Jump to content

Novi ZOO-korak naprijed,dva unazad?!


anonimno

Preporučene objave

Molio bih Vas da komentirate donošenje novog ZOO-a u pogledu novota što se tiče tzv. prava osobnosti.

Zar ne mislite da postojećim odredbama koje se odnose na naknadu neimovinske štete zapravo približavamo američkom poimanju navedene problematike, a ne europskom pravnom sustavu,pa će se tako moći utuživati i za najbezazlenije situacije (npr. niste zadovoljni bojom fasade na Vašoj kući koja je za stotinku nijanse odudarala od Vaše zamisli pa tužite izvođača za nebulozni iznos).

Nadalje, zar nije za očekivati da je novi ZOO tek uvod u početak brojnih izmjena i dopuna istog, kao što se to desilo i sa Kaznenim zakonom, što i nije u konačnici dobro jer takve važne zakone nije dobro prvenstveno zbog pravne sigurnosti učestalo mijenjati i dopunjavati, a da ne govorimo što će to značiti za sudstvo kada krene hrpa novih tužbenih zahtjeva .

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da smo se ipak malo zanijeli u pogledu povreda prava osobnosi i usporedbi s američkom praksom. Po novom ZOO-u će se moći tužiti za sve ono za što mislite da je povrijedilo Vaše pravo osobnosti (ma kako nebulozno zvučalo), ali ono što je bitno je to da ta povreda mora biti takve jačine (to utvrđuje sud) da bi pravična naknada bila jedino novčana naknada. Ne zaboravimo da i ovaj, a i prošli ZOO poznaju institut naturalne restitucije, što znači da nitko ne može zabraniti da se tuži za sve i svašta, ali popravljanje štete na mora uvijek značiti novčanu naknadu štete, čak što više poznavajući praksu naših sudova u naknadi šteta do sada, mislim da nema straha od "amerikanizacije" naknade štete po novom ZOO-u.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija