Jump to content

RAD SUDOVA U RH-kritike i pohvale


anonimno

Preporučene objave

Potaknuta odličnim radom Trgovačkog suda u Bjelovaru odlučila sam otvoriti ovu temu.

Moram na ovaj način pohvaliti brzinu i kvalitetan rad TS BJ.

S druge strane najgora iskustva imam sa Trgovačkim sudom u Zadru i Varaždinu gdje su stravično spori i krajnje neljubazni prlikom upita o predmetima.

Usporedba: Rješenje o ovrsi na TS BJ donesu u max 2-3 tjedna, TS VŽ 2-3 mj i još toliko da utvrde pravomoćnost :-?

 

Koja su vaša iskustva sa pojedinim sudovima?

;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa zar Trgovački sud u Bjelovaru?

 

Ovo je vjest iz ovih dana, objavljena u barem troje novina:

 

"VIROVITICA MUP i USKOK uhitili stečajnog upravitelja Z. Vrkića zbog sumnje da je primio 200.000 kuna

Političari i suci u panici nakon akcije USKOK-a

Autor DRAGUTIN ŠANTOŠI

 

Nakon što su inspektori kriminalističke policije, na zahtjev USKOK-a, prošlog četvrtka oko 13.40 sati ispred đurđevačkog hotela "Picok", zbog sumnje da je primio mito, uhitili dipl. ing. Zvonka Vrkića (45) iz Slatine, poznatog stečajnog upravitelja Virovitičko-podravske županije i ravnatelja županijske Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, u političkim, poslovnim i pravosudnim krugovima nastala je prava panika. "

 

Dakle, stečajni upravitelj ovog suda (Trgovački sud u Bjelovaru) doslovno je uhvaćen sa 200.000,00 kn u džepu. Riječ o MITU.

A gdje je mito, tu je i korupcija.

 

Na ovim web stranicama možete naći članke i o jednom drugom stečajnom upravitelju ovog istog suda (Trgovački sud u Bjelovaru). I tu policija ne treba niti izlaziti na teren. Papiri su javni, i svima dostupni. Npr. financijski izvještaji o uplatama novca na račun tvrtke bez zaposlenih (nosi ime stečajnog upravitelja :-D ), stečajni upravitelj u nekim svojim privatnim parnicama na zapisnik daje izjave da je nezaposlen, bez prihoda, bez djelatnosti......... čak se u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje od nedavno vodi kao nezaposlen a na Internetu možete pročitati oglase iz Narodnih novina sa kojima poziva vjerovnike da prijave potraživanja u postupcima ovog suda koje vodi............

 

Druga je stvar kojoj političkoj stranci ovaj drugi stečajni upravitelj pripada te da li će se stoga i dalje ignorirati krivotvorenje javnih isprava, mito itd. a razliku od ovoga čije ste ime i prezime upravo pročitali.

 

Čini se kao da greška postoji u pripadnosti straci, a ne u tome što (ionako javno) rade.

 

Da, ne morate se bojati da će među sucima nastati panika. Stečajni upravitelji su osobe od njihovog posebnog povjerenja. :-P

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavljam da "Jole" ne sadrži niti ime niti prezime.

 

No dobro, svejedno. Tema korumpiranih stečajnih upravitelja, pa tako i osoba kojima takvi stečajni upravitelji trebaju, ionako se redovno objavljuje u dnevnim novinama tako da nema razloga da se bilo tko zgražava nad objavama o toj temi.

To su dnevne, gotovo "normalne" vijesti.

 

Što se tiče stečajnih upravitelja suda u Bjelovaru, pa imate upravo na ovom forumu imena sutkinja u Bjelovaru koje izjednačavaju čast i poštenje stečajnog upravitelja sa svojom časti i ugledom. Time i časti i ugledom svih sudaca u Republici Hrvatskoj.

Ako malo pažljivije pročitate neke postove vidjeti ćete da se radi o opisu stečajnog upravitelja Trgovačkog suda u Bjelovaru koji radi stjecanja novca dolazi u banku sa krivotvorenom službenom dokumentacijom, koji na pitanje sutkinje Sandre Hančić zašto je izmijenio (krivotvorio) tuđi ugovor odgovara sa riječima "pa što ako sam to učinio?", itd.....

Već sam napisao da je od sudaca na sudovima u Bjelovaru prihvaćen kao nadasve razumna, poštena i savjesna osoba. Opisan je upravo onakvim kakvim očekujemo da su i sami suci.

 

Damir Bobić

 

P.S. ona prva dva posta vjerojatno nisu potpisana (prvi nije moj) iz jednostavnog razloga što su nastali u jednoj drugoj, manje formalnoj grupi (nakon toga premješteni su na Forum). Naravno, ako se rasprava nastavi, očekujem i Vaše ime i prezime

 

P.P.S. da li ste primijetili iz članaka o uhićenju stečajnog upravitelja da se naglašava intervencija policije iz Zagreba bez ZNANJA lokalnih tijela. Bez znanja lokalnog Državnog odvjetništva!!! Naime, u slučaju ovog drugog stečajnog upravitelja lokalno državno odvjetništvo tvrdi da stečajni upravitelj nije odgovoran - ON NE ZNA DA ČINI KAZNENA DJELA!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavljajući da će ova rasprava sadržavati više pokuda no pohvala na račun rada sudova, želim poslati jednu pohvalu sudu koji je već godinama za redom najažurniji sud u Hrvatskoj.

 

Riječ je o Općinskom sudu u Đurđevcu, sudu naširoko poznatom svima koji se pitanjima efikasnosti pravosuđa bave kao svijetlom primjeru kako treba organizirati sudovanje na lokalnom nivou.

 

Već godinama za redom to je sud koji svake godine uzastopce pobjeđuje kao sud čija sudska statistika iskače daleko ispred svojih kolega te kao sud najažurnijim postupanjem u RH.

 

Započinjajući ovu temu smatrao sam na tom primjeru važnim naglasiti da u Hrvatskoj postoje brojni manji sudovi na lokalnom nivou koji se ističu izuzetno kvalitetnim i ažurnim radom. Nažalost, za medije oni redovno nisu neka privlačna novinska priča, već samo još jedan državni organ koji pouzdano radi svoj posao. I tako javnost stalno čita o sudovima koji stvaraju probleme i na njima gradi svoju percepciju pravosuđa. Ne pravdam, ni na koji načim, ovim riječima zaostatke sudstva koji se broje milionima nerješenih predmeta, već samo želim naglasiti da postoje i brojni sudovi u Hrvatskoj, a koji pokrivaju značajan dio teritorija, koji tim zaostacima, ne samo da nisu nimalo pridonijeli, već u situaciji dok drugi sudovi grcaju u problemima i zaostacima, oni uspjevaju održavati zavidan nivo kvalitete rada. I ove riječi pohvale namjenjene su upravo tim sudovima.

 

Stoga mi je izuzetno drago što je ova tema pokrenuta. Prostor u njoj bi želio posvetiti svim onim sudovima i pojedinačnim sucima u cijeloj Hrvatskoj koji svoj posao rade pouzdano, ažurno, tiho i samozatajno. Njima nitko nikad ne posvećuje pažnju, niti hvali njihov rad, već ih, se dapače, stalno stavlja u isti koš sa cijelom, pretežmo, negativnom percepcijom pravosuđa. A upravo oni su ti koji u teškim uvjetima kad veliki sudovi posrću, u svojim sredinama osiguravaju da sudovanje funkcionira na nivou na kojem bi Zagreb, Split i Rijeka mogli samo sanjati da jednog dana taj nivo ažurnosti i efikasnosti dostignu.

 

I upravo zbog toga im ispred Legalisa želim čestitati i zahvaliti na dobrom radu.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kada pročitam poruku, ne razmišljam o tome da tražim puno ime i prezime na nekoj drugoj stranici. U stvari, sada sam potražio pod "Imenik korisnika" ali izgleda da nisam dovoljno strpljiv. Kao što rekoh, nema veze, poštujem pravo da se svatko predstavi pod nadimkom. To je i nužda.

To što u ponekoj u poruci ostavim svoje ime i prezime, samo je iz razloga da bi se tekstu koji pišem vjerovalo. Ništa više od toga.

 

Spominjete pohvale Općinskom sudu u Đurđevcu. Kakav već jesam, ovdje bih mogao objaviti predmet sutkinje Zrinke Senzel ali to ću učiniti kasnije, kad bude u cijelosti pravomoćan.

Uglavnom, pohvalu nikada ne mogu uputiti sudu:

- na kojem se vodi parnica a da se stranka ne sasluša (ignorira se zahtjev da se sasluša a naravno saslušanje stranke JE OBVEZA za svaki sud) a donese se presuda u njenu korist

- gdje se ignoriraju iskazi svjedoka (ne postoji stav suda o njihovim iskazima)

- gdje je posve normalno da umirovljenik istovremeno ima status obrtnika koji uredno obavlja obrtničku djelatnost (dakle prima mirovinu i ispostavlja račune po osnovi obrtničke djelatnosti koju je Ministarstvo gospodarstva registriralo kao ugašenu prije pet godina - očita porezna utaja, ali nešto posve normalno za ovaj sud. Ili uzimanje iz proračuna RH 5.000,00 kn mjesečno mirovine i rad na crno - neka bude po Vašem izboru)

- i ovo je tek mali, jako mali dio priče o Općinskom sudu u Đurđevcu. Jednostavno, ne znam niti za jedan sud za kojeg bih mogao izreći pohvalu.

Znate, statistika riješenih slučajeva, da budem grub, bila je začuđujuća i u slučajevima činjenja nerazumnih stvari kroz povijest ljudskog roda. Grozotu ove misli shvatiti ćete ovisno o vlastitom znanju povijesti. I zato bih u statistici tražio korisnost statistike za ljude a ne za imaginaciju koja se naziva "sud".

 

Već sam ranije napisao, u situaciji kada sudac samo u jednoj parnici zlouporabljuje ovlasti suca (korupcija) on više nije sudac. Ta osoba samo prima plaću suca.

 

Damir Bobić

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija