Jump to content

istek ugovora prije termina,tj.porodiljnog


nena_m

Preporučene objave

Molim pomoc.... Trudna sam 3 mj i namjeravam otvoriti komplikacije.Imam neprekinut staz 4.5 godine i placu 3400 kn. Ugovor mi istice u 1. mj a ja trebam roditi u 4. Da sam na neodređeno nema problema ali sta kada mi istekne ugovor, kakva prava imam od dana njegovog isteka do otvaranja porodiljnog? Gubim li pravo na 100 % na isplatu na komplikacije i 100& na 6.mj porodiljnog??? Citala sam da mi sva prava ostaju kao da mi ugovor jos vrijedi jer sam sve uvjete ostvarila u radnom odnosu...Jeli to istina ili cu se morat negdi prijavit tih par mjeseci ili cu bit "nezaposlena"?? Znam da sam sve nabubala ali ako me itko razumije pomozite...kriza je,svaka kuna je dragocijena....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na ovo tvoje postavljeno pitanje može ti odgovoriti jedino i samo izabrani doktor primarne zdravstvene zaštite kada primi preporuku doktora specijaliste ginekologa.

 

Ti ne možeš otvarati bolovanje, ni zatvarati ga ni pritvarati ga, a pogotovo ne prijavljivati se i odjavljivati zbog zlouporabe novčanih prava na teret svih obveznika uplate doprinosa.

 

Stoga ti zaista želim sve najbolje, a pogotovo kako radnopravnu tako i medicisku situaciju iz koje budeš ostvarila novčanu naknadu koja ti nesporno pripada sukladno zakonu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Raspitala sam se jos na HZZO, istekom ugovora prekidaju mi se i komplikacije,i primanja ce bit isplacivana kao nezaposlenoj osobi sve do porodiljnog i porodiljni, znaci oko 1600 kn...

Ukoliko dan nakon isteka sklopim novi ugovor nemogu na bolovanje sve do 28.dana prije porodiljnog, znaci tih 2-3 mj sam u radnom odnosu. Kad otvorim porodiljni isplata ce bit na temelju ove zadnje 3 place na novom ugovoru i tri isplacene na komplikacijama.... Eto...nađe se bilo kakvo rijesenje.. Jos samo molim Boga da mi se nekim cudom produzi ugovor pa da budem mirna i cuvam bebaca... I hvala na tvom odgovoru....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja sam ti u sličnoj situaciji kao i ti... imam ugovor na određeno...

 

najbolje ti je provjeriti prvo kod poslodavca da li će ti produžiti ugovor, ukoliko neće, najbolje ti je otvoriti komplikacije prije isteka ugovora (ako imaš dobru doktoricu) i onda kada ti isteće ugovor primaš prosjek plaće do porodiljnog.

pozz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ma mene je i mucio ovaj dio nakon isteka ugovora jer mi je na hzzo reklo da kad mi istekne ugovor necu primat prosjek do porodiljnog nego manje, kao nezaposlena. ma sve sam zvala, provjeravala ali tek sad nista neznam. A sta se tice ugovora, sta je najgore ovo je drzavna firma i nema mi tko rec oce li mi produzit jer to ovisi o glavesinama u zg....zabrana je zaposljavanja....nemas tu koga zamolit.... a reci mi da li znas kolika su onda primanja na porodiljnom ako nam je ugovor gotov? ako mi ga ne produze onda cu otvorit komplikacije koji dan prije jer prije isteka nemogu nista saznat...ma ovo je tragedija..jedva cekam bebaca pa me ovo izneredi...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ne produže ugovor o radu za vrijeme trajanja bolovanja radi komplikacija u trudnoći, bolovanja se nastavlja i po prestanku radnog odnosa. Naknada plaće je ista kao i prije isteka ugovora o radu (bitno je jedino da su komplikacije otvorene prije prestanka radnog odnosa). No rodiljni dopust se, u tom slučaju može koristiti jedino po osnovi nezaposlenosti (ukoliko se osoba prijavi na Hrv. zavod za zapošljavanje) ili kao majka van sustava rada (uvjeti: prebivalište 5 god. u RH, zdravstveno osiguranje). Naknada je 1.663,00 kune.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kad sam se tek pocela raspitivat ovako nekako je sve i bilo, ali kad sam zvala hzzo ponovno,radi drugih 6 mjeseci porodiljnog ponovo sam morala prepricati situaciju i dobila drugi odgovor,a nista ni je bilo drugacije u prici. onda sm zvala podrucni ured hzzo-a i dobila treci odogovor. pogledaj postove ispod pa vidi o cem pricam, jer svega mi je receno....luda sam vise... i hvala na tvom odgovoru, nadam se da ce ovako bit na kraju, ili jos bolje da mi produze ugovor, ali u međuvremenu moram se o svemu raspitat i pripremit, sanse su 50:50..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

U "mom" kolektivnom (državni službenici i namještenici) stoji da prvih 42 dana bolovanja ide na teret poslodavca, i to iznos od 85%, i to se odnosi na profesionalnu bolest i ozljedu na radu. A isto tako znam (kazu bar) da mi komplikacije u trudnoci isplacuje u cijelosti HZZO, i to prosjek 6 zadnjih placa ne racunajuci mjesec u kojem su one otvorene. E pa sad, koliko cu ja onda % dobit u prvom mjesecu komplikacija?? 85% ili 100%...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

" U "mom" kolektivnom (državni službenici i namještenici) stoji da prvih 42 dana bolovanja ide na teret poslodavca, i to iznos od 85%, i to se odnosi na profesionalnu bolest i ozljedu na radu."

 

 

Krivo sam ja to napisala, tek sad vidim... ugl. 42 dana placa poslodavac u iznosu od 85%, a za prof.bolest i ozljedu na radu ide 100%.

 

E sad, to sam ispravila pa sad ako me kuzite jos uvijek vrijedi isto pitanje: koliko cu dobit kn za prvi mjesec (ili 42 dana) komplikacija??

 

Ja se jos uvijek nadam necijem odgovoru....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija