Jump to content

Ugovor o doživotnom uzdržavanju


hilda

Preporučene objave

Znam da je već vjerojatno puno tema bilo o ugovoru o doživotnom uzdržavanju, ali gori mi pod petama, a mislim da moja odvjetnica nije baš spretna u tim "vodama"...Evo..ovako ide moja priča: Suprug mi je preminuo, a imao je potpisan sa majkom Ugovor o doživotnom uzdržavanju. Već dvije godine po smrti supruga ja uredno svaki mjesec svekrvi dajem novac (uz potpis) za ot6kup stana i sve kućne režije, i nastavila sam živjeti sa njom. Ponudila sam joj aneks ugovora na moje ime, sada sam dobila odgovor od njezine odvjetnice da neće potpisati aneks, jer ne ispunjavam uvjete iz ugovora, bez ikakvih dokaza, i traži iseljenje iz stana i pita koliko bih tražila novaca za isplatu za uplaćene iznose ? Uplaćivano je deset godina, pa su moja pitanja:

1) Da li moram iseliti iz stana ?

2) Da li mogu uvjetovati da se ne iselim dok mi se ne isplati sav traženi iznos ?

3) Koja kamata se primjenjuje, da li po eskontnoj stopi HNB

HNB, ili zatezna kamata ?

4) da li mogu tražiti i iznos za njegu ? iako je ona pokretna, i u praksi koliki se iznos za to traži ?

5) Da li mogu tražiti i povrat uloženih sredstava za

održavanje stana, iako nemam nikakvih računa, jer su se svi radovi radili na "crno" ?

6) Korištenje (amortizacija) svih mojih kućanskih aparata ?

Jedini odgovor moje odvjetnice je da probam sama izračunati kolika su moja potraživanja ? Ja mislim da to rade nekakvi stručnjaci ????

Malo sam naporna, ali nemam iskustva, pa molim savjete....i unaprijed duboko...duboko...zahvalna...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

Vi nasljeđujete ugovor ,i nastavljate ispunjavati obveze .

Nije jednostavno raskinuti ugovor o doživotnom uzdržavanju,jer vama osim uloženog novca pripada i uloženi trud .Ne potpisujte nikakav aneks.

Strana koja želi prekinuti ugovor neka Vam predoči procjenu uloženog po sudskom vještaku .Ništa ne potpisujte i bez valjanih dokaza koje će procijeniti osobe koje su stručne i od Vas predložene .Iz stana Vas nitko ne može izbaciti .

 

Na sva Vaša pitanja će odgovoriti stalni sudski vještak i neka ga zainteresirana strana angažira , a Vi ćete razmisliti .Vi ste u prednosti , i ne trebate se bojati iseljenja iz stana .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o obveznim odnosima

 

Upis u javnu knjigu

Članak 581.

(1) Ako je predmet ugovora o doživotnom uzdržavanju nekretnina, davatelj uzdržavanja ovlašten je zatražiti zabilježbu toga ugovora u zemljišnu knjigu.

(2) Ako je predmet ugovora o doživotnom uzdržavanju pokretnina ili neko pravo za koje se vodi kakav javni upisnik, davatelj uzdržavanja ovlašten je zatražiti zabilježbu ili drugi odgovarajući upis toga ugovora u taj javni upisnik.

Raskid ugovora o doživotnom uzdržavanju

 

Članak 583.

(1) Ugovorne strane mogu sporazumno raskinuti ugovor o doživotnom uzdržavanju i nakon što je počelo njegovo ispunjavanje.

(2) Ako prema ugovoru o doživotnom uzdržavanju strane žive zajedno, pa se njihovi odnosi toliko poremete da zajednički život postane nepodnošljiv, svaka strana može zahtijevati od suda da raskine ugovor.

(3) Svaka strana može zahtijevati raskid ugovora ako druga strana ne ispunjava svoje obveze.

 

Utjecaj smrti davatelja uzdržavanja na ugovor

Članak 585.

(1) Umre li davatelj uzdržavanja prije primatelja uzdr-žavanja, njegova prava i obveze iz ugovora prelaze na njegova bračnog druga i njegove potomke koji su pozvani na nasljedstvo, ako oni na to pristanu.

(2) Ne pristanu li na produženje ugovora o doživotnom uzdržavanju, ugovor se raskida, a oni nemaju pravo zahtijevati naknadu za prije dano uzdržavanje.

(3) Ako bračni drug i potomci davatelja uzdržavanja nisu u stanju preuzeti ugovorne obveze, imaju pravo zahtijevati od primatelja uzdržavanja naknadu za uzdržavanje koje je primatelj uzdržavanja dobio od davatelja uzdržavanja.

(4) Sud će ovu naknadu odrediti po slobodnoj ocjeni, uzi¬majući pri tome u obzir imovinske prilike primatelja uzdržavanja i osoba koje su bile ovlaštene na produženje ugovora o doživotnom uzdržavanju.

 

nikako ne potpisati raskid ugovora kojeg ste nasljedili .

nastavite ispunjavati ugovor.

ako uzdržavana osoba ne primi svotu za uzdržavanje izvršite polaganje iste svote u sudu i o tome pismeno obavjestite primatelja uzdržavanja.

ili se dogovorite o isplati uloženoga uvečano za rad isporazumno raskinite ugovor.

ako sud utvrdi da je ugovor raskinut tražite isplatu uloženog uvečano za zakonske zatezne kamate(obvezno navesti zakonske zatezne kamate)ako krivica za održavanje ugovora nije na vama.

niste naveli dali imate djece odnosno unučad primateljice uzdržavanja.

ako postoje unuci problem je puno lakše rješiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija