Jump to content

ostavinska - vanbračna zajednica


netijak

Preporučene objave

Nakon smrti oca predstoji mi ostavinska rasprava i imam nekoliko pitanja. Sestra i ja smo jedine nasljednice uz gospođu sa kojom je naš otac živio, nisu bili u braku, ali su živjeli zajedno oko 30 godina u njenoj kući koju su u tom periodu zajednički dograđivali, preuređivali i adaptirali, većinom uz financijsku pomoć našeg oca. Tamo su zajedno živjeli sa njezinim sinom. Uz to postoji stan u kojem živi moja sestra, koji je otac imao prije nego što je započeo život sa svojom nevjenčanom.

Naši odnosi sa njom nisu dobri pa na ostavinskoj očekujemo najgore. Zanima me da li ona ima pravo na taj stan i da li mi imamo pravo na njihovu kuću, očev auto i ostalu pokretninu i nekretninu. Da li nam preporučujete da angažiramo odvjetnika koji će nam to riješiti ili sa pravne strane nemamo nikavih prava, osim na stan?

Da li gospođa ima pravo na taj stan i u kojim slučajevima? Što ako je otac nju naveo u oporuci? Što ako nema oporuke?

 

Unaprijed zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

umrlu osobu nasljeđuju nasljednici-djeca i supruga

zajednički život od 30. godina je izvanbračna zajednica sa svim pravima kao i bračna zajednica .

znači izvanbračni partner nasljeđuje umrlog partnera u jednakim djelovima kao i njegova djeca.

 

predpostavjam da je stan vašeg oca stečen u braku sa vašom majkom pa tada možete tražiti da se utvrdi bračna stečevina vaše majke (ako ona nije živa ).

 

(na ostavinskoj tražite utvrđivanje očevog ulaganja u kuću izvanbračnog partnera pa to pokušajte kompenzirati sa djelom stana koji bi pripao godspođi )

 

angažirajte odvjetnika koji če vam obrazložiti situaciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Bili smo kod odvjetnika te da nam je rečeno da će se sva imovina oca dijeliti na tri dijela; sestra i ja, te žena s kojom je živio smo nasljednici njegove imovine. Nije rečeno da možemo tražiti njegovu stečevinu iz zajednice s tom ženom, te nam je rečeno da samo imamo pravo na imovinu pokojnog oca u jednakim dijelovim. Nije mi jasan dio da ona ima pravo na stan koji je otac dobio kao samohrani otac dvije kćeri prije suživota sa vanbračnom ženom, a mi nemamo prava na kuću koju su oni zajedno podigli.

Da li mi kao djeca imamo ikakva prava na imovinu koju je otac ostvario sa vanbračnom ženom.

Odvjetnika smo tražili za savjet vezan za odnos mog oca i te žene jer je situacija takva da se ona za njega u zadnje vrijeme nije uopće brinula, njezin sin mu je krao novac iz banke...to sve nam je rekao otac prije smrti. Kad je otac umro ona je rekla (pogrebniku, policiji) da ona s tom osobom nema ništa i da se jave njegovim kćerkama koje će to srediti. Jasno Vam je da nakon takvih situacija ne želimo da ta osoba dobije išta od mog oca, a pogotovo stvari za koje ona nije nimalo zaslužna.

Pitam Vas da li imamo ikave šanse da zbog svega navedenog osporimo njeno nasljedno pravo, te na koji način možemo utvrditi očevo pravo na "njihovu" kuću.

Odvjetnik mi se nije čino totalno vjerodostojan, već je mu je samo bilo u interesu dobiti satnicu. Ne znam da li imam smisla angažirati odvjetnika za imovinsku raspravu i uopće se upuštat u dodatne troškove.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

na ostavinskoj postavite i pitanje nasljeđivanja uloženog u kuću vanbračne partnerice.ako posjedujete dokaze.

naime on bi imao pravo tražiti povrat djela uloženih sredstava (ako za isto ima račune i dokaze o svom ulaganju u povečanje vrijednosti kuće).

 

od koga je otac dobio stan

šta je sa zajedničkom imovinom vaše majke i oca.

 

razgovarajte sa drugim odvjetnikom .

nemože vam naplatiti savjet ako će vas zastupati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ulaganja u kuću je teško dokazati, jer ako negdje i jesu računi koje je otac imao, sigurna sam da će ih ona uništiti, tj. ne pokazati na ostavinskoj.

 

zajedničke imovine mog oca i majke nema, otac je stan dobio od firme kao samohrani otac dvije kćeri (fond solidarnosti), prvo na korištenje, to je bilo prije nego je uopće upoznao spomenutu nevjenčanu suprugu, a kasnije ga je i otkupio.

 

Nije mi jasan dio da mi moramo dokazivati očeva ulaganja u kuću u kojoj je on živio podosta godina, a za stan sa kojim ona nema apsolutno nikakve veze (ulaganja, života u njemu i sl.) nije potrebno ništa.

 

Hvala Vam na odgovorima i strpljenju.

 

P.S. razmišljam da više ne ulažem niti energije, niti vremena, niti novca u cijelu ovu priču, već da se samo prepustim ostavinskoj, pa što bude, ali mi bi opet bilo žao da sestra i ja izgubimo nešto, ako imamo šanse da ne bude tako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija