Jump to content

Molim za pomoć - vlasništvo- etažiranje kuće - obnova krova


logr

Preporučene objave

Pozdrav svima.

 

Imam jedan veliki problem. Živim u kuči sa 4 stana. Vlasnici jednog odbijaju etažiranje kuce. Potrebna je hitna obnova krova a oni i u tome odbijaju sudjelovati. Tvrde da oni nemaju nista sa potkrovljem i krovom. Sumljam da imaju čisto vlasništvo i tog stana. Strah me je ulagat sam u to a moram.

Neznam šta mi je raditi.

Kuca je jako stara, potkrovlje dosta visoko , krece sa nekih 70 cm i ima nekih 60 m2. Razmislao sam, ako vec ja sam moram investirati u to, da napravim stan. Kakvi bi mi dokumenti trebali - voda -struja - krovni prozori i mozda povisit krov za nekih pola metra.

Jeli to nemoguca misija?

 

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

za uređenje potkrovlja u stan trebali bi građevinsku dozvolu, odnosno kako se stručno zove : akt kojim se odobrava gradnja. za jedano takvo rješenje trebaju biti rješeni imovinsko pravni odnosi na katastarskoj čestici na kojoj se nalazi kuća. provjerite upis vlasnika u gruntovnici i upis posjednika u katastru za vašu kat. česticu.

 

u održavanje kuće trebaju sudjelovati svi stanari, bez obzira da li je kuća etažirana ili ne, tj. bez obzira da li se radi o upisanom etažnom vlasništvu, ili se vlasnički list izdaje prema zbirci položenih ugovora. naravno, ako stanar ne može dokazati vlsništvo niti po jednoj osnovi onda... .....ne znam kako nekog natjerati da sudjeluje u održavanju kuće na kojoj nema nikakvih vlasničkih prava i obveza, osim što živi u stanu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I mi otprilike želimo isto, preurediti krovište i podići potkrovlje. Išli smo u urbanistički raspitati se. Uglavnom, sve je to gotovo pa nemoguća misija. Papirologija i sve dozvole koštaju abnormalno puno, ako ih je uopće moguće dobiti. Treba zadovoljiti 101 uvjet. S druge strane, ako se ide u izgradnju "na svoju ruku", uvijek postoji mogućnost da nezadovoljna strana podnese prijavu inspekciji i eto novih problema.

U svakom slučaju sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Imam i ja pitanje. vlasnica sam dva stana jedan uz drugi, u potkrovlju sam probila prolaz u potkrovlje drugog stana, dakle iz mog stana u moj drugi stan. potkrovlje je u vlasnickom listu za oba stana navedeno da im pripada, dakle stan 1. donja etaza+prostor u potkrovlju, stan2. donja etaža+prostor u potkrovlju. i sada, što trebam napraviti da promjenim u vlasničkom listu da stan 1. ima veću kvadraturu potkrovlja a stan 2.manju kvadraturu tj.vise ne posjeduje potkrovlje koje mu je pripadalo? inace oba stana imaju vlasnički list 1/1, a zgrada ima uporabnu dozvolu i etažirana je. i kako mogu legalizirati prostor u potkrovlju stana 1. da bude stambeni prostor ili ce mi to raditi probleme jednog dana ako ga budem htjela prodati? :-?:-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija