Jump to content

suvlasništvo i sudski postupak


deci

Preporučene objave

Naslijedili smo poljopriv. zemljište od bake u suvlasništvu 1/3. Zemljište je atraktivno jer je blizu građevinske zone po GUP-u a donošenjem novog možda to i postane.

Jedan od suvlasnika pokreće postupak razvrgnuća suvlasnićke zajednice. Predlaže podjelu kojom bismo mi bili zakinuti jer bismo preko poljskog puteljka jedva došli do svog dijela. Njegov dio bi cijelom dužinom bio uz makadamski put. :-D

Njegovo obrazloženje je da se tako godinama uživalo te ima potpis drugog suvlasnika i kupoprodajni ugovor da je on kupio dio uz makadamski put.

Naša strana niti je tu zemlju uživala niti dala suglasnost za uživanje ili kupoprodaju dijela kada je taj treći suvlasnik kupovao svoj dio.

Kakve su nam šanse u pokrenutom postupku da sud odredi da svi dobijemo pristup sa makadamskog puta što je fizički lako izvedivo? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne morate sudski tražiti razvrgnuće.

 

razvrgnuće u smislu da se svakom od suvlasnika dodjeli jedna katastarska čestica na kojoj suvlasnik postaje samovlasnik, može se napraviti samo parcelacijskim elaboratom , a takav elaborat je provediv samo ako ga svi suvlasnici potpišu, dakle ne samo jedan od suvlasnika. recite da ćete potpisati elaborat koji će zadovoljiti i vaše interese.

 

međutim, ne znam da li je moguće izvršiti parcelaciju poljoprivrednog zemljišta u privatnom vlasništvu bez suglasnosti agencije za poljoprivredu, a te agencije još nisu osnovane, a ministarstvo poljoprivrede zahtjeve za parcelaciju prvatnog polopr. zemljišta ne rješava. to nije nti predviđeno zakonom.

 

prema uputama i mišljenjima državnih tijela, parcelacija poljoprivrednog zemljišta moguća je bez suglasnosti agencije, naravno uz potvrdu ureda za prostorno uređenje, onda kada je suvlasnički omjer upisan u različitim posjedovnim listovima, jer se smatra da je dioba tada već napravljena, samo je treba grafikom i upisom popratiti. sudska razvrgnuća na poljoprivrednom zemljištu moguća su samo za one postupke koji su pokrenuti prije stupanja na snagu novog zakona o poljoprivrednom zemljištu i to samo za razvrgnuća u vanparničnom postupku.

 

dakle, razvrgnuće ovog trenutka pitanje da li je upoće moguće. ali ako je, onda samo u skladu s interesima sviju suvlasnika, koji do razvrgnuća imaju jednaka prava na svim dijelovima nekretnine, naravno osim onda ako su dijelovi u katastr upisani u različitim posjedovnim listovima. ali i tada parcelacija je moguća samo uz potpis svih posjednika.

 

onda kada zemljište postane građevinsko priča je savim druga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija