Jump to content

rješenje o nasljeđivanju


Ana_n

Preporučene objave

Molim za pomoć, radi se o nekretninama koje su uknjižene na mog pok. pradjeda, imao je samo jednog sina, mog pok. djeda, djedovi nasljedinci su njegova djeca od kojih jedan i moj otac, pretpostavljam da bi se te nekretnine trebale dijeliti kao i ostala imovina koja je ostal nakon pok. pradjeda, umro je jako mlad pa sumnjam da je bilo oporuke, već je u obzir došlo zakonsko nasljeđivanje, odakle krenuti, nabavit njegov smrtni list? što onda kako bi se te nekretnine uknjižile na zakonske nasljednike? što trebam napraviti?

unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izvadite smrtni list, izvatke iz z.k. za nekretnine koje su predmet nasljeđivanja te dokumente iz kojih je vidljivo tko su živući nasljednici tj. njihovo srodstvo s ostaviteljem (izvatke iz knjiga rođenih, vjenčanih i sl.). U matičnom uredu objasnite za što Vam trebaju izvatci pa bi Vam oni trebali znati pripremiti te dokumente.

 

Sve to predajte sudu s prijedlogom za pokretanje ostavinskog postupka.

 

Ako je dio ostavine iza pradjeda već bio predmet ostavinskog postupka i ako možete do rješenja o nasljeđivanju donesenog u tom postupku, onda ne tražite pokretanje ostavinskog postupka nego postupka raspoređivanja naknadno pronađene imovine, a priložite i rješenje o nasljeđivanju.

 

Ako je Vaš otac živ, onda niste stranka u postupku pa prijedlog treba podnijeti on ili neki drugi od nasljednika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

Idite u matični ured i pitajte ih da li su iza smrti osobe iza koje se treba provesti ostavinska dostavili sudu smrtovnicu ( oni to trebaju po službenoj dužnosti da čine ), ako jesu tada moraju reći kada i ostalo ćete doznati na sudu . Ukoliko nisu tada Vi trebate ishodovati smrtovnicu i podnijeti zahtjev za ostavinsku raspravu iza pok. pradjeda .S pradjeda ostavinu dijele živi nasljednici direktno .

Pitanje je slijedeće da li je pradjed umro u RH ili u inozemstvu .

Ako je pradjed umro u inozemstvu i ne zna se kada i nije moguće doći do smrtovnice , tada treba podnijeti zahtjev za proglašenje nestale osobe umrlom i tek tada pokrenuti ostavinsku raspravu.

 

Pradjed :njegovi nasljednici su bračni drug ako je umro poslije pradjeda i njegovi potomci .Ako je bračni drug pradjeda umro prije pradjeda tada su nasljednici samo potomci . itd.

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno vam hvala, pradjed je umro u RH pa barem nema problema s te strane, može li se dogoditi da mi u matičnom uredu reču da nemaju pojma je li smrtovnica dostavljena sudu pošto je to bilo davno. Kojem se odjelu na sudu obraćam?

Još vam jednom svima zahvaljujem na trudu i odgovorima, ova stranica i svi vi zaista puno pomažete kada se teško snaći u područjima o kojima neznamo puno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

Sumnjam da nemaju evidenciju u matičnom , no u tom slučaju zatražite smrtovnicu , i pripremite se da spomenete žive nasljednike za koje znadete , zatim u sudskoj pisarnici ispunite zahtjev za pokretanje ostavinskog postupka . Sud taj predmet dodjeljuje na daljnji postupak Javnom bilježniku koji ima ulogu povjerenika suda i umjesto suda rješava ostavinski postupak ukoliko su stranke suglasne tj. nema spora među nasljednicima vezano za ostavinu , a ako nisu tada se predmet vraća sudu i u sudskom postupku se rješava ostavina .Najbolje je kada se nasljednici dogovore , to je i naj jeftinije .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija