Jump to content

Otac djeteta nije hrvatski drzavljanin – alimentacija?


Sunshineee

Preporučene objave

Otac moga djeteta zivi u drzavi clanici EU, bogatoj nordijskoj drzavi. Dakle, strani drzavljanin, nema dvojno, tj. nase drzavljanstvo i nismo bili u braku. On je priznao dijete, ali ne salje novac za djetetove potrebe..

Kome da se obratim za savjet sto uraditi da bih sudskim putem zatrazila alimentacijui da li to uopce mogu napraviti posto ne zivimo u istoj drzavi?

 

Imam jos jedno pitanje – ima li on kao otac djeteta, ali istodobno i strani drzavljanin pravo na dijete, ima li pravo odlucivati o djetetovim aktivnostima i jesam li ja automatski jedina skrbnica?

 

Fala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Alimentacija kao i susreti i druženja djeteta s roditeljem kojim ne živi su pravo djeteta.

Kad je riječ o alimentaciji predstavkom se obratite na:

MINISTARSTVO PRAVOSUĐA, Uprava za međunarodnu suradnju, međunarodnu pravnu pomoć i suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima, Mesnička 23, Zagreb od kojih bi trebali dobiti savjet što učiniti.

Ali moram još nešto napomenuti, a nadam se da se nećete ljutiti, malo mi je čudan vaš stav koji proizlazi iz sljedećih riječi

"Imam jos jedno pitanje – ima li on kao otac djeteta, ali istodobno i strani drzavljanin pravo na dijete, ima li pravo odlucivati o djetetovim aktivnostima i jesam li ja automatski jedina skrbnica? "

Vaše zajedničko dijete nije moglo birati svoje roditelje, to što je netko strani državljanin nebitno je u odnosu oca i djeteta. Nisam siguran na kakve aktivnosti mislite, na one svakodnevne sigurno neće moći zbog udaljenosti.

Ali vaše će zajedničko dijete nadam se dobiti priliku da posjećuje oca, što je prije svega u djetetovom interesu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prvo, hvala na odgovoru za alimentaciju. i hvala na upozorenju, nisam se naljutila.

ali, naravno da necu svom djetetu zabranjivati da posjecuje svoga oca, i isto tako cu uciniti sve da njemu kada dodje u Hrvatsku osiguram najbolji moguci smjestaj. Samo se nadam da ce njegov otac pokazati interes da najvise sto moze i koliko mogucnosti dopustaju sudjeluje u zivotu djeteta. Nadam se da ce dolaziti u Hrvatsku, da ce nazivati, da ce ga pozivavati kod sebe..

 

A tako sam nespretno srocila pitanje zbog toga jer se bojim da on mozda nece negativno utjecati na nase dijete ako njihova vidjanja (bar dok je dijete ovako malo) ne budu pod mojim uvjetima i pod mojim nadzorom. ovo sada mozda vama cudno zvuci, mozda mislite da sam neka posesivna osoba ili control freak. Ali, imam razloga imati ovakve bojazni. Naime, otac moga sina je poprilicno nezrela i emocionalno nestabilna osoba... Uz to je i prgav i tvrdoglav, i najpametniji na svijetu i jako tesko komuniciramo radi toga. Ne vjerujem da bi on naudio svome djetetu namjerno, ali mislim da bi svojim cesto nekontroliranim ponasanjem i nesredjenim zivotom mogao dosta nastetiti djetetu.. npr. neznam kako bih mogla pustiti dijete samo k njemu ako on uopce ne zove dijete mjesecima, te ga se onda odjednom sjeti i od mene zahtjeva da posaljem maloga samoga k njemu. a ja jos uz to neznam kakav on zivot trenutno vodi, u kakvim on tamo uvjetima trenutno zivi, sa kim zivi itd... A ako recimo bude ovakav scenarij (a sve mi se cini da ce tako nekako i biti)- pa kako bih mogla samo tako pustiti dijete samo u tako daleku drzavu? Zar ne bi bilo logicnije da on dodje ovdje vidjati dijete? ... a ja se bojim da on zbog nekih svojih kompleksa i prgavosti nece pristati na moj prijedlog, nego da ce upravo zahtjevati svoje nimalo me ne postujuci.. i sta da onda radim? da riskiram? pa ne bih bas riskirala zdravlje i osjecaje svoga dijeteta. nadam se da me razumijete?

 

oprostite na ovako opsirnom odgovoru, ali trebala sam nekako opisati situaciju da biste me razumjeli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Smatram da je obraćanje navedenom Ministarstvu nepotrebno i uzaludno potrošeno vrijeme.

 

Naime, ovdje je riječ o predmetu koji ulazi u nadležnost sudova a ne Ministarstva ili nekog drugog predstavnika izvršne vlasti.

 

Riječ je o privatnopravnom odnosu s međunarodnim elementom, budući je otac djeteta fizička osoba sa stranim državljanstvom.

 

Sukladno našem ZRSZ-u, članku 67., nadležan je sud u Hrvatskoj, i to općinski sud na području kojeg djete/tužitelj ima prebivalište.

 

Što se tiče primjene prava, sukladno čl. 40. st. 3. ZRSZ-a trebalo bi primjeniti hrvatsko pravo.

 

Jedino u što nisam siguran, da li postoji neki međunarodni ugovor između RH i zemlje tuženika, vezano za prisilno ostvarenje tražbine tužitelja temeljem strane sudske odluke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Postovani, nazalost, imam isti problem. pokusala sam pitati u ovrhama, ali nista od toga. Ako sam dobro shvatila gospođa jos nije zapocela sudski proces, a moj je gotov. imam pravomocnu i ovrsnu sudsku presudu u kojoj je određeno mjesecno uzdrzavanje. otac jedan period nije placao alimentaciju za nasu djecu, a onda je zapoceo. sad bih ja taj dug pokusala rijesiti ovrhom,a on je također u stranoj zemlji. kome se obracam i mogu li traziti da presuda postane ovrsna i kod njega jer ne znam ima li imovine u hrvatskoj?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pozdrav svima,

Evo nasla sam se u slicnoj situaciji i zanima me moze li me itko uputiti, jer stvarno ne znam jeli mi preostaje jos koja mogucnost i kome se obratiti.

Moj bivsi suprug, sada je ozenjen za drzavljanku SAD-a gdje od prosle godine zive. Kada sam dobila rijesenje o ovrsi on je nedugo zatim dao otkaz i preselio se. Ja o nicem nisam bila obavjestena. Od tad se prestala placati alimentacija i dug 'zaboravio', a ja sam se savjetovala sa odvetnikom koji mi je doslovno rekao da mu se nista ne moze dok se ne vrati, posto u RH nema imovine ni bankovnih racuna.

Zvala sam Americku ambasadu ali njih to uopce ne zanima i sad stvarno ne znam kome bi se obratila i dali ta presuda moze postati ovrsna u drugoj drzavi, tocnije SAD-u. I koja je procedura pokretanja tuzbe protiv nekoga kome se ne zna ni prebivaliste.

Bilo kakav savjet/ informacija dobrodosla.

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

gospođo, vas suprug se ocito ozenio za osobu s americkim drzavljanstvom i otisao je zivjeti u sad. to je bila ova procedura: dobio je zelenu kartu koja traje dvije godine i po isteku treba se vratiti u maticnu zemlju makar na jedan dan da bi dobio novu zelenu kartu (vjerovatno ce traziti onu desetogodisnju jer je to put do americkog drzavljanstva). ono sto vi mozete napraviti u ovom trenutku je podici kaznenu prijavu protiv njega na temelju kaznenog zakona (mislim da je clanak 209. )- radi se o povredi duznosti uzdrzavanja i a sam proces vodi drzavno odvjetnisto (javiti se u centar za soc skrb koji vam je nadlezan sa svim informacijama koje bi mogle pomoci i zadnjom poznatom adresom, slikom, dokumentima koje imate o njemu).

sto cete time dobiti? kad se doticni "gospodin" vrati u hrvatsku po isteku dvogodisnje zelene karte novu nece dobiti jer mora biti totalno cist, a on ce imati kazenu prijavu.

praksa je da se duznicima prvo odredi uvjetna kazna od 1-3 mjeseca uz obvezu vracanja duga, a ako ne ispune svoje duznosti slijedi zatvorska kazna do 3 godine. ( pogledajte gore navedeni clanak zakona)- presuda se moze donijeti vec na prvom rocistu unatoc tome sto tuzenik nije nazocan!!!!

 

također, oni u inozemstvu nisu nedodirljivi. postoje razne agencije koje cete naci preko interneta koje se bave alimentacijama u sad-u, kanadi, zemljama eu.

 

i pokusajte naplatiti alimentaciju od njegovih roditelja!

 

ovo o ovrsnosti presude u americi sam i ja pokusala saznati. odite na samohrani.com, http://www.dijete.hr/Dokumenti/novi%20dokumenti/ostvarivanje_alimentacije_u_inozemstvu.pdf

 

uglavnom , nemojte nikako odustati jer to radite za svoje dijete. moj je savjet da se obratite i mup sa svim dokumentima ili im posaljete mail (odgovorit ce vam sigurno u roku dva dana) i pitate sto trebate od dokumenata da saznate neciju adresu.

 

ako vam bilosto treba, mozete ostaviti mail ovdje pa cemo se cuti.

 

nadam se da sam bar malo pomogla i naravno da ce sve nadopune ovog posta jako, jako dobro doci

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno na jedinom odgovoru koji sam dobila, vec sam pocela gubiti nadu...

Presudu vec imam, tako da cu prikupiti ostalu dokumentaciju i poslati na ove adrese. Trenutno sam se i ja nasla u losijem imovinskom stanju i bojim se za svoje dijete. Sa bivsim sam sve do lani imala jedan normalan odnos, tako da me sve ovo skupa sokiralo.

Od njegovih roditelja nema nikakve pomoci , to su stariji umirovljenici, koje sam ja sveukupno vidjela pet puta u zivotu, a i nisu u nekim odnosima sa svojim sinom, unuka ne zovu i ne vidjaju.

Inace nisam osoba koja se zeli provlaciti po sudovima i izdavati nekakve 'tjeralice' ako se netko nije dostojan niti javiti, razumna i strpljiva, te bi ovo htjela izbjeci, ali ovo je krajnje sramotno ponasanje, te mi stvarno ne preostaje nista drugo.

Hvala na linkovima, ako mi ista drugo zatreba javim ti se jer mi se cini da i vi imate slican problem. Nadam se da ces i ti na kraju dobiti alimentaciju za svoje dijete (:

Ja trenutno dobivam pomoc od czsc, a o njima ne zelim ni poceti pricati.

Velik pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija