Jump to content

Otkaz bez razloga


Vacatio

Preporučene objave

Poštovani!

 

Evo već neko vrijeme pratim ovaj forum i veoma je poućan i zanimljiv! Nisam imala priliku registrirati se, ali evo došlo je do toga da trebam hitnu pomoć, pa sam se ulogiralia! Ovakva je situacija...

 

Zaposlila sam se 1.07.2009. kao konobarica, potpisala sam ugovor na određeno vrijeme (3 mj) i sve je bilo uredu. U restoranu postoje 3 šefa, jedan me ne voli (upucavao mi se, ali sam ga odbila), a s ostalom dvojicom sam si jako dobra! (inaće sam jako vrijedan i marljiv radnik, te mi je posao i više nego potreban) Uglavnom da ne duljim, kada su ova dva dobra šefa otišla na godišnji odmor, ovaj 3 me pozvao u ured i rekao da dobivam otkaz! Pitala sam ga zašto, on je nešto promrmljao i rekao da od sutra više ne dolazim na posao, pitala sam ga za papire, on kaže: dođi kao 1.8. po papire i tada ćeš potpisati otkaz! Otkazni rok na ugovoru je 15 dana! Meni je to sve sumnjivo, da li mi nešto želi smijestiti, kome se mogu žaliti, molim Vas pomozite jel još danas trebam to riještiti! Puno Vam hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega vi lijepo dođite na posao jer to što je on vama usmeno rekao zanemarite, dolazite na posao dokle god nemate nekakav pisani trag jer u protivnom on može upravo vaš nedolazak na posao iskoristiti kao razlog za otkaz zato lijepo na posao jer vam kasnije može reći da on to nije reako. Nadalje pogledajte u ugovoru imate li ugovoren kakav probni radi jer bi isto također mogao iskoristiti na način da niste zadovoljlili na probnom radi i sl.

Nadalje, ništa ne potpisujte, ukoliko nema valjani razlog za otkaz vjerovatno će vam ponudtiti sporazumni raskid radnog odnosa kojeg vi svakako nećete potpisati.

Ukoliko vam ne ponudi sklapanje sporazumnog raskida, mora imati valjan razlog za otkaz pa će u tom slučaju od vas tražiti da potpišete da ste otkaz primili (i tek od tada teče otkazni rok).

Također možete provjeriti da li je on uopće ovlašten zastupati taj obrt ili tvrtku u sudskom registru ili registru obrta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

obvezno nastavite dolaziti na posao jer je neopravdani izostanak razlog za izvanredni otkaz!

 

ukoliko dobijete otkaz u pisanom obliku, morate u roku 15 dana uloziti zahtjev za zastitu prava poslodavcu. zatim poslodavac ima 15 dana rok da na isti odgovori. ako negativno odgovori ili uopce ne odgovori, u daljnjem roku od 15 dana podizete tuzbu pred sudom zbog nedopustenosti otkaza. no, prethodno morate uloziti zahtjev za zastitu prava. ako to ne ucinite, gubite pravo na postupak pred sudom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ukoliko vam uruči izvanredni otkaz isti stupa na snagu danom dostave radniku, znači možete odmah potpisati da ste ga primili i onda obavezno primjeniti proceduru koju vam je opisala Sue i pri tom paziti na rokove. Znači idete doma i žalite se. Ako ne potpišete da ste ga pimili on će se sam truditi iznaći način kako da vam ga uruči, pa promislite koliko vam se da "natezati" s njime.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovorima! Evo ali mojim mukama nema kraja! Jućer sam došla na posao kao da se ništa nije dogodilo, otišla sam do šefa, i on me nije puštao u garderobu da se presvućem, tražila sam ga na pismeno da sam dobila otkaz, on je rekao da će mi se javiti tokom dana! Naravno nije se javio, a ja sam bez dokaza da sam dobila otkaz a ne mogu na radno mjesto jer me ne puštaju! Stvarno više neznam što ćiniti! Molim Vas pomozite, jel ima netko ideu što napraviti

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana,

Zao mi je da se nalazite u takvom neugodnom zivotnom iskustvu pa se pitam zar ne bi mogla policija doci i napraviti zapisnik o tome da ste na poslu, ali da vas sef ne pusta u garderobu da se mozete presvuci i raditi?

Ili bi bilo bolje pozvati inspekciju?

Nekakvi dokaz morate imati o takvom cudnom ponasanju osobe zvane sef, zar ne?

Nadam se da ce vam forumasi pravnici nastaviti pomagati kao i do sada, lijepi pozdrav i drzite se hrabro

:palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno Vam hvala na podršci! Sada sam zvala šefa i kaže da ću papire dobiti u utorak! Evo sada sam zvala policiju, i kažu da ne izlaze na takve intervencije, zvala sam državni inspektorat rada i kažu da oni na intervenciju izlaze tek nakon tjedan dana! Mislim da mi nema pomoći, jednostavno se moram pomiriti sa situacijom i to je to! Hvala Vam svima na pomoći :vrti:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

danas sam dobila poziv od poslodavca da dođem potpisati sporazumni otkaz, ja sam odbila! Rekao je ako ne poptišem sporazumni da će mi dati otkaz o povredi rada (tako nešto)! Poćeo se prijetiti da se više nigdje neću moći zaposliti! Rekao je da će napisati da sam krala, da sam neredovito dolazila na posao, da sam se sukobljavala se kolegama! Rekao je da takav otkaz ne moram potpisivati, da li je to istina? Molim Vas recite mi koje su mi mogućnosti! Ne želim potpisati sporazumni jer nisam kriva? Kakve mogućnosti imam, što mi je dalje za ćiniti! Unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sporazumni nemojte potpisivati, zašto biste mu olakšali, dajte mu jasno do znanja da znate da ukoliko se on odluči dati vam otkaz zbog vašeg skrivljenog ponašanja mora imati valjan razlog, isprazne prijetnje to nisu. Također mu recite da su radni postpci hitni, da ćete ga odmah prijaviti i inspekciji rada i da ćete tražiti sudsku zaštitu pa da on malo razmisli o svom ugledu i troškovima koji će mu predstojati. Nadam se da, iako policija ne izlazi na intervencije u ovakvim slučajevima ima nekog traga da ste ih zvali, isto vrijedi i za inspekciju rada, zovite ih opet ako treba.

Papir trpi sve, pa nek piše što hoće, no to će morati i dokazati, zaprijetite mu i tužbom za klevetu. I nemojte potpisati ni da ste primili takav otkaz.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru! U međuvremenu, kako nisam dobila papire zvala sam Državni inspektorat gdje su mi rekli da pošaljem dopis poslodavcu u kojem tražim da mi objasni kakav sam otkaz dobila i da mi vrati papire! Poslodavac me pozvao da sutra preuzmem papire! U prijašnjim postovima ste pisali da imam rok od 15 dana za naku žalbu! Kome to šaljem, kako se to sastavlja, što moram napisati! Oprostite na tolikim pitanjima, ali stvarno s ne razumije previše u te stvari!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da biste mogli ostvarivati sudsku zaštitu preduvjet je da ste uložili zahtjev za zaštitu prava poslodavcu, znači kada se jednom ova priča završi i vi dobijete otkaz, u daljnjem roku od 15 dana ćete poslodavcu uložiti zahtjev za zaštitu prava u kojem ćete navesti da ga ulažete zbog tog i tog otkaza napisanog tad i tad, zbog tih i tih razloga i u njemu ćete iznijeti sve ono u čemu poslodavac nije u pravu. To ćete predati s tim da vam obvezno "udari" nekakv ulazni štambilj da je zaprimljeno, ili se na vaš primjerak potpiše da je primio (s datumom) ili pošaljite poštom preporučeno s povratnicom da kasnije imate dokaz. Polodavac ne mora odgovoriti na vaš zahtjev, bitno je samo da ga vi uložite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nina_d je napisao:

 

Također možete provjeriti da li je on uopće ovlašten zastupati taj obrt ili tvrtku u sudskom registru ili registru obrta.

 

Postovana,

Jeste li mozda uspjeli provjeriti tj. postupiti i po ovom pametnom savjetu?

Ciji je potpis od 3 sefa na Vasem ugovoru o radu? Mozda taj covjek stvarno nema ovlastenje donositi odluke o otkazima?

Nadam se da ste i danas otisli na posao. A neki javni biljeznik, mozda bi on mogao doci u restoran i zabiljeziti cinjenicu da vam se ne dozvoljava otici u garderobu i presvuci se u radnu odjecu? U svijetu je to uobicajeno (da javni biljeznici pisu potvrde navoda u potencijalno konfliktnim situacijama kada treba nesto potvrditi da je stvarno tako kao sto se opisuje), ali ne znam da li to (vec) rade i u RH :-?

Cuvajte zivce i drzite se hrabro, mirno i sabrano,

Srdacan pozdrav :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija