Jump to content

izmjena ugovora o radu na neodređeno


agamemnon

Preporučene objave

molim odgovor na pitanje: da li je moguće promijeniti ugovor o radu na neodređeno s ciljem da se smanji bruto plaća koja je navedena u istom. naime, obzirom na recesiju poslodavac nam je već snizio plaće cca 20 %, na način da nam je umanjio ugovorom određenu plaću za 4 bruto dnevnice, međutim, to očito nije dovoljno, pa se došlo do rješenja da se potpisuju novi ugovori o radu na neodređeno (u kojima bi bila navedena niža bruto plaća).

informacije radi, naša firma je srednje veličine, bavi se proizvodnjom plastične ambalaže i u vlasništvu je uprave-direktora, a broj nas malih dioničara je zanemariv. obim posla se znatno smanjio, što je istina, ali po rezultatima iznešenim na skupštini dioničara ove godine, nismo baš sigurni da su ovakvi zahvati (izmjene ugovora) nužni, a ne znamo ni da li su u skladu sa zakonom.

zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

1. da li ste doboli aneks uugovora po kojem vam je smanjena plaća (4 dnevnice), ijeste li dobili obračun tih plaća?

2.Ako poslodavac smatra da bilo što iz ugovora može mjenjati,može u pisanu obliku i vi se time možete složiti(potpisati)ili ne.

3.Vaša je firma srednje veličine, znaći ima preko 20 radnika. To znaći da Vaš poslodavac mora imati "pravilnik o radu", kojim bi između ostalog trebale biti regulirane i plaće.

 

Poslodavci su danas često u problemima(nelikvudnost,neplačanja od strane kupaca nemogućnost plačanja dobavljaća)pa su kad kad i realna njihova stremljenja ka smanjenju troškova,pa tako i plaća. Ako smatrate da je Vaš poslodavac do sada bio pošten u odnosu na vas djelatnike,ako se sa vama ophodi civilizirano,onda bi trebali razmotriti i mogućnost da je eventualno u takvom položaju da vam mora sniziti plaće kako nebi morao otpuštati ljude "kao tehnološki višak-poslovno uvijetovani otkaz ".Dakle je na vama da procjenite situaciju. Ukoliko ne potpišete "novi ugovor sa smanjenom plaćom", vrlo je vjerojatno da će vam otkazati stari ugovor na nedređeno vrijeme, na način kako sam to maloprije opisao. On ima to pravo s time da to mora pismeno obrazložiti. Vi završavate na "burzi" i dobivate naknadu.

Evo, to je ono što se u praksi događa. Nažalost.

Bog daj. :bang:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na odgovoru, pa evo i odgovora na pitanja:

1. ne, nismo dobili nikakav aneks, već smo dobili odluku direktora u kojoj je navedeno zbog čega i na koji način nam se umanjuje plaća, i da će tako biti do 31.12. ove god., uz mogućnost nove promjene, ovisno o situaciji, o čemu ćemo biti obaviješteni

2. pravilnik o radu zaista postoji, a također i sistematizacija radnih mjesta (nas je 60-ak). sistematizacijom je određen koeficijent po kojemu se obračunavaju plaće većine radnika, a nas 10-ak imamo nekakve polumenadžerske ugovore (koje potpisujemo jednom godišnje), uz onaj osnovni ugovor o radu na neodređeno, koji ima fiksnu plaću, dakle, nismo na koeficijentu. visina fiksne plaće na tim polumenadžerskim ugovorima je identična visini fiksne plaće navedene u osnovnim ugovorima.

3. odnos uprave-direktora prema nama je do unazad 5 godina bio izuzetno korektan, obostrano, ali odnos je zadnjih 5 godina dijametralno suprotan prijašnjem (dolaskom supruge i sina u firmu) - klasičan mobing

 

dakle, nakon one odluke, gore navedene, sad žele promijeniti i osnovne ugovore, odnosno, trajno smanjiti ugovorom određene fiksne plaće, a također i plaće koje su vezane za koeficijent.

 

u stvari, jasno nam je, ovo što ste napisali je točno, i mi tu ništa ne možemo, na žalost

 

hvala još jednom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, nažalost. No reči ću vam još jedno iz iskustva. Rijetke su kod nas firme u kojima dobro ide a da ih vode rođaci.Familijarni odnosi kod nas nisu dobriza firmu, jer smo mi Hrvati. Nismo Njemci, pa je profesionalan odnos u hijerarhiji narušen, nepravedan, ne nagrađuje se rad po zaslugam nego po rodbinskim vezama. Nikad im dosta(novca). Zaboravlja se da osim sredstava za rad;poznavanja ulaznih i izlaznih tržišta i nešto novca poslodavac mora umat i ljude koji"znaju" i to zadovoljne ljude.Nabrojao sam 5 stvari koje poslodavac mora imati. Nedosta je li mu 1 problem je riješiv. Dvije,problem je teško rješiv, tri, mora "zatvoriti".

 

Eto,toliko o tme od mene, a vi ćete morati biti solidarni između seba kako vas večina nebi ostala na "ulici"

 

Bog daj. Sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija