Jump to content

GRADANSKO-proces i materijalno


anonimno

Preporučene objave

Molim vas za savjete u vezi ta dva predmeta, da li je dostatno po skriptama i kojim? Koje sve zakone…? Molim vas da mi pomognete…samo u par rečenica i par minuta, a koje će meni puno značiti i koncentrirati pažnju na bitno, a ne da gubim vrijeme okolo....koji predmet bolje prije učiti,na što se sve fokusirati...thanx ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Građansko materijalno - obvezno učiti iz knjige Klarić Vedriš ( sada naravno paziti na izmjene zoo -a, ako imaš staru knjigu). Ja se na skriptu nisam oslanjala jer one mogu biti varljive i kod nekih ispitivača nedostatne za prolaz. Zakon o nasljeđivanju obvezno proći sve, naravno plus zakon o zemljišnoj knjizi prema pitanjima.

Proces samo prema zakonu. I to je to. Nije neka mudros ali je ogromno . Puno sreće ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

ja sam učila po vedriš-klarić na način da sam prepravljala u knjizi po novom zoo-u. to je dugotrajno, al na taj način skužiš promjene bez da moraš učiti stari i novi zoo, a i učiti po knjizi je nekako lakše, sve je sistematčnije i na jednom mjestu. kad tako spremiš, treba samo pročitati još 3-4 ugovora iz zoo-a koja nisu knjizi i to je to. osim toga, ako nabasaš na ispitivača koji je profesor, pojavit će ti se pitanja koja nećeš naći u zoo-u nego samo u knjizi, tipa vrste raskida ugovora i sl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo, ja sam nova na ovom siteu, pa sam se htjela malo uključit, i usput upitat koji savjet?

Naime, pocela sam s Vedriš Klarićem, pa me zanima koliko je zapravo onaj prvi dio knjige bitan? po pitanjima se naslutit da, da jako malo ispitivaju odatle, eventualno, ništetnost, pobojnost, zastara!

što je s ostatkom? one podjele stvari, činidaba, imovina, novac, plodovi??? Što s tim?

E da, GPP? samo zakon ili???????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo i ja sam jedna od onih koja trenutno uči gpp. Sva sam već luda ne znam ni sama od kuda da počnem. Prošla sam zakon ali imam dosta rupa, pa sam uzela knjigu od Dike da potpunim te praznine, međutim toga onda ima puuuno, a vremena malo....Ne znam što da radim. Možda ipak malo preuveličavam, odnosno detaljiziram?Uči li netko po toj knjizi?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Super, spasila si me! pošalji na bizo48@net.hr.Hvala ti puno i želim ti svu sreću za dva tjedna. :-)

je napisao:

ja ti ucim po skripti.mislim im da je pisana po Diki jer ima dosta teorije. ostavi mali pa ti saljem. p.s. ja izlazim za dva tjedna na ispit i gledala sam po pitanjima, mislim da je ova skripta dosta dobra. :-P

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam da li očekuješ ovo, to je iz skripte:

Ratio uvođenja ovog instituta jest u činjenici da su u praksi česti slučajevi u kojma tužitelj naprosto nije u stanju postaviti procesno dopustiv tužbeni zahtjev (u smislu njegove određenosti) zato što mu tuženik ne želi položiti račun (u skladu s odredbama materijalnog prava ili ugovora) ili zato što mu tuženik ne želi dati podatke kojima raspolaže.

Naziv "stupnjevite tužbe" uveden je zbog toga što je, kako bi omogućilo ostvarivanje prava na polaganje računa, a posljedično nakon toga i na ostvarivanje tražbine u parničnom postupku, postupak na kojeg se odnosi odredba čl. 186 b. ZPP-a podijeljen u dva dijela. Tijekom prve faze tuženiku se nalaže polaganje računa, a tijekom druge faze raspravlja se u povodu određenog tužbenog zahtjeva kojeg je tužitelj dužan postaviti nakon okončanja prvog stadija.

a) PRVA SITUACIJA

 

Tužitelj koji za to ima imovinskopravni interes može tužbom zatražiti od suda da tuženiku - koji je prema sadržaju pravnoga odnosa dužan položiti račun ili dati pregled neke imovine i obveza, odnosno tuženiku za koga je vjerojatno da nešto zna o utajenoj ili prikrivenoj imovini - naloži da (pod prisegom ili bez prisege):

- položi račun ili,

- preda potpuni pregled imovine ili obveza, odnosno,

- da priopći što mu je o utajenoj ili prikrivenoj imovini poznato,

- te da ujedno izjavi da su položeni račun, predani pregled imovine, odnosno dani podaci o imovini, potpuni i točni (186b/1).

Specifičnost ove odredbe je u činjenici što je procesna pretpostavka za tužbu dokazivanje postojanja konkretnog imovinskopravnog interesa (što je inače rezervirano samo za deklaratorne tužbe). Daljnja specifičnost jest da je pasivna legitimacija (koja uvijek izvire iz odredaba materijalnog prava) ovdje normirana kao procesna pretpostavka, jer propis kaže da se tužba može usmjeriti samo prema tuženiku "koji je prema sadržaju pravnoga odnosa dužan položiti račun" ili izvršiti druge činidbe.

No dvojbeno je zašto bi tužitelj morao dokazivati svoj pravni interes, u slučajevima kada materijalnopravni propis izričito normira pravo zahtijevati polaganje računa.

b) DRUGA SITUACIJA

 

Ako prije nego što tuženik ispuni svoju obvezu polaganja računa ili predaje pregleda imovine i obveza, tužitelj ne može postaviti procesno dopustiv, tj. određen tužbeni zahtjev za isplatu određenog iznosa novca (ili isporuku određene količine zamjenjivih stvari, predaju određenih stvari ili prijenos određenih prava), tužitelj može u tužbi istaknuti, pored zahtjeva za

- polaganje računa ili

- predaju pregleda imovine i obveza,

i tek samo odrediv zahtjev za isplatu iznosa (ili isporuku ili predaju stvari ili prijenos prava)

a visinu (količinu odnosno istovjetnost) toga zahtjeva će odrediti tek nakon što tuženik položi račun ili preda pregled imovine i obveza, odnosno tek nakon što se provede vještačenje ili izvedu drugi dokazi u povodu položenog računa ili predanog pregleda imovine i obveza ili u povodu uskrate polaganja računa ili predaje pregleda imovine i obveza (186b/2).

c) TREĆA SITUACIJA

 

Ova situacija je vrlo slična prethodnoj. Naime, u sporovima u kojima ne može postaviti procesno dopustiv, tj. određen zahtjev prije nego što dođe do podataka koje mu tuženik ne želi dati premda njima raspolaže, a koje mu je prema sadržaju građanskopravnoga odnosa dužan dati odnosno koji se mogu smatrati zajedničkima za obje stranke, tužitelj može u tužbi istaknuti

tek samo odrediv zahtjev za isplatu iznosa (ili predaju stvari ili prijenos prava)

a visinu (količinu odnosno istovjetnost) toga zahtjeva odrediti tek nakon što mu tuženik dade potrebne podatke, odnosno tek nakon što se provede vještačenje ili izvedu drugi dokazi o podacima koje tuženik izbjegava dati (186b/3).

 

Dakle, razlika između druge i treće varijante je u tome koje se svoje obveze tuženik ne pridržava: obveze polaganja računa odnosno predaje pregleda imovine i obveza - 2. varijanta, ili obveze davanja potrebnih podataka - 3. varijanta.

 

Stupnjevita presuda

a) PRVA SITUACIJA

 

- rješenje kojim nalaže polaganje računa ili potpun pregled imovine ili obveza

 

b) DRUGA SITUACIJA

 

- rješenje kojim nalaže polaganje računa ili potpun pregled imovine ili obveza

- presudu kojom utvrđuje obvezu isplate novca (ili predaje stvari ili prijenosa prava)

- preudu kojom određuje iznos novca (količinu stvari i opseg prava)

 

c) TREĆA SITUACIJA

 

- presudu kojom utvrđuje obvezu isplate novca (ili predaje stvari ili prijenosa prava)

- presudu kojom određuje iznos novca (količinu stvari i opseg prava)

Protiv rješenja o kojem je riječ pod a) i b) tuženik može izjaviti žalbu u roku od osam dana, koja ne odgađa ovrhu (325a/1).

Kod situacija pod b. i c., nakon što donese presudu kojom utvrđuje obvezu isplate novca (ili predaje stvari ili prijenosa prava), sud rješenjem, protiv kojega nije dopuštena posebna žalba, određuje rok u kojem je tužitelj dužan postaviti točno određeni tužbeni zahtjev (186b/4). Daljnjom presudom, kada tuženik dade potrebne podatke, sud će odrediti iznos novca (količinu stvari i opseg prava).

Ako utvrdi da zahtjevi za polaganje računa, podnošenja pregleda imovine i obveza ili davanje podataka nisu osnovani, sud će donijeti rješenje kojim određuje rok za postavljanje određenog tužbenog zahtjeva, protiv kojega nije dopuštena posebna žalba (325a/2, u svezi sa 186b/4).

 

E sad koliko ti je to od pomoći.....

 

 

 

:-o:-o :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam i ja jedno pitanje, pa molim ako mi itko može pomoći da mi objasni nužni dio, i kako se utvrđuje vrijednost nužnog dijela? Što se izuzima, i tko mora vratiti što??? Ja to više skontat i skužit ne mogu?! :-( Da li se to naziva coolatio? i da li je to realna kolacija ili idealna?

Molim još jednom da itko, ali itko, pomogne i bar malo razjasni situaciju tog nužnog dijela ovoj već umornoj glavi!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
  • 3 mjeseci kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija