisnicima prostora u produžetku puta. Što poduzeti, tražiti naknadu za korištenje zemljišta, tražiti općinu da otkupi taj dio zemljišta...?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

Ako je put općinski o kojemu u postu govorite ,tada se pismeno obratite općini ,da sanira prolaz , a Vi imate pravo ograditi svoj posjed u skladu sa mjernim znacima , a ako ih nema ,pozovite geodetu obavijestite o danu izmjere i vlasnika susjedne čestice (puta ) tako ste učinili svoju dužnost pozivanja da vlasnik susjedne čestice bude prisutan kod izmjere i tražite da postavi oznake izmjere Na tako označenu među imate pravo ograditi svoj posjed ( na svom djelu čestice ).

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

svasta je napisao:

Ogradim li česticu, onemogućit ću prolaz do nekoliko vikendica i do šume. Općina je upoznata s problemom. Poslani su joj geodetska podloga i zahtjev da vrati put u stanje iz katastarskog plana ili otkupi korišteni dio zemljišta. Kopija zahtjeva poslana je MZOPUG-u. Bez rezultata.

 

 

Učinite kako kaže ude - ogradite posjed. Općina neće ništa poduzeti dok ih ne stavite pred gotov čin. Vlasnike susjednih vikendica upoznajte sa svime , tako da ne bude incidenata. Neka oni traže da se put popravi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče dozvole za gradnju, pokrenite postupak. Vaša parcela nije se smanjila u katastru ako je susjed uzurpirao 2 m za put!6 netko mi je napisao-

 

Ali što se tice gornje opaske u tome i je problem!!! Jer susjed mi je na račun proširenja puta uzeo 30 m2!!! Tj proširio je put ušavši preko metra, ponegdje i 2 u dužini preko dvadeset metara!

 

A put je nekad u sedamdesetima imao svrhu. Od tada se puno toga promijenilo pa tako i on i ja imamo općinski put. Sadašnji put ničemu ne služi- Zapravo služi samo mom susjedu da uđe u garažu, koju mu nitko nije rekao da je tamo napravi!

 

Onda je taj put produžio preko mojeg druge parcele - opet mi uzeo neki broj kavadrata (još ne znam točno jer čekam da mi geometar točno kaze gdje bi po katastru trebala biti granica).

 

Dakle služi se mojom zemljom jer preko nje dolazi do garaže koju je izgradio ne pitavši me ništa.

 

Onda dolazi na red garaža koju je sagradio na međi i ušao mi u zemlju cijelom dužinom garaže preko 70 cm.

 

Na toj mi drugoj čestici fali preko 20 m2.

 

Sve mogu lako povratiti u red osim garaže. Lako ogradim put i sprijećim ga da se njime ne služi.

 

Ali što s pristupom kojeg on ima preko moje zemlje do svoje garaže? Kaže mi odvjetnik da ako mu prepriječim ogradom put do garaže, da će me tužiti susjed jer da je do sada bio u mirnom posjedu.

 

Odgovorim ja odvjetniku (misleći na Felixxa, hvala Felixx) : Pa nek' me tuži a ja ću njemu poslati inspekciju".

 

Naime ja jesam vidjela da je garaža na međi, ali nisam znala dok mi geometar nije poslao izmjere da je on toliko ušao u moje zemljište.

Te sam podatke o prekoračenju u odnosu na stanje u katastru saznala tek prošli tjedan! I još čekam jedan dio podataka-

 

Pitanje za one koje se razumiju:

Mogu li pozvati građ inspekciju u roku od 30 dana s tim da datum saznanja uzmem onaj dan kad mi je geometar poslao izmjere o prekoračenju u odnosu na stanje koje bi trebalo biti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svasta, molim vas da sa svojim podpitanjima ne stvarate zabunu u temi koju sam otvorila.

 

Vaša situacija i moja nemaju ništa zajedničko osim što se u vašim postovima pojavljuje imenica put. Ali vaš "put" i moj "put" nemaju zaista ništa zajedničko. Ako pročitate moje opise vidjet ćete da nije baš najsretnije rješenje što svoja pitanja postavljate u ovoj temi.

 

Mislim da bi bilo najurednije da otvorite drugu temu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hortenzija8,odlična kritika!

Također,kao forumaš,molim ostale članove da se ne ubacuju svojim pitanjima na nečiju već otvoren u temu jer time bitno umanjuje šanse da se začetniku teme pravovremeno,kvalitetno i promptno odgovori na njegovo pitanje. Smatram,kao i hortenzija8,da je najkvalitetniji put do opisanih odgovora doći ako se otvori nova tema u odgovarajućem podforumu. Svasta,vi se nemojte ljutiti jer nije kulturno začetniku teme umanjivati šanse za odgovorom,a imate na raspolaganju otvaranje svoje teme.

Hortenzija8,rado bih vas savjetovao vezano za vaš problem,no ne znam dovoljno o tome. Ujedno vas molim da se ne ljutite što sam uzurpirao vaš prostor teme da podsjetim svasta na nepisana pravila ponašanja.

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hortenzija8 je napisao:

 

Ali što s pristupom kojeg on ima preko moje zemlje do svoje garaže? Kaže mi odvjetnik da ako mu prepriječim ogradom put do garaže, da će me tužiti susjed jer da je do sada bio u mirnom posjedu.

 

Pitanje za one koje se razumiju:

Mogu li pozvati građ inspekciju u roku od 30 dana s tim da datum saznanja uzmem onaj dan kad mi je geometar poslao izmjere o prekoračenju u odnosu na stanje koje bi trebalo biti?

 

Prvo, to što je susjed dva tjedna u godini gazio autom metar preko neograđenog dijela vaše parcele do garaže ne znači da je bio u mirnom posjedu.

I pojam 'miran posjed' teško se ovdje može primjeniti.Ta međa i nije bila definirana, a vi štitite svoj posjed kada ste to spoznali.

Da izbjegnete komplikacije, ogradu sagradite kada susjeda nema, npr. u rujnu, pa ćete vi biti u mirnom posjedu svojeg vlasništva bar nekoliko mjeseci.

 

 

Drugo, bespravna gradnja je bespravna gradnja, i nema roka u kojem se mora prijaviti. Nakon izvida grrađevinske inspekcije vlasnik mora rušiti ili legalizirati. Da bi pokrenuo postupak legalizacije, mora između ostalog predočiti dokaz da je vlasnik (vlasnik, a ne posjednik!) zemljišta na kome je objekat izgrađen.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Felixx, nije on dva tjedna godišnje gazio preko moje parcele nego je betonirao dio mojeg zemljišta da bi pristupio svojoj garaži.

Radi se o betonskoj stazi širokoj 3 i pol metra a visokoj 50 cm (tako da ukljanjanje ovog betona neće proći bez troškova).

 

Tim putem može ići tenk!

 

U svakom slučaju namjeravam ograditi čestice pa naravno i po tom debelom betonu.

 

Prvo mi je namjera slati pismo upozorenja i dati mu rok 8 dana, a onda idem s građevinskom inspekcijom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Svakako trebate pokušati sa inspekcijom !

Kažem pokušati jer recimo u Primorsko goranskoj županiji

za istovremeno podnijete prijave jednu stranku inspekcija je tretirala kao stranku u postupku i prijavljeni je morao raditi idejne projekte za ogradni zid dopunu građevinske za povišeno krovište , a ovaj drugi koji je sagradio bespravno sve više od prvoprijavljenog još ni dan danas nije trebao ni prstom maknuti a prijava stoji još od 2002. Prvoprijavljena stranka je radi diskriminacije u postupanju državnih službi na putu da tuži RH Evropskom sudu za zaštitu ljudskih prava .

 

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Evo što se u međuvremenu dogodilo:

 

Susjed informiran, nekoliko puta, poslano prep s povratnicom i tamo gdje stanuje i u kuću na moru dok je tamo bio na godišnjem.

U dopisu mu jasno napisala da se protivimo da prelazi preko naće zemlje i da tražimo da nam ponudi neku nagodbu za garažu koja je djelomično sagrađena na našem.

Cijelo se vrijeme pravio naivan, dobronamjeran, pozivao se on i žena na kršćansku dobrotu, da bi nas dva dana prije odlaska s godišnjeg, pozvao na razgovor u kojem je otvoreno rekao "da ništa neće mijenjati jer da mu ovakvo stanje baš paše"!!!

U tom razgovoru nam pokazao izmjeru jednog ovlaštenog mjernika (kad je podnosio molbu za dogradnju, pa dobio odbijenicu) koji je izmjerio isto ono što i naš mjernik u šestom mjesecu kad smo saznali za prekoračenje.

Tom prilikom sam im decidirano rekla da su možda prije nekoliko mjeseci mogli tvrditi da nisu bili upoznati da su su nam uzurpirali zemlju, ali da su potpisom na povratnicama mojih preporučenih pisama potpisali da su od tada upoznati da su prekoračili međe i da znaju da se mi s time ne slažemo. Nadalje sam ih upozorila da ćemo mi morati tražiti druga rješenja ako s njima ne nađemo neki dogovor. Oni su vrlo samopuzdano rekli da onda "nek' se mi obratimo onima kojima je posao da rješavaju ovakve sporove".

 

Užas! A znamo što to znači, natezanje po sudu, ali eto oni su zadovoljni što imaju i kako imaju, a nek' se mi slikamo.

 

Dakle, nekoliko mjeseci pregovora za ništa.

 

Sjećajući se felixxovih uputa i ude, a i arhitekte kojeg sam pitala za savjet, pitala još i dva odvjetnika (oni sretni da započnemo spor, ali mi baš i ne) odlučim da ne pokrećem sud dok ne dobijem uvjete za gradnju.

 

Dakle, namjera mi je predati papire i idejni projekt za uvjete gradnje, pa tek onda vidjeti koju vrst spora pokretati.

 

No, ipak odem ja na građevinsku inspekciju odmah nakon što su nas susjedi odšljivili (razišli smo se civilizirano i uljudno). Dakle, sutradan prijavljujem građevinskoj bespravnu gradnju garaže što znači da dan poslije susjed odlazi doma jer završava godišnji.

U građevinskoj nas primi jedan čovjek koji ništa ne želi reći, daje samo obrazac da ispunimo, na moje inzistiranje ipak kaže" ma gospođo, koliko ima takvih koji su tu samo na godišnjem, ne znam kad ćemo mi ići tamo jer ne znam kakav nam je raspored izlazaka na teren, ali on će dobiti zalijepljen papir na vratima kuće da se očituje bez obzira da li tu živi ili ne, i ako nema urednu dozvolu procedura ide dalje".

 

Odemo mi naravno frustrirani. Jer problem nije trenutno uklanjanje njegovog objekta, nego slijedeće:

u geodetskoj podlozi koja treba služiti za idejni projekt arhitekti, treba biti stvarno stanje.

A stvarno stanje mi nikako ne odgovara.

 

Dakle, opet se sjetivši Felixxa naručim radnika koji je ogradio naš teren u odnosu na tog susjeda. Dakle, izbušio rupetine u toj armiranoj betončini tj. putu, stavio te šipke točno tamo gdje bi po katastru trebala biti granica našeg terena. Sve to u devetom mjesecu po uputi Felixxa, hvala jos jednom.

Još jednom otišli kod jednog drugog odvjetnika na konzultacije.

Definitivno odlučili da ne idemo sada u spor. Tražimo arhitektu za idejni. Smatram da ne bi trebalo biti nekih većih problema jer smo oko puta stavili granicu gdje treba i biti, znači nema prekoračenja, ali ima problema samo tamo gdje je susjedova garaža. Ali ona je ionako u samom dnu terena pa nas se to ne tiče radi gradnje same naše kuće(odmak tri metra od ruba terena itd...).

 

Malo pitanje : mogu li naći nekog prijatelja arhitekta da mi to nacrta a da poslije tražim ovlaštenog koji će to amenovati svojim žigom i potpisom, i koliko bi to koštalo, ako netko zna?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidi čuda:

 

Baš čitam da mi je gore netko napisao, opet Felixx, slijedeće

 

"Drugo, bespravna gradnja je bespravna gradnja, i nema roka u kojem se mora prijaviti. Nakon izvida grrađevinske inspekcije vlasnik mora rušiti ili legalizirati. Da bi pokrenuo postupak legalizacije, mora između ostalog predočiti dokaz da je vlasnik (vlasnik, a ne posjednik!) zemljišta na kome je objekat izgrađen."

 

i razmišljam o ovome svemu, odem na internet i vidim u našem izvatku za zajednički put (samo između tog susjeda i nas, stari put, iako mi oboje imamo izlazak na općinski široki put) u digitalnim zemljišnim knjigama slijedeću opasku

 

Ime i prezime susjeda i

2.1. Pred. xx. kolovoza 2009. Z-xxxx/09

Na temelju čl.111. ZZK.a i čl. 65 st. 2. toč. 7. ZP zabilježuje se da je prijedlog predlgatelja Ante Antića za uknjižbu prava vlasništva 1/8 dijela čest.zem. xxxx/x odbijen.

 

ZZK je Zakon o zemljišnim knjigama (zar ne?)

MOlim vas što je to ZP?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija