Jump to content

Brežanski


donna

Preporučene objave

dolje su pitanja od nje s, mislim, dva roka.

 

brežanski je super jer stvarno pita osnove osnova, od kojih ti se čini da bi 70 posto znala a da nisi ni pogledala gradivo.

 

međutim zamka leži u tome da ona zna pitati stvari koje nitko drugi ne bi pitao, pa ih čovjek nerijetko zaobiđe pri učenju kao nebitne. npr. ono što je kod Klarića na početku općeg dijela knjige, vrste dijelova stvari, vrste plodova i sl.

 

od odgovora traži stvarno isključivo osnovne stvari i kraće odgovore (što se vidi i iz odgovora koji su napisani uz pitanja), i ne treba se previše preseravati znanjem, jer to samo komplicira stvari. ako pogledaš malo njena pitanja prije ispita i u zadnji čas ponoviš opći dio, ona je zbilja san snova od ispitivača. iznimno je ljubazna, i nikad ne traži nebuloze.

 

a vičić... on je sve suprotno od toga...

 

17.02.2005.

 

Koje izvanugovorne odnose regulira ZOO?

 

Što je stjecanje bez osnove, koji su tipični slučajevi? Platež neduga, otpala osnova, upotreba tuđe stvari... Kakva su pravila vraćanja?

 

Izvanugovorna odgovornost za nematerijalnu štetu - slučajevi su nabrojani taksativno ili primjerice? Mogu li i neki drugi zakoni regulirati nematerijalnu štetu? Mogu, npr. Zakon o tisku štetu kod objave infomacije ili ZKP, za osobe lišene slobode...

 

Renta kao način naknade štete - kada se može primijeniti i da li se može mijenjati? Ako se mijenja, može li unazad? Ne, samo za ubuduće!

 

Kada je ugovor sklopljen? Koji su to bitni sastojci? kakvi sastojci još mogu postojati? Kakvi su naši ugovori? Konsenzualni!

 

Načelo dispozitivnosti?

 

Koji su stupnjevi nevažnosti ugovora? Što je ništavost i kako se ističe, je li isticanje vezano uz rok, tko se na ništavost može pozivati, kakva je presuda u tom slučaju (deklaratorna!)?

 

Ništavost zbog nedostatka forme - ima li iznimka od toga? Ima, ako je strana izvršila ugovor u cijelosti ili pretežno!

 

Kad ništavi ugovori mogu konvalidirati? Kad su ništavi zbog nedostatka forme pa nastupi gornji slučaj, te kad je sklopljen protivno zabrani, ako je zabrana bila manjeg značenja!

 

Što je ugovorna kazna, kada se primjenjuje, što se može tražiti na temelju nje? Kakvo je to pojačanje ugovornog odnosa? Osobno! Koje još takvo imamo? Jamstvo! Što je jamstvo?

 

Iz stvarnog prava:

 

Što je suvlasništvo, kakvi su to idealni dijelovi, kakva je dioba (idealna i pravna!)?

 

Što je etažno vlasništvo? Kakva su ovlaštenja suvlasnika prema posebnom dijelu zgrade, a kakva na zajedničkim dijelovima? Kakve poslove upravljanja razlikujemo i kako se kod kojih odlučuje?

 

Kakav način stjecanja vlasništva predstavlja građenje na tuđem zemljištu? Originaran, temeljem zakona. Recite malo o tome, kakav je utjecaj poštenja ili nepoštenja?

 

Ima li ZV pravila o plaćanju, s tim u svezi? Ne, primjenjuje se opće obvezno pravo. Može li se nadogradnjom ili prigradnjom stjecati vlasništvo? Više ne, osim ako se stranke o tome sporazumiju.

 

Kako se štiti posjed? Sudom i samopomoći. Koje su pretpostavke za samopomoć i koji rok je uz to vezan?

 

Koje tužbe služe za zaštitu vlasništva? Reivindikacija, negatoria, publiciana. Kakva može biti publiciana? Reivindikacijska i negatorna.Zastarijeva li pravo na tužbu?

 

Iz nasljednog prava:

 

Kako se postupa s naknadno pronađenom imovinom?

 

Pretpostavke ostavitelja za valjano oporučno raspolaganje?

 

Načelne vrste oporuka?

 

Koga veže pravomoćno rješenje o nasljeđivanju?

 

Koji ugovori postoje u nasljednom pravu?

 

Kad je valjan ugovor o ustupu? Što ako se ne suglase svi nasljednici? Onda se u pogledu njih to tretira kao darovanje!

 

Iz prava društava:

 

Koje vrste dionica postoje?

 

Kako članovi društva odgovaraju za obveze društva?

 

Odgovornost obrta / obrtnika?

 

Mogu li se osporavati odluke glavne skupštine d.d.-a ili d.O.o.-a pred sudom? Koje vrste ništavosti tu postoje?

 

Organi d.d.-a i d.O.o.-a, koji su?

 

 

18.3. 2005.

 

 

Kamate? - što su, tko ih duguje, koje vrste postoje?

 

Koje su zatezne kamate, tko njih duguje? što su procesne kamate? Pretpostavka je da je glavnica plaćena, a pravo na tu kamatu imamo od dana utuženja!

 

Prekluzivni rok? - što je? ima li kod tih rokova prekida ili zastoja? Ne, to je kod zastare?

 

Što je prekid, a što zastoj zastare? kad dolazi do prekida zastare? Postoje neka 3 razloga izričito propisana: priznanje duga dužnika, podnošenje tužbe od strane vjerovnika, nesavladive...

 

Stvarno pravo

 

Što je to idealni dio stvari? može li suvlasnik raspolagati svojim idealnim dijelom? kakav je položaj suvlasnika kao vlasnika posebnog dijela stvari (u smislu etažnog vlasništva!)?

koje su osnove stjecanja vlasništva?

 

što je posjed? kako se on štiti? kad zaštita ide preko suda, u kakvom se postupku odlučuje? o čemu se odlučuje, što se utvrđuje? a kad će se raspravljati o pravu na posjed? Npr. u vlasničkim parnicama, ali i neovisno o tome, o pravu na posjed se može odlučivati u posebnoj parnici!

 

dosjelost - vrste? osnovne pretpostavke za obje vrste? kako se uračunava vrijeme prednika (koje komponente posjeda se naslijeđuju od prednika? Imati na umu da gdje god nije kombinacija kvalificirani + kvalificirani posjed, nije redovna, već izvanredna dosjelost!

 

služnosti - što su? kako se stječu? koje su osobne služnosti? što je plodouživanje? kako prestaje služnost?

 

Nasljedno pravo

 

vrste oporuke?

 

kakvu sposobnost mora imati oporučitelj da bi sačinio oporuku?

 

kakva je pozicija bračnog druga u nasljednim redovima?

 

kakav je položaj izvabračnog druga u nasljednim redovima?

 

što se čini s naknadno pronađenom imovinom? kad se tek upućuje na parnicu? Tek ako postoji spor.

koga sve veže pravomoćno rješenje o nasljeđivanju?

 

koliki je zastarni rok za nasljednopravne zahtjeve među nasljednicima? 3 godine!

 

koji ugovori postoje u nasljednom pravu?

 

Društva

 

dionice - što su, koje vrste postoje? koje su to vlastite dionice? ima li ograničenja u pogledu raspolaganja i otuđenja takvih? Da. Nije tražila da se nabroje koja su!

 

mogu li se pobijati odluke glavne skupštine? kada i iz kojih razloga? koji su stupnjevi nevaljanosti tih odluka? Pobojnost i ništavost.

 

tijela d.O.o.-a i d.d.-a?

 

što je to ovisno društvo? Mislim da je to curu pitala samo zato što je previše brbljala u silnoj želji da pokaže kako zna više - napomena: držati jezik za zubima i odgovarati samo ono što pitanje traži!)

 

načela registarskog prava po kojima se štiti tvrtka?

Prvenstvo, isključivost, legalitet...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija