Jump to content

Verbalno zlostavljanje


Sonjiska

Preporučene objave

Pozdrav!

 

Moj problem se odnosi na verbalno zlostavljanje i prijetnje od jedne osobe iz bliže okoline koje se stalno ponavlja duže godina tako da mislim da ta osoba valjda niti nije zdravog razuma. To zlostavljanje je nekad telefonski, nekad putem poruka a prilikom susretna verbalno. Do sada nisam znala da je zakom kažnjivo a nisam niti htjela ulaziti u daljnje sukobe ali se bojim da bez nekih zakonskih zabrana (npr. prilaska) ta osoba neće prestati sa svojm nasilničkim ponašanjem. Molim da mi date savjet kome da se obratim što prije i dali imam pravo na besplatnog odvjetnika.

Unaprijed jako zahvalna

 

:-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trebate točno navesti što Vam je dotična osoba rekla, da li se radi o uvredi, kleveti ili nečem sličnom. To su kaznena djela koja morate tužiti privatnom tužbom.

 

Nasilničko ppnašanje je nešto sasvim drugo. Evo opisa tog KD-a:

 

Nasilničko ponašanje

Članak 331.

(1) Tko radi iživljavanja nasiljem, zlostavljanjem ili osobito drskim ponašanjem na javnom mjestu dovede drugoga u ponižavajući položaj,

kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

(2) Ako je kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka počinjeno u grupi ili prema većem broju osoba,

počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

 

Ako je možda vika onda se po službenoj dužnosti postupa po ovom:

 

ZAKON O PREKRŠAJIMA PROTIV JAVNOG REDA I MIRA

Član 13.

Tko se na javnom mjestu tuče, svađa, viče ili na drugi način remeti javni red i mir, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana.

 

Ako nije ništa od ovdje navedenog ili nečeg drugog opisanog u Kaznenom zakonu, onda se radi o preosjetljivosti te osobe i njenoj neprilagođenosti našem okrutnom životu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru! evo radi se o tome da sam dobila šamar na parkiralištu, da me se vrijeđa (nesposobna, neodgovorna...), na telefonu se povisuje ton u smislu svađe, nekad mi ta osoba prepriječi put da nemogu proći, a na javnom mjestu je često vrijeđanje, i kleveta je jednom bila na mom radnom mjestu od iste osobe. osoba se udružila sa još 1 koja je bila jednom rekla da može naći nekog tko će me udesiti za vrlo malo novaca. da takvih ima puno. što se tiče telefona, kad kažem da me nezove, to ne poštuje i pojavljuje se na mom radnom mjestu bez poziva. mislim da se radi o nekom pokušaju kontrole i zlostavljanja. nekad se bojim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

p.s. kad hoće da se pomirimo, onda razgovaramo, pa nakon pola sata opet neki napadni tj. svađanje, vrijeđanje. unosi mi se u lice i sprema za fizički napad, tada se povučem. osoba često ulazi u takve konflikte i ima neke trzaje ruke ponekad. mislim da definitivno ima bar blaži poremećaj. naporno je jer se napadi stalno ponavaljaju. nemam nikakvih drugih neprijatelja pa mislim da je ova osoba opsjednuta samnom.

čitala sam da se zlostavljanje uvažuje i kad je putem mailova i poruka pa se zato vama obraćam. da li mogu tražiti zabranu prilaska i kakve moram imati dokaze za to.

unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija