Jump to content

prava oca kod rastave


damba301

Preporučene objave

upravo se rastajem od supruge nakon godinu dana zajedničkog života. imamo djete staro 11 mj. koje naravno živi kod nje. viđam djete samo nedjeljom jer preko tjedna radim i prekovremeno pa nestignem. smijem biti s djetetom samo tri sata. da li mogu nekako ostvariti pravo da djete bude kod mene cijeli dan tu nedjelju i koja su moja ostala prava

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A otkud... jer se "drži papira".

Za maleno dijete nije baš jako sretno rješenje biti s ocem tek svakih 8 dana, no ako mogućnost dogovora izostaje ne preostaje puno mogućnosti nego da sud donese dugačiju odluku od dosadašnje.

Imajte na umu da kod djece dojenačkog izrasta smanjeni intenzitet nerjetko urađa kraćim kasnije određenom vremenom i duljim vremenom do uspostavljanja neke ekstenzivnije dinamike...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Skrbništvo ne, jer oboje imate roditeljsku skrb i prije i poslije razvoda, ali i jedan i drugi roditelj može zatražiti da sud njemu povjeri dijete na zajednički život.

Pri tom se pripremite i na pitanje kako namjeravate biti kod djeteta prisutan roditelj kojem sud povjerava dijete a npr. osim nedjeljom ga ne možete viđati ostala dva puta po dva sata.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Savjetovao bi vam sljedeće, a to je da pokušate, u ovom trenutku, sve svoje obaveze prilagoditi terminima koji su određeni za druženja sa djetetom pa ako neki termin ne odgovara pokrenite novi izvanparnični postupak te zatražite promjenu. Pokušajte se maksimalno držati tih termina. A s obzirom na djetetovu dob, strpite se 3 - 4 godine te onda zatražite promjenu odluke o povjeravanju djeteta jer prema mišljenjima nekih psihologa najidealnije vrijeme za promjenu odluke je prije djetetovog polaska u školu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

damba301 je napisao:

zanima me da li ja kao otac imam pravo tražiti skrbništvo za djete pošto ona nedoji više djete jede sve, ona je nezaposlena a ja radim i imam isto dobre uvjete za odgoj djeteta a ona i nevodi dobro brigu o njemu nego je 90 posto vremena s njenim roditeljima

 

ne znam na osnovi čega vi mislite da biste bili bolji skrbnik, ili šta već, od djetetove majke, i da bi ste mogli provoditi više vremena sa djetetom, kad ste rekli da ne možete viđati dijete tijekom tjedna zbog prezaposlenosti. očito smatrate da vi kao muškarac, imate pravo da vaše dijete u slučaju da se dodijeli vama, odgajaju vaši roditelji umjesto vas, a vaša bivša žena to pravo nema.

 

ja ovdje ne znam zbog čega djetetova majka tako malo provodi vremena sa djetetom. možda traži posao, možda ide na tečajeve ili doškolavanje da bi se lakše zaposlila.

 

u našoj sredini, za ženu je vrlo važno da si osigura egzistenciju, jer je jako loše zaštičena. u europi i sj. americi, žene i onda kada steknu visoka obrozovanja, vrlo često ostaju doma i brinu o djeci. ali u slučaju razvoda tamo su žene i majke mnogo bolje zaštičene.

 

osim toga, zanima me da li ćete se vi očevi, koji se tako otimate za vašu djecu sada dok su malena, isto tako ponašati i onda kada budu u pubertetu, kada počnu nositi kulje i neopravdane iz škole, ostajati do kasno u noć, ili rano ujutro negdje u gradu na izlasku.

 

ne razmišljate o tome da ćete vi svome djetetu trebatu biti roditelj i onda kada više neće biti malo i bespomoćno, već buntovno i zahtjevno. Tada ćete itekako morati surađivati s njegovom majkom, jer inače pitanje kako ćete izći na kraj sa pubertetom.

 

osim toga, može se desiti da se netko od vas razboli, i tko zna šta sve ne, a vi ćete i tad morati naći načina da djetetu osigurate sigurnost i ljubav.

 

ne shvačate da nije vrijeme za tjeranje nekih prava, već da trebate itekao staviti glave u hrpu da bi svoje dijete otpravili u život koji nimalo nije lak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa... ako tražite pravni savjet, bilo bi dobro da se prvo odlučite koja je priroda vašeg problema:

- bivša ne dozvoljava da viđate dijete tijekom tjedna kako u rješenju i piše

ili

- nemate vremena viđati dijete tijekom tjedna već nedjeljom kako ste do sada objašnjavali svoj problem

 

Za početak, odlučite se koja je varijanta ona koja se i zbiva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...
  • 6 godina kasnije...
Poštovani interesira me koja su moja prava kao otac.Imam dvije curice jedna 5 god jedna 10 interesira me dali imam ikakve šanse da dobijem skrbništvo nad oba dvije jer kako da kažem bili smo u braku 12 godina ovo je njihov dom kod mene ako me svačate.

 

 

Po zakonu prava imate, ali u praksi vam to izgleda ovako:

 

(4) Diskriminacija očeva u postupku razvoda | Felix Simon - Academia.edu

 

Dajte si vremena i pažljivo pročitajte kakva vas sve sustavna diskriminacija (gotovo sigurno) čeka u postupku.

Tako da odmah znate da ništa od toga nije slučajno.

Kontaktirajte udruge za prava očeva.

 

Javite nam se sa iskustvima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bog...imam sličan problem razvaden sam ,supruga je preselila u drugi grad i odvela dijete ,sada žive u gradu koji je udaljen 4 sata vožnje.Što se tiče viđanja djeteta centar je rekao da se dogovorimo a ni sam ne znam kako...Ali dobro nije to najveći problem naime nakon nekog vremena supruga opet seli i odvodi djete u drugi stan koji po informacijama nema grijanje ni osnovne uvjete za život, dijete većinu vremena provodi samo a ipak ima samo 10 god.Sad mene kao oca zanima šta radim zabrinut sam za dijete i imam namjeru tražiti promjenu skrbništva ...ali ni sam ne znam odakle krenuti

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija