Jump to content

Pomajka umrla ,a ključ od njenog stana koji neće biti moj je kod mene


smiram

Preporučene objave

Pomajka mi je umrla, 14 dana nakon što sam je Hitnom odveo u bolnicu u 86 godini,bila je vlasnica stana,kojeg najvjerojatnije nije prepisala na nas braću,već pretpostavljam da će stan pripasti njenoj najbližoj rodbini,koja uzgred nije o njoj brinula zadnjih par godina a i ranije,ali mi je ostavila ključ od stana(kada sam je odveo u bolnicu(pri svjesti) i sada do ostavinske neznam što sa ključem,dali preuzeti obvezu plaćanja režija,dali mogu ulaziti do ostavinske u stan ili ako uđem, dali se to tretira kao neovlašteno ulaženje u stan(provala).

Problem je što se nasilno može useliti netko drugi.

Nismo inzistirali da prepiše stan na nas(nas troje braće),jer je to za nju bila uvijek nerado prihvačana priča,ali smo vodili brigu o njoj.

Nije nas posvajala,ali je sa nama i pokojnim ocem živjela još prije 40 godina u istom domaćinstvu(mi smo bili djeca od 8-10 godina,otac se rastao od majke),kada smo odrastali!

Poslije smrti oca nije obavljena ostavinska rasprava,jer nismo inzistirali,a stan je bio na nju,jer je otac dozvolio,da ona na sebe prepiše vlasništvo stana(on je do tada bio nosioc stanarskog prava),nakon što su ga otkupili od vlasnika po povoljnijim uvjetima.

Hvala na odgovoru! ,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako je stan stečen u braku između vašeg oca i pomajke na ostavinskoj pokrenite pitanje bračne stečevine.

1/2 stana je bila vanknjižno vlasništvo vašeg oca bez obzira što je kao vlasnik 1/1 navedena vaša pomajka.

smatram da je takvo stanje je ostalo pošto iza ocanije održana ostavinska a to znači da vi nasljeđujete 1/2 stana koji je bio vanknjižno vlasništvo oca.

naknadno pronađena imovina i ostavinska iza vašeg oca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem Veteranu na odgovoru,iskreno nisam u tome i nisam znao za tu mogućnost,pa sam stvarno zahvalan,svjestan da trebam angažirati odvjetnika,još jedino neznam kako sa stanom do ostavinske rasprave,kako ga sačuvati od nekog nasilnog ulaženja i dali mogu ja sa braćom ulaziti u njega!

Hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako posjedujete ključ od stana koji ste legalno dobili slobodnom voljom vlasnika, ne možete biti optuženi za provalu ako iskoristite taj ključ da biste ulazili u stan radi redovnog održavanja, provjere i slično.

 

Zbog čega bi Vam bio veći problem ako se u stan uselite Vi nego ako se netko drugi useli nasilno? Taj drugi isto tako vjerojatno neće biti optužen za provalu, nego ćete ga godinama sudski izbacivati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jos jedna vrlo bitna stvar.Dali ste dobili poziv za ostavinsku raspravu?Poučen nekim vlastitim iskustvima moguće je da rodbina zataji vase postojanje te da vas na taj naćin "sakriju" od ostavinske rasprave.Izuzetno je važno ako niste dobili poziv da sto hitnije odete u općinski sud,te saznate kojem je javnom biljezniku dodjeljen vas slučaj i za kada je zakazana ostavinska rasprava.Veteran vam je objasnio vase pravo,no ako biljeznik utvrdi da postoji previse elemenata ili nepoznanica moguce je da cijeli postupak vrati na sud gdje ce se dokazivati pravo nasljedstva.Vi imate pravo prisustvovati ostavinskoj raspravi i nedajte se otjerati od strane krvnih srodnika vase pomajke jer se i takve stvari vrlo često znaju događati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Veteran i Novak,

hvala na odgovorima,učim od Vas iako imam 65 godina,nisam bio nikada u sličnoj situaciji,pa eto ranije spomenuo ni na eventualnoj ostavini nakon smrti oca,teško je on pa i pomajka živjeli do tada,ostavili smo da pomajka raspolaže sa stanom,pa ako bude volje danas sutra biti će naš.

Volja je izostala,velikim odricanjem smo za pokop oca prije 30 godina kupili grob na Mirogoju,imao je neku skrivenu želju da bude tamo pokopan i to smo mu uslišili,ali mladi i nadobudni prepisali to na pomajku,i već sada grebu se familijarci za grob,što će naravno pripasti njima,ali...

Nije mi iskreno krivo,ali organizirajući njezin pogreb,već slušam ,kako se dijeli ne baš neki imetak i to onih koji su dobro potkoženi,no to je život.

Još jednom hvala na odgovorima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija