Jump to content

Porez na naknadno pronađenu imovinu


signum88

Preporučene objave

Baka je umrla 1976. i svu njenu imovinu je 1/1 nasljedio sin jedinac. Isti taj sin jedinac je umro također umro 1991. i njega su nasljedili zakoniti nasljednici njegova supruga i njegova kći jedinica svaka po 1/2 te iste 1991. godine

 

Zbog greške oko imena bake u gruntovnici ustanovljeno je da 1/2 prabakine imovine nije provedena ostavinskom raspravom 1976. te je nakon ispravka podatka u gruntovnici (njihova greška - krivo su rukom upisali ime - Julka - Jelka) kod Javnog bilježnika početkom 2007. godine provedena ostavinska rastava za naknadno pronađenu imovinu koju su naslijedile: SNAHA i UNUKA ostaviteljice a u obrazloženju ostavinske stoji da je jedini zakonski nasljednik SIN jedinac koji je umro 1991. te ga nasljeđuju SUPRUGA i KĆER tj. SNAHA i UNUKA ostaviteljice.

 

A sad što se tiče poreza na nasljedstvo - dobivamo poziv za komisiju i utvrđivanje vrijednosti zemljišta radi donošenja poreznog rješenja???

 

Treba li tu platiti ikakav porez?

 

UNUKA je oslobođena plaćanja poreza dok je SNAHA prema tvrdnji zaposlenika Porezne uprave duzna platit porez jer nije prvi nasljedni red u krvnoj liniji dok mi opet s druge strane Javni bilježnik koji je vodio naknadnu ostavinu i sutkinja u Općinskom sudu u Vodnikovoj tvrde da po načelu reprezentacije baka nije dužna platiti porez jer da joj je živ suprug sve bi nasljedio on kao SIN ostaviteljice a pošto je umro (a umrli ne mogu nasljđivati) zamjenjuju ga u nasljedstvu SUPRUGA i KĆER

 

Radi se o jednoj jedinoj čestici pa mi ni nema logike da baka na svoju 1/4 posjeda koju je nasljedila 1991. od svoga supruga ne plaća porez a da drugu 1/4 koji je nasljedila 2007. od svekrve tj. suprugove mame ali točnije od supruga jer tako piše u Obrazloženju naknadno pronađene imovine mora platiti porez dok istodobno njena kćer ne mora (ni 1991. ni 2007.)...

(ispada da mora biti porezno kažnjena zato što joj je suprug umro)

 

U očekivanju susreta s poreznicima molim savjet na što da se pripremim...

 

Hvala !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, u zakonu o porezu na promet nekretnina oslobođeni poreza u nasljeđivanju su samo nasljednici prvog nasljednog reda.

Načelo reprezentacije vrijedi za djecu, ne i suprugu (čl.10. ZN-a "Dio ostavine koji bi pripao prije umrlom djetetu da je nadživjelo ostavitelja nasljeđuju njegova DJECA, ostaviteljevi unuci na jednake dijelove...").

Poreznici se toga drže kao pijan plota. (čak ne priznaju da je izvanbračni drug 1.naslj. red, čl. 9. ZN-a-(to će pasti na Ustavnom sudu živi bili pa dočekali).

Neka napišu rješenje (jer će ga poreznici ionako napisati) pa pišite žalbu. To je jedini način. Morate se boriti kroz njihov postupak.

 

:vrti:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, medjutim ovdje dijete nije nadživjelo rooditelja. Baka umire 1976 a sin 1991 i sina nasljedjuju 1/2 supruga i 1/2 kćer.

 

Međutim, tek 2007 se ustanovljiva da je GREŠKOM GRUNTOVNICE krivo upisano ime bake koja je umrla 1976 te je ostala 1/2 te iste čestice još na tom krivom imenu dok je druga polovica provedena ostavinskom 1976 na SINA i 1991 na SUPRUGU i KĆER te je napravljena dopuna ostavinske rastave za bakom iz 1976 godine gdje je u obrazloženju te ostavinske napisano da tu česticu nasljedjuje SIN jedinac u omjeru 1/1 a budući da je on umro 1991 nasljedujuju ga supruga i kćer svaka po 1/2 tj oni su baki SNAHA i UNUKA te sada poreznici očigledno hoće naplatiti porez SNAHI??? Upitom kod javnog bilježnika i kod jedne sutkinje u Vodnikovoj dobivamo identičan odogovr da nema šanse da mogu naplatiti porez jer da u OBRAZLOŽENJU ostavinske za naknadno pronadjenom imovinom stoji da je nasljednik SIN jedinac tj. iza njega SUPRUGA i KĆER koji su baki SNAHA i UNUKA

 

Sve smo to po preporuci bilježnika objasnili i u prijavi poreza ali evo nakon godinu i pol zovu na procjenu nekretnina pa da znamo što nam je činiti jer očigledno ne odustaju...

 

Inače je baka nakon smrti dede 1965 godine do svoje smrti 1976 zivjela u kući sa sinom jedincom i snahom pa nam biljeznik veli da i to spomenimo ???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija