Jump to content

Međuodnos instituta POSJEDA i instituta NAJMA nekretnine


Lakonogi

Preporučene objave

Iz toga proizlazi da najmoprimac sklapanjem takvog ugovora dolazi u slabiju poziciju u odnosu na onu u kojoj je bio kad nije postojao nikakav ugovor - naime, u slučaju da prestane plaćati najamninu, ili ugovoreni rok istekne, vlasnik ga može izbaciti i tužbom za zaštitu posjeda, dok ga je prije sklapanja ugovora mogao izbaciti samo vlasničkom tužbom.

 

Jesam li u pravu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lakonogi je napisao:

... vlasnik ga može izbaciti i tužbom za zaštitu posjeda, dok ga je prije sklapanja ugovora mogao izbaciti samo vlasničkom tužbom.

 

Jesam li u pravu?

 

Mislim da je ipak prevladavajuća praksa da bez obzira na postojanje, odnosno trajanje ugovora vlasnik kao posredni posjednik ne može uspjeti s posjedovnom tužbom protiv najmoprimca kao neposrednog posjednika. Uostalom na to ukazuje i st. 2 čl. 23 ZVDSP po kojem:

"Posredni posjednik nije ovlašten staviti zahtjev u cilju zaštite svoga posrednoga posjeda od smetanja koje je počinio neposredni posjednik, ako bi za odlučivanje o tom zahtjevu bilo nužno raspravljati o njihovu pravnom odnosu.", a naravno da bi očito u vašem primjeru bilo nužno raspravljati o tom najmu.

 

Što se tiče eventualne "skrivene namjere" najmoprimca da ustane sa zahtjevom da je originarno (dosjelošću) stekao vlasništvo nad tim stanom, to onda može biti povezano s kakvim drugim zahtjevom vlasnika (vlasničkom ili kakvom drugom tužbom) ali nikako s vlasnikovom posjedovnom tužbom.

 

Svaka vam čast da je netko otvorio temicu iz koje se lijepo vidi da je institut posjeda samo "faktična" ili stvarna vlast nad stvarima i da ono nije nikakva vrsta stvarnih prava niti naš pravni sustav priznaje kakav tabularni posjed, jer se nažalost u niz tema spominje nekakvo uknjiženo vođenje posjeda u katastarskim uredima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija