Jump to content

hitno molim pravni savjet


mamaana

Preporučene objave

Molim za pravno mišljenje.

 

Rastavljena sam več 10 godina i temeljem presude od 2000. godine otac mog djeteta ima pravo na viđanje 2x tjedno i svaki drugi vikend te pola ljetnih i zimskih praznika kao i vjerskih blagdana.

Do prije godinu dana otac je viđao dijete mnogo češće i stalno mijenjao dogovore u svoju korist što sam mu i dopuštala. Unazad godinu dana komunikacija se pogoršala te se do daljnjeg, odnosno dok ne zatražim od suda izmjenu presude u dijelu koji se tiče viđanja djeteta, 'slijepo' držim onoga što piše u presudi.

Ovaj vikend je dijete kod oca a sutra je vjerski blagdan. Htjela sam s djetetom otići na groblje na sat vremena i vratititi ga ocu na što otac nije pristao! Molim za mišljenje.

Jednako tako, kako bi vi tumačili presudu, naime je li 2x tjedno i svaki drugi vikend znači i 2x tjedno onaj vikend kada je kod njega? U tom slučaju je to četiri dana u tjednu svaki drugi tjedan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovoru.

Ja sam i mislila da 2x tjedno plus svaki drugi vikend ne znači jedan tjedan dva dana a drugi tjedan zapravo četiri! Zapravo, sin mi ide u školu i naravno ona dva dana u tjednu su popodneva a ne čitavi dani!

Nažalost, ja doista ne znam s kim je proveo prošli blagdan (osim što je išao sa mnom na groblje), a niti su nam odnosi bili do te mjere narušeni. Ovoga ljeta su nam se odnosi drastično pogoršali upravo prilikom dogovaranja ljetovanja djeteta jer otac je inzistirao da dijete bude s njime 44 dana u kontinuitetu (jer je to bilo pola ljetnih praznika). Na moju veliku žalost obratila sam se czss ( u strogom centru zagreba) da pokuša smiriti situaciju i posredovati na miran način a doživjela sam da socijalna radnica nije došla na dogovor a pravnica ( sa kojom je bivši suprug razgovarao prije mene) je de facto preporučila da moj bivši zove policiju ukoliko pokušam vidjeti dijete!! Od tada se otac mog djeteta osjeća svemočno te stalno dobivam prijetnje policijom. Ne moram ni reći kako to sve zajedno djeluje na dijete ( sad će 13 god). Ima li neki zakon koji štiti majke od verbalnog zlostavljanja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon koji štiti od verbalnog i svakog drugog oblika zlostavljanja se zove kazneni zakon i po svom obiljezju ne štiti samo majke po nego i zene i muskarce jer smo po zakonu tj ustavu jednaki i ravnopravni ;-) Tumacenje da zene, oprostite, majke mogu biti jedine zrtve verbalnog (i fizickog) zlostavljanja pretezno su stavovi militantnih udruga za borbru prava zena, a te iste s pravom i pravdom cesto nemaju bas puno veze. Pronadjete li elemente kaznenog djela kao prijetnja, ucjena ili bilo sto drugo, imate li kakve dokaze ili svjedoke, to slobodno prijavite policiji.

 

Sto se tice susreta i druzenja Vaseg zajednickog djeteta s ocem tog istog djeteta kao prvo bih Vam savjetovao da duboko udahnete pa onda procitate to sto ste napisali.

 

Ako u odluci suda stoji pola ljetnih praznika onda ako je izracunato da je to 44 dana odnosno ukupno 88 dana, od toga ce jednako vremena provesti i s vama pa vec tu ne vidim problem. Zelim Vas samo podsjetiti da je Vase dijete podjednako Vase kao sto je i od Vaseg bivseg supruga. Ovime sto govorite ispada kao da polazete vise prava, da ste zapravo Vi osoba koja se stavlja u poziciju da odlucuje i da bi Vasa trebala biti zadnja. U Vasem slucaju odlucuje samo sud koji je odlucio tako kako je svojom odlukom, a mozete i Vi i bivsi suprug, ako se dogovarate drugacije i sporazumno.

Ako otac moze provesti s djetetom 44 dana na moru, nebi li trebali biti sretni, ne radi oca vec radi svog djeteta jer kao sto znate neka djeca cak ni ne vide more zato jer im roditelji to ne mogu omoguciti, a oni koji mogu rijetko to mogu uciniti da traje 44 dana. Stanite malo na loptu, Vase dijete ima 13 godina, to je vec veliko, relativno samostalno dijete. Siguran sam da ste nastupili drugacije mogli bi s ocem djeteta napraviti neki kompromis pa da posjetite dijete jednom ili vise puta npr za vikend u vremenu trajanja tih 44 dana, ako bas nebi mogli izdrzati samo s telefonskim pozivima.

 

Sto se tice CZSS koji je rekao to sto je rekao, ako stvarno stoji da je sud odlucio da ce dijete provesti 1/2 ljetnih praznika s ocem, to cini 44 dana, otac Vam je to najavio, a vi ste zeljeli da to ne bude tako... Ovo je jedan od rijetkih i pohvalnih slucajeva da se ta institucija ipak priklanja interesima djeteta koji su direktno vezani za odluke suda i da ih stvarno podrzava u provodjenju.

 

Samo da Vas upozorim, strogo prijateljski, da to sto je pravnica u CZSS rekla da otac moze zvati policiju u slucaju da se vi pojavite i pokusate odvesti dijete nije njena samovolja ili da je pristrana bivsem suprugu nego ima podlogu u zakonu. To se zove ometanje susreta sto gledajuci slijepo u zakon povlaci i zakonsku odgovornost.

 

A sto se tice blagdana i provodjenja s jednim ili drugim roditeljem, cini mi se da najvise od svega Vas bivsi suprug i Vi trebate smiriti tenzije, razmisliti, a sto je najbitnije i dogovoriti. Sjednite, uzmite kalendar, pa odite mjesec po mjesec za 2010 i obiljezite svaki kada i s kime ce provesti Vase dijete te dane. Kombinirajte, radite kompromise jer je to sigurno jedino i najbolje za dijete.

 

Mozete i probati preko suda smanjiti susrete ocu no, 9 godina nakon donosenja sudske odluke koja se uredno provodila, Vasih (nemojte se uvrijediti) ispada u CZSS kojima zelite ograniciti susrete, ako je otac bio redoviti platisa alimentacije tj ne postoje dugovi, ako ima izgradjen odnos s djetetom, ako pokazuje interes za provodjenje vremena s djetetom, mislim da cete pokretanjem tog postupka imati samo stete upravo Vi jer ce Sud to prepoznati kao vid neke osvete ili inata bivsem suprugu, a ne borbi za prava i interese djeteta.

 

Eto, nadam se da sam Vam mozda ovim malo ostrijim odgovorom uspio ukazati na realnost Vase situacije i problema u kojem se na neki nacin nalazite. On na srecu nije vezan za dijete nego za odnos Vas i Vaseg bivseg supruga gdje NAZALOST ispasta Vase dijete. Nemojte se uvrijediti ili naljutiti, sve sam rekao strogo dobronamjerno ali iz perspektive ravnopravnosti koja cesto zna biti zasjenjena u drustvu uvrijezenim mijenjem kako je zena podobniji roditelj, roditelj kojem se u pravilu povjerava sreca da moze nakon raspada braka nastaviti zajednicki zivot s djetetom i onda se ta pozicija cesto zloupotrebljava jer se to povjerenje institucija onda dozivljava kao prilika da se odlucuje, upravlja vremenom i sudbinom djeteta. Samo da jos jednom podsjetim, roditeljstvo je ravnopravno i nitko nema pravo polagati vise prava na zajednicko dijete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na iscrpnom odgovoru ali neki zaključci jednostavno ne prizlaze iz gore navedenog.

 

Pitanje koje se odnosilo na zakon koji štiti mame od verbalnog zlostavljanja bilo je ironično - naravno da znam da ne postoji. Ja imam pisane dokaze o prijetnjama ali ne želim tužiti oca svog djeteta upravo radi toga što mislim da bi to loše djelovalo na dijete.

Drugo je pitanje koliko je loše što stalno gleda agresivno ponašanje svog oca - no o tome s psiholozima, ovo je pravni forum.

Nadalje, izgleda da ste krivo protumačili što sam napisala vezano za viđanje djeteta po ljeti. Naime, ja nigdje nisam napisala da sam htjela dijete uzeti ocu!! Naš prvotni dogovor bio je da unutar tih 44 dana posjetim dijete i budem s njim 2,3 dana jer je tako odgovaralo ocu. Nije se radilo se o tome mogu li ja izdržati 44 dana bez sina več o tome da je to za 12 godišnjaka puno. Ja svome djetetu i njegovom tati nisam nikada priuštila da se ne vide 44 dana, pa čak to nisam napravila niti ovo ljeto (makar sam na to , po vama, imala pravo.)

Upravo iz razloga što več 10 godina radim svakodnevne kompromise tražila sam da czss posreduje i djeluje kao posrednik koji će smiriti situaciju a ne je pogoršati a što je pravnica u centru zapravo napravila!! Zar su prijetnje policijom temelj za dobar odnos bivših supružnika? Pravnici sam naglasila da bez obzira na sudsku odluku, dijete dajem češće nego što piše u odluci (pa i vi ste mi to u prethodnom postu potvrdili), a ona je odgovorila da je to moja kriva odluka!! Jednako tako, zaista je trebala biti prisutna socijalna radnica jer ona malo više vodi računa o interesu djeteta a ne samo o 'mrtvom slovu na papiru'.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Susreti i druženja osim praznika i blagdana...

Varijacije koje se susreću su razne. Neke precinije određene, neke manje precizne.

Svaki drugi vikend je ponegdje preciziran od-do (petka ili subote- nedjelje; sat), a ponekad ne.

Obzirom da je bitan i kontinuiteet i intenzitet, susrete i druženja se doređuje i radnim danom, uglavnom tijekom poslijepodnevnih sati po završetku radnog vremena do večeri.

Kod vas su određena 2x.

Najstandarndiji minimum koji se susreće u brojim odlukama je 1x, a najčešće se određuje srijeda.

Da je odluka u vašem primjeru 1x umjesto 2x, ili da je preciznije određeno, vjerojatno ne bi bilo nimalo upitno ima li to kakve veze sa onim danima vikenda koje će dijete provoditi s ocem ili ne...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još jedanput sam pročitala odgovor gosp. Veterana i moram reći da mi se čini da bi se trebao zamisliti na koji način dočekuje ljude koji se javljaju s pitanjem na forum.

 

Moram se osvrnuti na sljedeće:

1. Tražila sam posredovanje czss-a da pokušamo mirno i u korist djeteta rješiti situaciju i to nakon što je dogovor o ljetovanju bio dva puta mijenjan od strane oca.

2. Socijalna radnica mi je rekla da imam tzv. 'staru' presudu koja nije dovoljno jasno definirana i da trebam tražiti izmjenu što prije.(nažalost, nije bila prisutna susretu)

2. Je li Vi doista mislite da pravnica u czss-u ne može pogrješiti u svome pristupu?

3. Zašto polazite od toga da sam ja napravila ispad?

4. Zašto kažete da ste 'sigurni' da bi otac pristao da posjetim dijete? On na to nije pristao i upravo je u tome stvar!

5. Zašto tvrdite da sam i ja imala svojih 44 dana ljetovanja sa sinom kada ja to nigdje nisam napisala?

6. Ne dopustiti jednom roditelju pod prijetnjom policije da ne vidi svoje dijete 44 dana meni se čini militantnim stavom i svojatanjem djeteta te u krajnjoj liniji time jasno šaljete djetetu poruku: ako želiš vidjeti roditelja šaljem policiju! Mislite da je to baza za zdravi odnos s djetetom?

7. Zašto polazite od premise da otac redovito plaća alimentaciju i da je sve u redu?

8. Mislite li da bi ovaj forum uopće postojao da sistem tako dobro funkcionira?

Na kraju, izgleda da ste moje pitanje samo iskoristili za promociju svojih vlastitih stavova. Srdačan pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana mamaana, status veterana na ovom forumu imaju ljudi koji su objavili izvjesni broj postova, sto uopce nema veze s kvalitetom ili pravnom pouzdanosti i utemeljenosti njihovih objava. Svatko od sudionika na ovom forumu ima jednaku odgovornost u izrazavanju svojih stavova.

 

Glede vasih dozivljaja u Czss, to nije nesto izuzetno vazno. Ta je pravnica nesto govorila, pitanje je da li bi to bas i napisala, istina je da ni jedan niti drugi roditelj ne smije ometati druzenja ni boravak djeteta s onim drugim, i da to nosi zakonske konzekvence, ali niste vi jos do toga dosli!

 

Koncentrirajte se na sud i ono sto cete tamo ici ostvariti.

MOzda vas bivsi suprug misli da je doslo vrijeme da dijete zivi kod njega a da vas tek povremeno posjecuje... ali vam to jos nije otvoreno rekao, nego tek priprema teren uz pomoc policije i dr.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"6. Ne dopustiti jednom roditelju pod prijetnjom policije da ne vidi svoje dijete 44 dana meni se čini militantnim stavom i svojatanjem djeteta te u krajnjoj liniji time jasno šaljete djetetu poruku: ako želiš vidjeti roditelja šaljem policiju! Mislite da je to baza za zdravi odnos s djetetom?"

 

Uopce ne razumijem to o ta 44 dana. Izgleda da je tako usmeno dogovoreno izmedju vas i oca djeteta. Ili je to zasita polovica djetetovih praznika? Ako jest bas pola, vi ste trebali postivati odluku da on sam s djetetom provede pola tih praznika. Bez obzira sto bi bilo ljepse i ugodnije da nije bilo tako. Ali otac je na to imao pravo.

Ali ako je vec bilo ranije dogovoreno da cete se jos sresti s djetetom, tj. kad ste vidjeli da on na svoj nacin interpretira vas dogovor,pa vam policijom zabranjuje da se vidite s djetetom, odmah ste se trebali povuci u granice sudske odluke. Jer ona je i napisana da bi se postovala u slucaju da se roditelji nisu drugacije ili bolje dogovorili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Očito je da ćete trebati izmjenu odluke suda kako bi bila malo preciznija, a čisto prevencije ovakvih događaja koje, prema navodima, ne uspjevate lako riješiti ni sami dogovorom (što je najbolja moguća varijanta) ili uz pomoć CZSSa koji bi vas na dogovor potaknuo(što je druga dobra varijanta). Zašto su dobre? Jer se ne opterećuje ni sebe ni sud postupkom, a konstruktivno surađuje.

 

Naime, u dijelu "svaki drugi vikend" očito je što se pod tim mislilo. U dijelu "2x tjedno", pitate se je li to taj vikend ili nije: ne bi trebao biti jer je u standardnoj dinamici susreta i druženja redovit dio i tijekom tjedna, bez obzira na vikend, najmanje jednom. Stavka "pola ljetnih i zimskih praznika" znači upravo to što i jest- polovicu praznika. Stjecajem okolnosti kalendara rada škola, broj im je toliki koliki jest.

 

Lijepo je, obzirno i pažljivo od vas što ste vodili računa da je djetetu puno ne proboraviti niti dan s ocem tijekom 44 dana koja je na praznicima sa vama, jer dijete ipak s njim ne živi i provodi značajno manje vremena. Nije vam uzvraćeno na isti način tijekom 44 dana ljetovanja s ocem, pa bi bilo doista dobro da se taj dio eventualno nadopuni nekim danom provedenim sa vama ukoliko je nepohodno. Pri tom bi bilo potrebno voditi računa i o tome da dijete može provesti s ocem u kontinuitetu najmanje 2-3 tjedna, što je doista minimum ljetnih praznika koje dijete i mlađeg uzrasta od vašeg provodi s roditeljem s kojim ne živi. Od primjera do primjera su situacije različite, upravo kao i ljudi i djeca, no nikakva nepoznanica u odlukama nije npr. mjesec dana praznika bez kakvih posebnih susreta i druženja s roditeljem s kojim dijete inače živi i takvo što se ne bi trebalo smatrati nečim pretjerano posebnim već normalnim.

 

Dogovor je uvijek najbolja moguća varijanta, no sudska odluka je još uvijek bolji izbor od međusobnog dogovaranja bez dogovora ili sukobi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo sam na taj način i ja razmišljala i jedino što želim je što prije dogovoriti dinamiku susreta i druženja a pogotovo praznika tako da mogu planirati svoje vrijeme s djetetom i da moj sin može planirati svoje vrijeme s nama jer on je isto več velik i ima svoje prijatelje i planove u koje mu se uskoro nećemo uklapati niti ja niti tata.

Trenutno sam u potrazi za odvjetnikom/odvjetnicom.

 

Samo da se osvrnem na jedan od odgovora gore: moj bivši suprug sigurno ne priprema teren kako bi tražio skrbništvo nad djetetom. Za to nema niti jedan jedini razlog, čak nisam sigurna niti bi li on to htio kada bi mu se ponudilo da u potpunosti zamjenimo uloge (visinu alimentacije, vremenski angažman i odricanje od mnogih drugih sadržaja)!

 

Još uvijek ne znam kako tumačiti susreti 2x tjedno i svaki drugi vikend, je li taj tjedan kada dijete ide na vikend (a to je subota ujutro - nedjelja navečer jer tako ocu odgovara) treba imati i dva dana u tjednu? Za sada je dinamika viđanja takva: jedan tjedan 2x tjedno a drugi tjedan 2x tjedno i vikend.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Povucimo paralelu kad je određen 1x tjedno i vikend: obično se precizno određuje npr. srijeda (jer je po sredini radnog tjedna) i to ne utječe na dane vikenda.

Nisu nepoznati primjeri poslijepodneva radnim danima x2, sa "skraćenim" vikendom (kao u vašem primjeru) od subote do nedjelje u istom tjednu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kod mene je situacija po pitanju određivanja susreta otprilike ista ali u mom slučaju u presudi piše utorkom i četvrtkom u trajanju od 2-3 sata u suprotnoj smjeni od nastave te svaki drugi vikend ,svaki drugi praznik/blagdan te pola praznika....i koliko sam ja upoznat to je ono uobičajno predloženo od centra što sud skoro uvijek donese kao odluku.malo sam čitao ostale postove pa vam savjetujem da napišete prijedlog sudu za određivanje susreta i druženja diteta s ocem ,ali isto tako da izbjegavate sukobe svađe ,prepirke s bivšim dok je dite prisutno to svakako nije za nikoga dobro a ponajmanje za to dite.s obzirom da ima dovoljno godina ne bi bilo loše i njega pitati kako bi on želio da se susreti odvijaju(ali svakako mu ne dozvoliti da on o tome sam odlučuje) a što se tiče praznika možete i podiliti na 15 dana kod jednog pa kod drugog.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Majka sam. Dvije male curice iz vanbračne zajednice, same smo već dvije godine. Bilo je i nasilja. Ja presudu još nemam, predano davno pa ništa, CZSS odredio nadzor koji posreduje među roditeljima jer otac nije poštivao vračanje djece u dogovorne dane. Situacija je grozna. Prije tri dana mi iz Centra jave da nadzor više ne može izdržati pritisak...otac sili i želi da su djeca 10 dana kod njega svaka 14 dana, vrijeđa, psuje i prijeti da će ubiti mene, djecu i sebe ili ako ih odmah ne dobije oa će ih odvesti te ih nikada neću više vidjeti. Da li nadzor smije i može odustati? Ako je on pod pritiskom, šta smo onda ja i djeca?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

EvaLuna je napisao:

Majka sam. Dvije male curice iz vanbračne zajednice, same smo već dvije godine. Bilo je i nasilja. Ja presudu još nemam, predano davno pa ništa, CZSS odredio nadzor koji posreduje među roditeljima jer otac nije poštivao vračanje djece u dogovorne dane. Situacija je grozna. Prije tri dana mi iz Centra jave da nadzor više ne može izdržati pritisak...otac sili i želi da su djeca 10 dana kod njega svaka 14 dana, vrijeđa, psuje i prijeti da će ubiti mene, djecu i sebe ili ako ih odmah ne dobije oa će ih odvesti te ih nikada neću više vidjeti. Da li nadzor smije i može odustati? Ako je on pod pritiskom, šta smo onda ja i djeca?

 

osoba koja trenutno vrši nadzor smije i može odustati od istoga, a Centar je dužan pronaći drugu osobu koja će umjesto nje vršiti nadzor. isto tako, trebali bi se pozabaviti očevim ponašanjem, po potrebi smanjiti ili čak ukinuti kontakte, po službenoj dužnosti prijaviti ga policiji, pozivati na razgovore, uputiti u školu za roditelje...mogućnosti koje su im na raspolaganju (i u okviru nadzora) su razne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tko je osoba koja te sve nepravilnosto Centra ukazuje i kome? Ja kao majka, pokušala sam, ali efekta nikakvog, sve pripisuju da smo u narušenim odnosima, da se ja inatim kao i pokušaj manipulacije djece od strane roditelja sa kojim djeca žive. Ja sam se pismeno obračala Centru, sve dopise dala na znanje ravnateljice, navodila članke iz Pravilnika i OZ-a pa sam samo navukla bijes djelatnica Centra. Odvjetnica je tražila nadzor Min. obitelji nakon kojega su samo poslali požurnicu na sud. Otac ima veze i javno se hvali sa time, dolazi u Centar i ne odustaje se dok ne izludi one tamo ženice i postigne svoj naum, odmah dobiti djecu...najgorje je to što uvijek prijeti da ih nitko više neće vidjeti ako ih on odmah ne dobije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I još nešto, nadzor ga je prijavio policiji nakon zadnje prijetnje...neki dan ga je u Centru prozvao da kako se usudio njega prijaviti. Umanjio mu je i susrete i druženje s djecom, napisao u izvješču diagnozu njegove bolesti, zabranio svakodnevno uznemiravanje djece u vrtiću...zato je i bio nepodoban pa ga je isprovocirao dok ovaj nije shvatio da mu to zapravo netreba i odustao. Sada sa novim nadzorom opet sve ispočetka. Ja sam u Centar ponovo uputila dopis u kojemu molim da se susreti i druženja odvijaju kao što je praksa u RH svaki drugi vikend, nisu mi se naravno očitovali. ali ocu su dali na uvid moj dopis...nemoram niti spominjati koje mi je sve riječi uputio. Sve to bi bilo lakše da je Sud barem pokrenuo postupak predan u veljači.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Opet pozurnicu sudu a u toj pozurnici navesti koji su razlozi da pozurujete.

Ne odvjetnica vec vi napisite pozurnicu - za to vam je dovoljno da znate pisati obicno pismo ( vase ima i prezime, broj pod kojim se vodi spis, navesti tocno u obrazlozenju pozurivanja zasto ih pozurujete - nadzor odustao zbog pritiska, stalno prisiljavanje i djelatnika a i vas, opasnost prijetnji, tocno navesti koje prijetnje i da se prijeti da ce odvesti djecu te da ih nitko vise nece vidjeti ...).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija