Jump to content

Porezno rješenje za auto


zvjezdica

Preporučene objave

Poštovani, trebala bih pomoć oko poreznog rješenja. Dakle, situacija je ovakva: 2004. godine sam kupila auto, registrirala ga u 10 mjesecu te godine. Svih ovih godina nisam dobivala rješenje o porezu, kako ni zašto nemam pojma. Prije par dana sam dobila rješenje za ovu godinu u iznosu od 400 kuna, a na samom računu nadopisan je dug plus kamate. Ne želim izbjeći plačanje poreza, svoj dug za ovu godinu ću uredno podmiriti. Samo bih htjela da mi daju obrazloženje i rješenje za dug. Što da radim, kome da se obratim?

Zvala sam na onaj njihov info telefon, ali mi nisu puno pomogli, samo su mi ponavljali da se porez na auto plaća :kavica:

 

Smatram da je njihov propust što mi do sada nisu slali i pretpostavljam da je dio toga otišao u zastaru..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Apsolutni rok zastare nastupa u roku od šest godina nakon isteka godine u kojoj je PU utvrdila poreznu obvezu sukladno odredbi članka 90.,91. i 92. starog OPZ-a. Kako je porez na CMV utvrđen u 2004. za 2004. sukladno odredbi članka 19. stavak 4. Zakona o financiranju jedinica lokalne uprave i područne (regionalne samouprave), apsolutni rok zastare za 2004. je 01.01.2011. godine.

 

Trebate osobno otići u PU, zatražiti ispis konta broj 1317 Porez na cestovna motorna vozila

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

1999 godine sam kupio osobn vozilo na braniteljsku povlasticu,te sam bio oslobođen carine i PDV-a u 100% iznosu. U poreznom zakonu stoji da su osobe koje su pri kupnji vozila bile oslobođene plaćanja PDV-a i carine u cijelosti-nisu obveznici niti županijskog poreza na cestovna motorna vozila.U mom slučaju porezna uprava to nije poštivala(a nije ni zatražila račun za m/v iz kojeg je razvidno da sam bio oslobođen pdv-A I CARINE) VEĆ MI JE SVAKE GODINE-deset godina unatrag slala uplatnice kao poreznom obvezniku.Dakle donosili su riješenje koje nije u skladu s poreznim zakonom,a sad su mi poslali opomenu u kojoj je iznos 10 godina unatrag +kamate+kazna(700,00 kn).Da nisam obveznik plaćanja tog poreza saznao sam sasvim slučajno ovih dana i odmah po saznanju dostavio sam im račun za m/v i zatražio pismenim putem da me brišu iz evidencije dužnika porezne uprave,jer sva riješenja koja su donijeli unatrag 10 godina su protivna zakonu po mom mišljenju. Jesam li u pravu ili će me porezna "oderati"??

 

Molim znalce za odgovor što mi je činiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Porez na cestovna vozila ne plaćaju invalidi domovinskoga rata i invalidne osobe, koji su oslobođeni od plaćanja carine i poreza na promet pri uvozu automobila. To proizlazi iz odredbe članka 18. stavak 2. Zakona o financiranju jedinica lokalne i regionalne(područne) samouprave. (01.01.2004. - 30.06.2001.)

 

Porez na cestovna motorna vozila ne plaćaju osobe koje su u cijelosti bile oslobođene plaćanja carine i poreza na dodanu vrijednost (poreza na promet) pri nabavi vozila. To proizlazi iz izmjenjenog članka 18. stavak 2. Zakon (01.07.2001. - )

 

Može se zaključiti da ste oslobođeni plaćanja poreza na CMV od 01.07.2001., ali ste bili porezni obveznik za razdoblje od kupnje automobila do 30.06.2001. godine. Danas, za razdoblje kada se bili porezni obveznik poreza na CMV možete izjaviti zastaru na potraživanja za poreznu obvezu i kamate.

 

vidi mišljenje Porezne uprave:

 

www.porezna-uprava.hr

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

("Porez na cestovna motorna vozila ne plaćaju osobe koje su u cijelosti bile oslobođene plaćanja carine i poreza na dodanu vrijednost (poreza na promet) pri nabavi vozila. To proizlazi iz izmjenjenog članka 18. stavak 2. Zakon (01.07.2001. - )

 

Može se zaključiti da ste oslobođeni plaćanja poreza na CMV od 01.07.2001., ali ste bili porezni obveznik za razdoblje od kupnje automobila do 30.06.2001. godine. Danas, za razdoblje kada se bili porezni obveznik poreza na CMV možete izjaviti zastaru na potraživanja za poreznu obvezu i kamate")

 

Hvala na trudu gosp.Krester,ali bih vas molio da mi pojasnite što mi je točno činiti,s obzirom da su sva riješenja koja su donijeta unatrag 10 godina pravomoćna.Ovo u svezi pozivanja na zastaru mi je jasno za riješenja starija od 6 godina gdje je nastupila apsolutna zastara,ali s obzirom na pravomoćnost riješenja iz 2004,2005,2006,2007,2008,2009 da li da zatražim obnovu postupka prije donošenja riješenja o ovrsi(koje teta u poreznoj kaže da će napisati) ili da čekam to riješenje pa izjavim žalbu i što bi bilo dobro eventualno u žalbi navesti

u tom slučaju??? :misli::misli: lijepi pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvostupanjsko porezno rješenje postaje izvršnim istekom roka za žalbu ako žalba nije izjavljena.

 

Pokretanje obnove postupka moguće je kod postupka okončanog rješenjem ili zaključkom protiv kojeg nema redovnog pravnog lijeka u upravnom postupku sukaladno odredbi članka 249. Zakona o općem upravnom postupku. Zaključujem da se to ne odnosi na vaš slučaj.

 

Pravo Porezne uprave za naplatu poreza, ako nekom službenom radnjom zastarni rok nije prekinut, protiće 3 godine od isteka godine u kojem je utvrđena porezna obveza. Kako porez na CMV se utvrđuje u godini kada je produžena registracija, zastarni rok za naplatu poreza za 2004. i 2005. je zastario (01.01.2009.). To možete izjaviti u žalbi na rješenje o ovrsi.

 

Nažalost, porezna obveza za 2006. - 2009. nije zastarijela. Ako vam nije protekao rok za žalbu na porezno rješenje za 2009. izjavite žalbu s osnove oslobođenja od plaćanja poreza na CMV.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija