Jump to content

porez na prvu nekretninu?!


zeljka6

Preporučene objave

toliko o tome da se porez na prvu nekretninu ne plaća...velika zabluda u koju su me mnogi uvjeravali..i onda dođem u poreznu i pitam tek toliko službenika, dali je istina da se ne plaća, on me pogleda, nasmije se i kaže: naravno da se plaća, ne u cijelom iznosu kao i ostali, tj do nekih određenih kvadrata smo oslobođeni a ostalu razliku plaćamo.. a ta razlika je nama oko nekih 5 000kn za kuću koju namjeravamo kupiti.. eto samo toliko o takvim zabludama...vjerujem da nisam jedina koja je tako mislila. :palacdolje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Mene ista stvar zanima. Kupili stan, kupoprodajni glasi na dvije osobe, stan glasi na dvije osobe, 1/2 svakoj. Obje osobe prijavljuju porez i obje osobe traže oslobođenje od plaćanja poreza - jer se radi o prvoj nekretnini za rješavanje vl. stambenog pitanja i novogradnji. U gruntovnici smo upisani kao vlasnici "stana XX koji se nalazi u potkrovlju sa pripadcima terasa i garažno mjesto G-Z".

Nakon što su se predali papiri za prijavu poreza, krenuli smo rješavati papire za oslobođenje od plaćanja poreza, jer se radi o novogradnji, prvoj nekretnini kojom se rješava vl.stamb. pitanje. Kako je stan došao sa svojim pripadkom u obliku garažnog mjesta, a u kupoprpdajnom je navedena samo oznaka garažnog mjesta (bez kvadrature), gdin na poreznoj nas je tražio neki dokument na kojem se vidi kvadratura i garažnog mjesta ali i terase!

I kako to biva, u elaboratu o etažiranju stoji:

- stan XX površine 55.50m2

- terasa površine 26*0,25=6.5m2

- garažno mjesto 17*0,75=12.75m2

 

Mene zanima za koju ćemo mi kvadraturu morati platiti 5% poreza? Na višak od 55,5+6,5+12,75=74,75m2 ili na višak od 50,5+16+17=98,5m2 ?

 

I bi li prošli povoljnije da se stan pisao samo na jednu osobu? I kako ćemo plaćati taj porez? Isti iznos obje osobe?

 

Hvala lijepa na informacijama!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

eedah je napisao:

Mene zanima za koju ćemo mi kvadraturu morati platiti 5% poreza? Na višak od 55,5+6,5+12,75=74,75m2 ili na višak od 50,5+16+17=98,5m2 ?

 

I bi li prošli povoljnije da se stan pisao samo na jednu osobu? I kako ćemo plaćati taj porez? Isti iznos obje osobe?

 

Obračunska kvadratura vašeg stana je 74,75 m2.

Znači da je vas dvoje kupilo svatko po 37,375 m2. Do 50 m2 se ne plaća - dakle, bit ćete oslobođeni plaćanja poreza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U medjuvremenu sam saznala da je garaza (garazno parkirno mjesto) luksuz i da se na nju ne moze dobiti nikakva olaksica, odnosno ne gine nam plaćanje poreza... Milina.

 

Kad saznam koji ce nam porez okinut, i na kojem su principu taj iznos dobili, postam...

 

Hvala na trudu onima koji su odgovarali...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pozdrav svima!

 

Dakle, situacija ovakva: dečko i ja kupujemo stan i u predugovor smo prvo stavili da je vlasništvo nad stanom pola-pola. Međutim, budući da kod podizanja kredita nismo htjeli da jedno od nas bude drugome jamac/sudužnik kako ne bismo oboje bili kreditno blokirani sljedećih ohoho godina, a dečko ima kreditnu sposobnost dovoljnu da samostalno podigne kredit, morali smo mene izbaciti iz predugovora :palacdolje: i staviti vlasništvo samo na njega, inače bih ja morala biti jamac ili sudužnik.

E sad, budući da stan ima 76 m2, a od poreza na prvu nekretninu se oslobađa samo za 50 m2 za samca, imamo li pravo na oslobođenje na kvadraturu za dvoje i po kojoj osnovi?

Inače, kredit odobren, danas saznali :frajer:

 

Pliz help!

 

:-?

 

ThnX :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravo na oslobođenje od poreza ostvarujete samo na 50 m2, dakle za jednu osobu, jer je Zakon o porezu na promet nekretnina izričito propisao da se oslobađaju bračni drugovi i djeca. Ne priznaju izvanbračnu zajednicu. :palacdolje: Provjerila sam u poreznoj jer imam sličnu situaciju, samo bih ja rado bila sudužnik, ali mi banka ne da jer imam ugovor na određeno vrijeme. A duplo veću plaću nego dečko :zao:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Da ne otvaram novu temu, ovdje cu postaviti pitanje jer je isto vezano za taj porez na prvu nekretninu.

 

Dakle - posto ispunjavam uvjete za ostvarenje oslobodenja poreza na prvu nekretninu, da li svejedno predajem i obrazac za prijavu poreza na nekretnine i onaj obrazac koji je zahtjev za ostvarivanje prava na oslobodenje...?

Ili ide posebno jedan od tih obrazac, i ako da - koji?

 

Eh i da li na isti obrazac za prijavu poreza naznacujem stan (za koji sam oslobodena poreza) i garazu (za koju nisam), ili za svako treba posebna prijava?

 

I drugo pitanje - kao jedan od uvjeta za ostvarivanje ovog oslobodenja je navedeno i: "prijava prebivalista u mjestu i na adresi gdje je nekretnina koja se kupuje".

 

Posto necu do tada vjerovatno jos moci useliti u taj stan samim time necu jos moci prijaviti tu prebivaliste, i jos uvijek sam prijavljena na drugoj adresi, kako da ispunim ovaj uvjet?

 

Unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija