Jump to content

Molim pomoć, hitno!


marely

Preporučene objave

Imam 21 godinu, redoviti sam student. Nedavno su mi se roditelji rastali i ja sam otišla s mamom. Otac radi ali nije prijavljen dakle nemogu ga nikako prisilit da plaća alimentaciju. Međutim, otac ima vrijednu imovinu koju iz osvete što sam stala na maminu stranu želi dati bratu. Dali ja to ikako mogu sprječiti i ostvariti svoje pravo na alimentaciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma slažem se ja s vama. Ali gledajući čisto tehnički na pitanje, nitko tog oca (?) ne može spriječiti da svoju imovinu npr. proda (nije nužno) i novac da kome želi, a time i samo drugom djetetu.

Naravno, to ne isključuje njegovu (ali i majčinu obvezu) uzdržavanja tijekom studija. To pitanje treba riješiti tužbom - ali treba obratiti pažnju na činjenicu da je dijete punoljetno i da su se roditelji nedavno razveli. Stoga, nije bilo 'dodjele' djeteta na skrb jednom od roditelja nego je to obveza oba roditelja.

Kod koga imate prijavljeno prebivalište?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ja živim sa majkom i prijavljena sam na njezinoj adresi.Napominjem da majka ima 2000kn mirovine i možete zamisliti kako nam je.Otac je već bratu prepisao svu imovinu. Postoji osnovana sumnja da moj otac boluje od paranoidne shizofrenije ,postoje mnoge indicije za to,zbog tog se i majka razvela od njega jer je odbijao lječničku pomoč a život s njim bio je nemoguč i što je bio stariji bilo je sve gore.Možda je njegova nikad potvrđena dijagnoza rezultirala time što se on mene praktički odrekao?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako je imovina bračna stečevina moguče je podnijeti tužbu za poništenje darovnog ili kupoprodajnog ugovora radi povrede bračne stečevine.

 

prouči presude Vrhovnog suda

www.vsrh.hr

bračna stečevina

 

provjerite ako nije izvršen prijepis imovine neka majka traži podjelu bračne stečevine.

 

bračna stečevina može biti upisana kao vlasništvo jednog bračnog partnera ali ona je i izvanknjižno vlasništvo drugog partnera .

znači 1/2 i 1/2

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imovina nije bračna stečevina,kuća je njemu bila darovana prije 20 god. iako se u nju tjekom braka dosta ulužilo.Mene trenutno najviše zanima šta učiniti da moj otac pomogne meni financijski u mom školovanju. Ja na to imam pravo al na koji način to pravo ostvariti. Ako ga tužim šta ću time dobiti jer imovine nema a zarađuje "na crno"?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda se sjeti neke imovine kad bude pozvan na sud, a ako se ne sjeti onda, možda se sjeti kad završi u zatvoru. Osim toga imate pravo na onih 400 i nešto kuna od države tijekom 3 godine ako roditelj s kojim ne živite ne plaća doprinos za vaše uzdržavanje. Nije puno ali je više od ničega.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Isprika - moj komentar izgleda nije bio jasan.

 

Tužit oca ako se s njim nikako ne možete dogovoriti dok vi insistirate da on plaća doprinos za uzdržavanje ako je po zakonu dužan, a on to odbija.

 

Faks se može završiti i uz posao, bilo redoviti, ili preko Studentskog servisa - mnogi i tako završavaju faks, samo se moraju malo bolje organizirati.

 

Osim toga, otac je bratu poklonio svoju imovinu. Gdje je zajednička stečevina Vaših roditelja? Koliko je brat star i što radi? Plaća li majka doprinos za njegovo uzdržavanje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najljepša hvala na odgovorima Svima.Još Vas molim da me uputite na koji način mogu podiči tužbu,buduči sam ja potpuni laik u pravnim pitanjima.Dali moram podnjeti privatnu tužbu ili državno odvjetništvo pokreče tužbu,moram li imati advokata !? Gdje točno trebam iči?

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija