Jump to content

Otkup stana-problem!!


Marsupilami

Preporučene objave

Roditelji su mi pred tjedan-dva kupili stan preko agencije.

Uz cijenu stana navedeno i je i da je stan u otkupu. Rečeno im je da je ostatak otkupa 6 100kn koje mogu otplaćivati u mjesečnim ratama. Roditelji su to prihvatili i stan su kupili.

Ovih dana su se uknjižili i otišli prebaciti (ili štoveć) otkup na sebe i potpuno šokirani saznali da čovjek od koga su stan kupili, otkup nije platio punih 15 godina (jer se taj spis zagubio i pronađen je tek pred dva mjeseca) čime je dug narastao na 25 000kn. Od mojih roditelja zahtijevaju da taj dug isplate u roku od 8 dana inače im zaračunavaju kamate od 14%.

 

I što sad? Komu se obratiti?

Napominjem da moji roditelji sigurno ne bi kupovali taj stan da su znali za ovih 25 000kn što im u agenciji nije rečeno.

I taj prodavatelj koji otkup nije plaćao....Što s njim? On prolazi nekažnjeno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije sklapanja kupoprodajnog ugovora trebali ste tražiti vlasnički list i suglasnost za kupnju od predhodnog vlasnika za čiji račun je upisana hipoteka.

tada bi znali sve informacije.

 

pročitaj Zakon o obveznim odnosima

 

Odsjek 3.

PREUZIMANJE DUGA

Ugovor o preuzimanju duga

Članak 96.

(1) Dug se preuzima ugovorom između dužnika i preuzimatelja, na koji je pristao vjerovnik.

(2) O sklopljenom ugovoru može vjerovnika izvijestiti svaki od njih, i svakome od njih može vjerovnik priopćiti svoj pristanak na preuzimanje duga.

(3) Smatra se da je vjerovnik dao svoj pristanak ako je bez ograde primio neko ispunjenje od preuzimatelja, koje je ovaj učinio u svoje ime.

(4) Ugovaratelji, a i svaki od njih napose, mogu pozvati vjerovnika da se u određenom roku očituje, pristaje li na preuzimanje duga, pa ako se vjerovnik u određenom roku ne očituje, smatra se da nije dao svoj pristanak.

(5) Ugovor o preuzimanju duga ima učinak ugovora o preuzimanju ispunjenja sve dok vjerovnik ne bude dao svoj pristanak na ugovor o preuzimanju duga, ili odbije dati pristanak.

 

Promjena dužnika

Članak 98.

(1) Preuzimanjem duga preuzimatelj stupa na mjesto prijaš¬njeg dužnika, a ovaj se oslobađa obveze.

(2) Ali ako je u vrijeme vjerovnikova pristanka na ugovor o preuzimanju duga preuzimatelj bio prezadužen, a vjerovnik to nije znao niti je morao znati, prijašnji dužnik ne oslobađa se obveze, a ugovor o preuzimanju duga ima učinak ugovora o pristupanju dugu.

(3) Između preuzimatelja i vjerovnika postoji ista obveza koja je dotle postojala između prijašnjeg dužnika i vjerovnika.

 

Sporedna prava

Članak 99.

(1) Sporedna prava koja su dotle postojala uz tražbinu ostaju i nadalje, ali jamstva te zalozi koje su dale treće osobe prestaju ako jamci i zalogodavci ne pristaju da odgovaraju i za novog dužnika.

(2) Ako nije što drugo ugovoreno, preuzimatelj ne odgovara za nenaplaćene kamate koje su dospjele do preuzimanja.

 

ovaj čl.99.st.2. osobito interesantan

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija