Jump to content

Tko će platiti porez


magel

Preporučene objave

Osoba A je izvanknjižni i stvarni vlasnik nekretnine, koju prodaje Općini.

Usmeni dogovor je bio da Općina snosi sve poreze na promet nekretnina, i onaj da osoba A postane knjižni vlasnik. Osoba A je to naslijedila od svog rođaka i zna da treba platiti porez na promet nekretnine.

 

U Ugovoru je napisano „ Poreze i doprinose koji terete nekretninu snosit će kupac od dana potpisa ovog ugovora i stupanja u posjed predmetne nekretnine. Kupac će snositi i eventualno nastali porez na promet nekretnina.“

 

Jasno je da temeljem Zakona o porezu na promet nekretnina obveznik poreza na promet nekretnina jest stjecatelj nekretnine, tj. osoba koja rješenjem o nasljeđivanju stekne vlasništvo nekretnine, kao i zakonska odredba o osobi poreznog obveznika kongentne naravi i ne može se mijenjati ugovorom stranaka.

 

Kakve su šanse da se tužbom Općina privoli da namiri poreznu obvezu na koju se obvezala ugovorom. Obzirom da Općina nije neuka stranka obvezala se na nešto što zakonom nije u redu dovodeći u zabludu osobu A.

 

Prodaja nekretnine se dogodila prije 11 godina, pa je osoba A (90 god) uložila dobiveni novac u sanaciju krova, ne razmišljajući o dospjeću poreza na naplatu nakon toliko godina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija