Jump to content

oporuka


lewis

Preporučene objave

Pretražio sam forum na temu opruke ali nisam našao odgovore na pitanja koja me zanimaju pa vas molim da mi odgovorite na sljedeća pitanja;

- U kakvoj se formi treba pisati oporuka, slobodnoj ili treba poštivati neki propisani redosljed,

- Je li valjana oporuka pisana mojim rukopisom i potpisana ali bez svjedoka i bez ovjere,

- Ako u oporuci svu imovinu, koju smo zajednički stekli (nasljeđene nemam), ja i moja supruga, ostavim njoj na doživotno raspolaganje, može li moj sin iz prvog braka pobijati takvu oporuku i tražiti da odmah uđe u posjed nužnog dijela na stanu koji je upisan na moje ime. Inaće sam u oporuci predvidio da taj stan,koji je na moje ime, sin dobije tek po smrti supruge ili po njenoj volji i prije,

- Ako moja supruga, svoj stan koji je na njeno ime, ostavi oporučno mojem sinu, mogu li njena brača i nečaci pobijati takvu opruku i tražiti neki dio.

Nadam se da nije prekomplicirano i da ću dobiti jasne i nedvosmislene odgovore na kojima unaprijed zahvaljujem. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vlastitim rukopisom, obavezno naslov "oporuka" ,pisanim slovima tekst pišete "ovime ja pri zdravoj pameti i pri punoj svijesti raspoređujem svoju imovinu za slučaj svoje smrti kako slijedi..." tekst dalje po slobodnoj volji, navesti sve moguće podatke za imovinu detaljno, zrcalno prepisati iz zk izvadaka iz zemlj. knjige ili posjedovnih listova iz katastra za nekretnine (zk. čest. br. ... naziv , površina, upisana u zk.ul. br..., k. o. (kat. općina +njen naziv )i u kojem dijelu je upisano na vas( npr. u cijelosti ili polovina ili četvrtina), za pokretnine točne i potpune brojeve računa, za auto sve iz prometne dozvole i knižice vozila( tako iza brodicu i traktor ili motocikl), za štednje brojeve ugovora s bankom, za dionice broj, oznaka vrij. papira, oznaka izdavatelja , za grob brojeve i naziv groblja itd.

 

oporuka se ne ovjerava!

kao pisani dokument posebnog pravnog režima ne treba ovjera jer overavanje potpisa nije uvjet valjanosti oporuke.

 

napisanoj vlastoručnoj oporuci napisati datum u dnu i vlastoručno potpisati. vlastoručnoj oporuci ne trebaju svjedoci kao uvjet valjanosti.

 

 

navesti imena i ostale podatke za svakog od nasljednika i u kojem dijelu mu ostavljate imovinu (u cijelosti iliti 1/1; u polovini (1/2) , u trećini dijela (1/3) itd.

 

predati kuvertirano na čuvanje u sud, hrvatski upisnik oporuka pri javobilj. komori ili nekoj osobi od povjerenja ili pak oporučnom nasljedniku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zar nebi bilo bolje na stanu upisati pravo doživotnog plodouživanja .

to se obavi u gruntovnici za jedan dan.

osoba koja ima plodouživanje koristi stan,može ga iznajmiti i upirati plodove najma .

plodouživanje se briše smrću plodouživatelja.

vlasnik tada može stupiti u posjed.

ustvari možeš stan darovati sinu i upisati pravo plodouživanja .

darovanje je jeftinije nego ostavinska koja se plaća po vrijednosti ostavine.

osobito stoga što je u pitanju jedno djete.

 

ženini brat i nećaci nisu prvi nasljedni rod koji imaju pravo na nužni dio.nemogu tražiti dobiti dio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala sisavcu za objašnjenje oko pisanja oporuke, sve je jasno.

Naputak od -bovu- mi malo nije jasan pa moram dopuniti pitanje.

Dakle, ja sam još živ i dosta živahan i ako bude sreće mislim još dosta dugo poživjeti. Oporuku pišem za svaki slučaj, onaj kad nebi bilo sreće.

Situacija je sljedeća; Živim sa suprugom, drugi brak, i tijekom zajedničkog života priskrbili smo kuću sa dva stana,jedan u prizemlju,upisan na moje ime, i drugi na katu u kojem živimo,upisan na ime supruge. Stan u prizemlju izdao sam u najam mom sinu iz prvog braka i njegovoj obitelji,ženi i sinu. Možda to izgleda malo čudno ali ja sam u mirovini od koje izdržavam mene i suprugu a mirovina je negdje oko prosjeka. Taj stan sam ranije izdavao u najam drugima i tako dopunjavao mirovinu. Kad se sin vratio iz inozemstva dogovorili smo se oko najma stana. Za sada je sve u redu i nema problema ali to ne znači da nakon moje smrti nebi nastali, a to jednom korektnom oporukom želim spriječiti. Supruga i ja smo suglasni da taj stan nakon moje i njene smrti pripadne mojem sinu a sve do tada da on plača najamninu. Ako ja prvi umrem, što bi bio red, onda je plodouživatelj mojeg stana, moja supruga,sve do njene smrti.

Nasljeđivanje njenog stana će ona riješiti ovisno o odnosima sa mojim sinom. Ako ona prva umre onda ja nasljeđujem njen stan, tako će biti u njenoj oporuci, i o tom stanu dalje ja odlučujem.

Sad mi nije jasno, ako već sada darujem stan sinu, može li on još za mojeg života prestati plaćati najam, jer je stan njegov, i tako ugroziti našu egzistenciju, i upropastiti naše odnose, bez obzira što je moja supruga u gruntovnici upisana kao plodouživatelj. Isto se može desiti i supruzi kad ja umrem pa da ima komplikacije.

Ako oporukom ostavim stan mojoj supruzi, na doživotno plodouživanje, uz njenu obavezu da u svojoj oporuci taj stan ostavi mojem sinu, ne vidim da bi mogle nastati komplikacije. Nije mi poznato da li se u slučaju takve oporuke, nakon ostavinske rasprave i upisa njenog vlasništva na stan, plaća porez ili neko drugo davanje.

Također, da li će moj sin, nakon ostavinske rasprave po smrti moje supruge, morati plaćati porez na nasljeđen stan ili oba stana, koliko je to po sadašnjim propisima, i kako bi se to izbjeglo ako je pretjerano visoko davanje.

 

Drugo je pitanje nasljeđivanje njene imovine od mog sina, koji nije i njen sin, i prava njene brače i nečaka da takvu oporuku osporavaju i traže sve ili dio.

 

Zahvaljujem na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kada djete nasljeđuje roditelja neplaća se porez na promet nekretninama.

pastorak nemože nasljediti mačehu osim ako je usvojen

tada ima sva prava i obveze kao i djeca.

ako mačeha darovnim ugovorom ostavi ostavi pastorku imovinu tada daroprimatelj plaća porez(nije nasljednik)

ukoliko darovatelj nema nasljednika prvog reda(bračni partner,djeca)a imovinu ostavi oporukom njeni brća i sestre i druga rodbina nemogu osporavati darovni ugovor niti tražiti nužni dio iz darovane imovine.

osobu koja umre nasljeđuju bračni partner i djeca u jednakim djelovima.

ako umrla osoba nemadjecu i bračnog partnera

nasljednici su njeni roditelji ,roditelje nasljeđujunjihova djeca itd.

 

sa sinom možete sklopiti i ugovor o doživotnom uzdržavanju

plaća vam dogovoreni iznos mjesečno umjesto stanarine a od vas dobija vašu imovinu.

ili ugovor o dosmrtnom uzdržavanju

isti uvjeti samo imovina odmah po potpisivanju ugovora prelazi u vlasništvo uzdržavatelja.

 

ugovoti o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju isključuju mogučnost potraživanja nužnog djela i od nasljednika prvog nasljednog reda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija