Jump to content

Kuća sagrađena prije 100 god.


forski

Preporučene objave

Molim za pomoć, kuća u kojoj stanujem sagrađena je prije sto godina te smo mi i u neprekidnom posjedu iste jednako toliko.

Kuća je sagrađena na tri č.z. te sam nedavno otkrio da je jedna od te tri č.z. (17 m2) ostala upisana i dalje kako u zemljišniku tako i u katastru na mog susjeda. Kad sam mu ja predložio da to rješimo darovnim ili formalnim kupoprodajnim ugovorom on mi je samo okrenuo leđa i kazao arogantno kako je to za njega rješena stvar.

Napominjem da je on napravio prijavni list za svoju kuću i tu je vidljivo da ta č.z. iskaće iz njegove kuće te da se nalazi u potpunosti u mojoj kući.

Molim za pomoć, da li ovdje imam pravni temelj za tužbu dosjelošću te da li bi mi ovaj moga raditi ikakve probleme ako se usprotivi tužbi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mogu se podizati vlasničke tužbe, s time da treba napomenuti da nečije vlasništvo može biti povrijeđeno i nevaljanim upisom u zemljišne knjige, te u tom slučaju zemljišnoknjižno pravo stavlja vlasniku na raspolaganje tzv. brisovnu tužbu kojom se može ishoditi brisanje upisa i uspostavu prijašnjeg zemljišnoknjižnog stanja. Što se posjeda tiče, postoje dvije vrste dosjelosti, redovita i izvanredna. Da sada ne ulazim u detalje za svaku vrstu dosjelosti, u najgorem slučaju za vas vi možete pokušati dokazati izvanrednu dosjelost gdje stječete pravo vlasništva na temelju samostalnog poštenog posjeda kroz 20 godina neprekidno. Pošten posjednik bi bio onaj koji nije znao niti je mogao znati da mu ne pripada pravo na posjed. Samostalni posjed je onaj kojeg vršite sami kao da ste vlasnik nekretnine. Ako je vaš posjed uza sve to bio i zakonit (imate valjanu pravnu osnovu)onda je dovoljan rok od 10 godina neprekinutog samostalnog posjedovanja (uz to da je posjed pošten, naravno).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija