Jump to content

susret oca i djeteta


jgracin

Preporučene objave

Postovani,

u rastavi prijatelja i njegove zene koja je napustila dom i zatrazila rastavu ona je dobila skrbnistvo nad djetetom koja sada ide u prvi razred osnovne skole. Sudski je dobio pravo da dijete bude kod njega svaki drugi vikend i pola praznika. Unatoc tome sto je on jako vezan za dijete, kao i njegova familija kod koje zivi, i unatoc tome sto je u startu odluka Suda da diskriminira oca dodjeljivanjem skrbnistva majci dovoljno ocajavujuca, njegova supruga je odlucila da mu situaciju jos vise pogorsa te mu je vec dva puta uskratila pravo da dobije dijete za vikend. To je sve prijavljeno na policiji koja je napravila zapisnik. Majka djeteta se osvecuje njemu i svima njegovima preko djeteta, nemoguce ju je dobiti na mobitel kad je kod nje, a kada se salju poruke po savrsenoj gramatici i konverzaciji je ocito da na sms ne odgovara njegova kcer vec bivsa zena. Posto mu je to bilo sumnjivo, vec je pitao malenu sto mu je pisala tog i tog dana i malena nista nije znala. To se jednom dogodilo i meni. Mi u toj konverzaciji smsovima i kada pricamo sa malenom uvijek pazimo da ne povrijedimo njene osjecaje prema majci ali nam je jasno da ona cini suprotno. Mene zanima sto mogu savjetovati prijatelju koji ima odvjetnika ali treba i prijateljski savjet koji mu ja, posto nisam pravnik ne mogu dati bez konzultacija. Nadam se da cete mi reci sto mu mogu savjetovati da ucini. Unaprijed zahvaljujem. Josip

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema puno toga sto mozete napraviti:

 

1. prijaviti czss da majka uskracuje susrete. Otac kada ide po dijete u dogovoreno (odredjeno) vrijeme neka povede svjedoka (pomogucnosti nekog sto nepristranijeg sto znaci ne nekoga iz obitelji...) Ako majka nece dati dijete svjedoka ima! CZSS-u se obratiti pismeno s povratnicom i traziti intervenciju!!! I tako, svaki put kada prodje termin, a da je susret uskracen treba ih o tome obavijestiti. Nije lose poslati i neko dobronamjerno pismo majci cisto da se je "razoruza" moralnim upitima cinjenja svega na intrese odnosno na stetu vlastitog djeteta. Tko zna, mozda dodje sebi, a mozda i izadje njeno "pravo lice" iz nje pa to stavi na papir..

 

2. ako majka ne dodje sebi ni nakon toga, prijaviti je policiji odnosno na ODO podnijeti kaznenu prijavu za pocinjenja k.d. opisanih u clancima:

- 210(1) Tko dijete ili maloljetnu osobu oduzme od roditelja, skrbnika, osobe ili ustanove kojoj

je ona povjerena, protupravno zadrži ili nagovori da prijeđe k njemu,

kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine.

(ovdje se ide na to da ju je protupravno zadrzala)

- 213(1) Roditelj, posvojitelj, skrbnik ili druga osoba koja grubo zanemaruje svoje dužnosti

zbrinjavanja ili odgoja djeteta ili maloljetne osobe,

kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine

(uskracivanje susreta je grubo zanemarivanje jer uskracivanje susreta djeteta i drugog roditelja moze imati posljedice za psihicko zdravlje djeteta)

- 215(1) Tko spriječi izvršenje odgojnih ili drugih mjera određenih od suda, centra za socijalnu

skrb ili državnih tijela za zaštitu djeteta ili maloljetne osobe,

kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine

(ovo je jasno samo po sebi, ima odluka, a ona je ne postuje)

 

Naveo sam vam ova tri clanka jer sve ovisi o interpretaciji nekoga tko odlucuje na ODO da li ce se podizati optuzni prijedlog i po kojim clancima. ODO nije duzno i vezano vasom prijavom i navedenim clancima zakona koje citirate da ste prepoznali da majka djeteta krsi ali moze dati ideju da mislite ozbiljno. U prijavi se treba drzati SAMO najboljih interesa djeteta i sto manje polemizirati o majci, izvlaciti "prljavi ves" i sl... Navesti cinjenice, priloziti dokumentaciju, predloziti svjedoke i to je to.. Nemojte ocekivati rezultat od danas do sutra, ali dugorocno valda ce shvatiti da otac misli ozbiljno.

 

3. pokrenuti novi postupak na sudu i traziti izmjenu odluke- da se dijete dodijeli ocu na zajednicki zivot, a majci da se odrede susreti.. Posto je nas pravosudni sustav u ovom dijelu maksimalno naklonjen zenama (cast izuzecima), cijeli "slucaj" je potrebno dobro pripremiti.. Dakle, neka majka uskracuje susrete, treba joj se sto cesce dobronamjerno obracati, aplelirati na njenu svijest za dobrobit djeteta, CZSS bombardirati konkretnim i profesionalnim dopisima (bez pljuvanja po majci, samo navoditi cinjenice jer, pogodite- CZSS nije nista bolji od sudova sto se tice odlucivanja tako da..), obavjestavati da majka uskracuje susrete, traziti intervencije i sl..

Kada se desi kriticna masa, onda pokrenuti sve na sudu. Da li ce uspjeti... po zakonu (ako su socijalno pravno imovinske prilike jednake kod oca kao i kod majke ili bolje), trebao bi, u praksi.. uz puno muke, truda i vremena- postoje neke sanse.

Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija