Jump to content

Vanknjižno vlasništvo-darovanje


Drazen_9

Preporučene objave

Pozdrav!

Imam mali problem vezano za pojedinačni ispravni postupak koji je pokrenuo moj otac. Radi se o zemlji koja ima više vlasnika, a moja pokojna baka koja je bila jedan od suvlasnika je sav svoj dio ostavila meni i to sam regulirao u katastru i gruntovnici i to sada glasi na mene. Obzirom da sada zemlja ima 4 suvlasnika ( moj otac, moje dvije tete koje su dale punomoć da daju zemlju mome ocu i ja.)

Kako smo se ja i otac sporazumno dogovorili za raspodjelu zemlje ja njemu dajem svoj suvlasnički dio a on meni treba dati jedan komad zemlje gdje je on trenutno suvlasnik sa jednom tetom. Kakoo teta živi u Australiji i ona je dala punomoć da svoj dio daje ocu postoji sada u pojedinačnom postupku problem da taj dio čestice se odmah prepiše na mene jer je punomoć na oca, a odvjetnice od oca su mi kazele da se ja mogu zaštititi tako da tu česticu otac meni daruje darovnim ugovorom kao vanknjižno vlasništvo i poslije kada to bude njegovo on prepiše na mene.

Da li postoji još kakav način da se ja zaštitim da će ta čaetica nakon pojedinačnog postupka biti prepisana na mene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdrav nije moguće da nitko nema kakav prijedlog

razgovarao sam sa jednim pravnikom pripravnikom i dao mi je

ideju da ako su od oca sestre poslale punomoć ocu da svoj dio daruju njemu savjetovao mi je da prije rasprave otac na temelju tih punomoći prepiše taj dio zemlje na sebe i onda daruje meni i na raspravi se to samo konstatira

 

molim za komentar ovog prijedloga

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Vaš otac treba ustati tužbom za utvrđenje vlasništva.

U gruntovnici izvadite vlasnički list , a u katastru posjedovni list .

Vaš otac treba utužiti sve osobe upisane u vlasničkom listu.

Moguće je da među osobama upisanim u vlasničkom listu nisu svi među živima ,i u tom slučaju trebati će naći nasljednike i utužiti nasljednike.Ako je otac registriran kao posjednik u katastru ,a također njegove sestre ili braća ,trebaju ovjeriti kod JB izjavu o o ustupanju i predaji posjeda stečenog na način .....

 

Tu tužbu treba Vam sastaviti pravno educirana osoba .

 

Kao dokaz trebate priložiti domumenat temeljem kojega se nalazite u zakonitom posjedu .Ako ste registrirani u katastru zakoniti ste posjednik najvjerojatnije temeljem nasljeđivanja .

 

 

Pozdrav 1

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ude je napisao:

Poštovani !

 

Nakon što Vaš otac postane knjižni vlasnik odmah može sastaviti darovni ugovor i u tom slučaji nema poreza (kad ide s oca na potomka ),i pomoću takvog ugovora podnijeti ćete zahtjev za uknjižbu prava vlasništva !

 

 

Pozdrav !.

 

mene zanima ako se npr. sin uknjizi na nekretninu kao vlasnik koju je dobio darovnim ugovorom od majke da li ta darovnica iza smrti majke moze uci u ostavinsku masu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Ako je tim darovnim ugovorom povrijeđen nužni dio zakonitih nasljednika i ako oni traže svoj nužni dio,tada darovana nekretnina ulazi u ostavinsku masu .

Da bi se izbjegao slučaj vraćanja dara ,sada je uobičajeno izbjegavanje takovih situacija sklapanjem ugovora o doživotnom ili o dosmrtbom uzdržavanju. Na povrat dara ima ostavitelj pravo kada zapadne u ekonomske teškoće -nema sredstava za život ,ili ako je darovani pokazao izrazitu nezahvalnost prema darovatelju .

 

Spomenuti ugovori također se mogu raskinuti ,istina puno teže ali postoji mogućnost uz određene uvjete .

 

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija