Jump to content

Sistematizacija i viškovi


Dundovo

Preporučene objave

Poštovani!!

Može li mi neko pomoći s obzirom na nedoumicu u kojoj se tvrtka nalazi.

Donešena je nova sistematizacija i postoji određen broj ljudi koji moraju s zasluženom otpremninom kućama. Obzirom na kolektivni ugovor i pravo na otkazni rok pojedinci neće dobiti nove ugovore s novim riješenjima o radnom mjestu pa će odrađivati što?? i s kojim koeficijentom preostali dio vremena koji imaju pravo (ili nemaju)biti u tvrtci ili mogu odmah kućama uz otpremnine? :-?:-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

Moram priznati da ste malo nejasno napisali "pa će pojedinci odrađivati što?!!?".

Naime, situacija je ovakva - ako radnik radi min 2 godine kod istog poslodavca ima pravo na najpovoljniju otpremninu koju obično propisuje Kolektivni ugovor (ZOR propisuje minimum).

Pravo na otpremninu nema veze s otkaznim rokom, sistematizacijom ili čime već.

Dalje, radnik ima pravo odrađivati zakonsko trajanje otkaznog roka a ako poslodavac nema potrebe za tim (pretpostavljam da je to VAša nedoumica - jer neće imati radno mjesto) onda mora radniku platiti kao da je ovaj radio. Otpremnina nema veze s tim da li će radnik odraditi ili ne otkazni rok.

 

s poštovanjem,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dundovo je napisao:

Jasno, no nije mi jasno, ukoliko ne želi odraditi dio ( u mom slučaju je otkazni rok 4 mjeseca) do kojeg je datuma prijavljen, sa zasdnjom plaćom ili sa danom odlaska s radnog mjesta?

 

Dundovo..

vi ne možete:" ne željti odraditi otkazni rok" a za isti potraživati plaću. Zakonodavac je upravo radi radnika propisao dužinu trajanja otkaznog roka kako bi se ovaj snašao vezano za pronalaženje novoga posla.

Dakle vi možete:

1. ili odraditi ugovoreni ili zakonski otkazni rok i za isti dobiti plaću

2.sporazumjeti se sa poslodavcem da ne dolazite na posao za vrijeme trajanja otkaznog roka i da pri tom dobivate plaću.

U oba slučaja prestaje vam radni odnos sa danom isteka otkaznog roka.

3.možete odmah po otkazu i sporazumu sa poslodavcem završiti sa radom ali nemožete dobiti plaće jer vaš ugovor prestaje pa nema osnove za isplatu iste.Dakle možete sporazumno dogovoriti i trajanje ot.roka od npr.mjesec i pol dana po primitku posl.uvjetovanog otkaza za koji ćete dobiti plaću i sa kojim danom će vam prestati ugovor o radu-radni odnos kao i sve obveze i prava po tom ugovoru (prijava na zdrav. i mirovinskom itd).

I dobro vam kaže burn,otpremnina nema veze sa otkaznim rokom. Otpremninu dobivate u sva tri slučaja jer je ona ako i nije ugovorene vašim ugovorom,ona jest zakonska obveza poslodavca.

:palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija