Jump to content

izvanredno otkaz radnika radi ponašanja poslodavca


Francine

Preporučene objave

Molim za savjet.

Poslodavac me je u posljednjih 10 dana sustavno verbalno napadao i uznemiravao, nakon mog pokušaja zaštite svojih prava kao nepušača, jer sam poslodavac u radnim prostorijama puši,te sam ja zatražila otkaz, pa mi je rekao dati poslovno uvjetovani otkaz, potom se predomislio, jer želi da ostanem bez ičega-bez naknade na HZZ. Nadalje me i dalje uznemirava i vrijeđa ukoliko pokušam pokrenuti temu otkaza. Zatim mi piše opomenu u smislu povrede radne obveze, koja je neutemeljena.

Naređuje mi da iskoristim ostatak GO (jer očito želi da mi istekne propisanih 15 dana roka od događanja incidenata, koji vrijedi za podnošenje izvanrednog otkaza), i to već od sutrašnjeg dana. Što sam odbila,jer me je dužan obavijestiti 15 dana ranije o tome, te sutradan dolazim sa izvanrednim otkazom, u kojem navodim sve što sam gore opisala, uz činjenicu da sam i prije tjedan dana zatražila platne liste, budući da nijednu nisam dobila u godinu i pol dana rada, osim jedne, za srpanj ove godine. Primitak otkaza nije htio potpisati. Prijeti mi se svojoj verziji otkaza. Prijeti mi se i isplatom manje plaće za protekli mjesec. Vezano uz to, sve nas radnike je nedavno obavijestio kako je njegova knjigovođa učinila pogrešku, te je, konkretno mene, prijavila na prevelik iznos bruto plaće, jer je on zamislio da nas prijavi na manje i uplaćuje razliku u drugim oblicima.

 

Može li on zanemriti moj otkaz i napisati mi otkaz koji bi mi štetio. što se piše prilikom upisa u radnu knjižicu, može li me tako oštetiti?

Može li me tužiti za naknadu štete?

Kakve su moje šanse ukolko ga tužim za gore navedeno?

Puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pokušati ću odgovoriti na barem neka od vaših pitanja, što se naknade sa zavoda tiče nećete ostvariti pravo na istu ukoliko vi date otkaz, nadalje taj otkaz što se on time "prijeti" - pravo na naknadu možete ostvariti kada vam poslodavac da otkaz osim u slučju ako je uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika. Ako to zaista i ostvari imate rok za zaštitu svojih prava koji iznosi 15 dana, znači prvo ćete po zaprimanju otkaza (ako do toga dođe) uputiti zahtjev za zaštitu prava poslodavcu jer vam je to preduvjet da možete kasnije pokrenuti postupak pred sudom. Što se upisa u knjižicu tiče to su prazne prijetnje jer se ništa u knjižicu ne upisuje i iz nje se ne može vidjeti kako vam je i zbog čega prestao radni odnos. Što se tiče prijetnji da vam neće isplatiti plaću to je njegov prekršaj zbog kojeg ćete ga prijaviti inspekciji, pored toga što je u prekršaju što vam ne daje platne liste i ne poštuje ovaj zakon o upotrebi duhanskih proizvoda. Sve su to prekršaji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav Francine,

iako nisam stručnjak za radno pravo preporučam da za početak odeš na Googl i ukucaš "NN 137 1.10.2004 Zakon o radu". Tamo ćeš pronaćiinteresantne stvari za sebe u čl.28.91114,118,243 i u poglavlju ,XXVI koji govori o kaznama za poslodavce npr stavka 41.Inaće je vrlo važno da kad poslodavca tražiš nešto , kao npr isplatne liste da to i sve ostalo bude u pisanu obliku mail poštom iči poštom s povratnicom. Jer znaš rijeći odu u vjetar.

 

U nadi da sam ber malo pomogao pozdravljam te. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

 

već Vam je objašnjeno da je Vaš poslodavac počinio niz prekršaja, također Vam je već savjetovano da poslodavcu podnesete zahtjev za zaštitu svojih prava (učinite to pisanim putem i sa dokazom da ste to učinili). Prijetnje sa upisivanjem u radnu knjižicu također su tek puste prijetnje.

Podsjetit ću Vas samo na činjenicu da ste i Vi dužni poštivati zakonom propisan rok za izvanredni otkaz ugovora o radu (dakle 15 dana od dana spoznaje o učinjenoj osobito teškoj povredi vaših prava)

Ukoliko doista odlučite dati izvanredan otkaz ugovora o radu svakako to učinite pisanim putem uz potvrdu da je poslodavac isti primio. Obzirom na okolnosti koje opisujete vrlo je vjerojatno da će on to odbiti, dakle, ako u Vašem poduzeću ne postoji urudžbeni tad Vam savjetujem da otkaz pošaljete poštom uz preporuku i povratnicu.

 

Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pošzovana,

 

Hvala vam na komentaru i odgovoru.Izvanredni otkaz sam danas predala poslodavcu, potom sam mu ga i poštom poslala, kako ste i vi preporučli, s povratnicom. Sumnjam da će potpisati primitak, stoga se planiram žaliti inspekciji rada ukoliko se to i dogodi.

 

Pretpostavljam da je sada uzaludno pisati i slati zahtjev za zaštitu prava, budući da sam već podnijela izv.otkaz

Poštovala sam rok od 15 dana za dostavu izvanrednog otkaza.

Zato me je i poslao na GO, kako bi mi taj rok istekao.

 

Što konkretno sada on može učiniti kako bi mi naštetio?

Sramota je kako apsolutno ništa nisam skrivila, naprotiv, načinjena mi je šteta, a ostat ću bez ičega.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

 

obzirom na opisane okolnosti mišljenja sam da Vam Vaš poslodavac neće ni pokušati naštetiti (osim ako je dovoljno neinteligentan da se upušta u pravnu bitku).

Obzirom da ste učinili to što ste učinili, bit ću slobodna prokomentirati tek to da smatram da ste ishitreno postupili. Naime, daleko kvalitetnije bi bilo da ste se poslužili "niskim udarcima" pa istog tog poslodavca natjerali da on Vama da otkaz. No što je - tu je.

 

Nešto slično doživjela sam i sama, posljedice su itekako moguće no o tome ne bih ovdje. Ukoliko želite javite se u inbox ili na mail iz profila.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Francine,

ne razumijem, kažete ostat ću bez svega? Čega, svega? Koliko sam shvatio poslodavac vas je uznemiravao na radnom mjestu, pušio u prostoru gdje ste se nalazili, a viste nepušać.Vi ste radi toga dali izvanredni otkaz.Oko toga vam je sve objasnio "veteran". Izgleda mi ko da ste vi bili važni svom poslodavcu u njegovu poslu pa vas je naveo na "tanak led" kako vam nebi dao poslovno uvjetovani sa pravima na zavodu, kao nekakvu "kaznu. Dajte pročitajte još jednom članke ZORA, koje sam Vam naveo.Mislim da vi imate i uz izvanredni otkaz skrivljen ponašanjem poslodavca neka prava. morat ćete se vjerijatno obratiti inspekciji rada vezano za isplatne liste i pušenje a za šikanu-mobing trebali ste otići na sud. nažalost mi se ćini da je to kod vas sve prebrzo išlo. Neznam,

pokušajte naći paravnika za ta pitanja.

 

Pozrav i Bog daj sreću. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam i htjela da mi da posl. uvjetovani otkaz kako bih na taj način ostvarila prava, jer drukčije ne ide. Osim, kako ste sami rekli u slučaju da ja dam izv.otkaz zbog ponašanja poslodavca. Na HZZ-u tvrde da još nitko nije tako ostvario naknadu i prava, osim ako razlog nije bila neisplata plaća, jer se to može materijalno dokazati. a to je stvarno smiješno. On me je mogao gađati nečim u glavu, a ako ja to ne mogu dokazati, mogu se slikat. Svejedno ću pokušati i s ovim što imam protiv njega ostvariti prava, pa makar trajalo....

Čini se prebrzo, ali nisam htjela propustiti rok od 15 dana za podnošenje izvanrednog otkaza.

Uostalom, poslodavac mi se prijetio da će mi zalijepit još jednu opomenu po povratku s godišnjeg, jer, citiram: "uvijek ti mogu nać nešto, pa ću ti dat otkaz kakav ja želim i ako želim". A ako bi mi i dao otkaz, u što sumnjam, jer sam mu bila važan radnik, još bi me tužio za naknadu štete radi povrede radne obveze, a i zakon nije tu baš jasan, što je teža povreda. Uostalom, ne bi se tamo vratila nizašta na svijetu.

Ne da mi se tužit 3 godine, pogotovo za mobing, kako to ide u ovoj državi... Da, pravna država se rađa, al uz jaako teške porođajne muke

 

hvala, pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Francine,

tako kroz ove razgovore zaključio sam da ste mlađa osoba. Gledajte na ovu svoju situaciju sa vedrije strane.

1. ukuliko ste vrijedna osoba , a zasigurno po pisanju jeste,sigurno ćete ubrzo naći i novi posao. Nikako ne dozvolite da Vas se gazi i uvijek ama baš uvijek tražite svoja prava. Poštujte sebe. To je najvažnije i svoj rad....i budite malo lukaviji.

2. Ja se sada nalazim u psihjatrijskoj bolnici na liječenju radi sličnih stvari. Tamo dolazi masa ljudi koji su gaženi,ponižavani izluđivani postupcima svojih nadređenih. Nikako ne dozvolite da vas itko uvuće u takve "mraćne zone".

Vi će te doživjeti da se promjene uvujeti i da će rad biti poštivan jer naši poslodavci nisu čuli za "upravljanje ljudskim potencijalima". Ništa neznaju o njihovoj koristi od zadovoljnog radnika, Ali će morat naučiti, da bi mogli opstati.. Doći će zasigurno i kod nas vrijeme socijalnih prava koja će biti dostupna svima kojima su potrebna a ne samo povlaštenima.

 

Zato budite svoja i hrabro dalje. Bog daj. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija