Jump to content

kako do svoje djece


michaelle

Preporučene objave

Molim Vas da pomognete. Jedna moja prijateljica se rastala od muža koji ju je za cijelo vrijeme braka tukao i maltretirao na sve moguče naćine. To je bilo prije 3 godine. Također ju je za vrijeme braka nagonio na neke ilegalne radnje tipa prevare, krivotvorenja potpisa isl. Naravno to je otkriveno i odslužila je 18 mj zatvora. Prije osude je centar za soc. skrb njemu dodjelio skrbništvo jer je ona ta koja je otišla. Danas joj brani posjete djece mada ima pravo viđati ih, tj. ako ona inzistira da ih vidi, djeca nastradaju, pa ona ne inzistira. Prati ju kuda se kreče, pokušava je pogaziti s autom na cesti, zaletava se u njezin auto kad se sretnu isl. Mjesto u kojem žive je malo i svi sve znaju, tako isto policija, centar za soc. skrb i sve ostale institucije se oglušuju na njezine prijave samo zato jer je to ona i jer je bila u zatvoru, kako se kaže, kriva je i zato što pada snijeg a nije sunčano. Ona je izbezumljena, djecu nije vidjela mjesecima, skriva se u kući od straha, boji se sama i u trgovinu otiči. Molim Vas dali možete pomoći s nekim savjetom, kamo da krene i što da učini, molim vas u njezino ime. Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za početak, neka prijateljica sve pritužbe, prijave i dopise CZSS , policiji i drugim institucijama urudžbira pismeno, sa potvrdom primitka. Tako je institucijama teže ignorirati, a kod pritušbe višoj instanci neće se moći tvrditi da 'ništa ne znaju o tome'.

Djecu ima pravo viđati bez obzira za što je 'odležala' ( osim ako ima zabranu pristupa).

 

Mala digresija- jeste li baš sigurni da je sve što ste napisali istina?

 

Sudovi su kod nas u velikoj mjeri neskloni slati majke male djece u zatvor, a obzirom je odležala 18 mjeseci, vjerojatno je osuđena na više. Za to je trebala napraviti nešto stvarnno 'teško'... K tome, ako suprug kao poticatelj (ili ju je prisilio?!) nije osuđen...

Kako kažete, ' u maloj sredini sve se zna'.

Ako je otac uistinu tako pokvaren da ju je strpao u zatvor (ne tvrdim da nije istina), kako nitko nema sućuti za njenu situaciju?

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A eto ona je izgleda rođena pod takvom zvijezdom, osuđena na 18 mj i toliko odležala. Nema zabranu viđati djecu i vidjela ih je prije par mj, ali su nakon toga djeca bila kažnjavana od oca, pa ona više ne inzistira. Svi znaju za pokvarenost bivšeg muža i za to da ju proganja, ali nitko neče da posvjedoči, ja nažalost nisam bila prisutna niti jednoj takvoj situaciji, pa nemogu na policiji ništa, a što se tiće djece molila me je da ništa ne govorim upravo radi toga što djeca na kraju zato dobiju po glavi. U zatvoru je bila radi krivotvorenja potpisa pri dizanju nekakvih lažnih kredita za koje su trčoj osobi koja je pobjegla u inozemstvo i nikad nije tražena dati veliki novci. Ni sama nemogu vjerovati da se u sustavu u koji svi vjerujemo mogu dešavati takve stvari kao što se njoj dešavaju i da se baš svi mogu oglušiti, nadam se da mi taj sustav nikad neče trebati. Ona bi išla na to da dobije djecu, ali zna da če bivši muž poluditi na to i tko zna što je u stanju, a po dosadašnjem stanju situacije nema ju tko zaštititi. Postoji li kakva mogučnost da se procjeni stanje od neke više institucije i da ona dobije djecu te da ih se na neko vrijeme skloni u neku od kuča za zaštitu takvih majki s djecom, dok se stvari smire. Dali ona može tužiti socijalno i krenuti sve to iz početka na nekom drugom socijalnom i nekom drugom policijskom upravom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Meni u ovom vašem tekstu ima puno toga nejasno. Kažete da je majka vidjela prije par mjeseci djecu i da su djeca zbog toga bila kažnjavana. Na koji način otac kažnjava djecu, dali je majka to pismenim putem prijavila nadležnom CZSS, policiji i Pravobraniteljici za djecu?

Dali je majka prijavila bivšeg partnera za nasilje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, sve je prijavljeno, mislim da nije dječijem pravobranielju, ali je socijalnom, oni ga pozovu na razgovor, naravno, gdje on kaže da to nije istina. Zatim pozovu nju i kažu joj da ne izmišlja jer če je prijaviti. Ma mislim, nije ona bez grijeha, nije savršena, ali nitko nemože reči da je loša majka, jer sve daje i ulaže u djecu, čah se i ne bori, niti za bračnu stečevinu. Ner sili da viđa djecu, plača sve režije u kuči gdje su djeca, alimentacija joj je svaki mj sve veča, daje sve što on poželi, samo da djeca ne nastradaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Majka treba nadležnom CZSS napisati dopis gdje navodi točne datume kad joj je bio spriječen kontakt s djecom i svjedoke da je bila vidjeti djecu i nije uspjela u tome. Neka uz to preda i presliku sudskog rješenja o susretima i druženjima s djecom. U dopisu neka zatraži žurnu pomoć CZSS u provedbi sudskog rješenja. Ako nakon npr. deset dana CZSS ne reagira, neka im opet pošalje isto, sad uz još jedan dopis da im se već obraćala, ali se nisu oglasili, pa ih ponovno moli... I tako više puta. A onda neka se opet javi na ovaj forum, pa ćemo svi zajedno smišljati kako pokrenuti CZSS da odradi svoj posao. Ako nije tajna, koji je to CZSS?

 

Naravno, postupanje po rješenju može tražiti i ovrhom i to spada u žurne postupke. Jedna kaznena prijava za zlostavljanje djece protiv oca također ne bi škodila.

 

Neka uvijek po djecu ide s nekim, npr. s nekim članom obitelji ili s vama - to će najvjerojatnije biti dovoljno da bivši suprug ne bude prema njoj nasilan. Nasilnici su najčešće kukavice i ne vole svjedoke.

 

Uzimanje djece iz njihovog doma i odlazak u sigurnu kuću je zlostavljanje djece. Razmislite sami. Ako se vaša prijateljica zaista osjeća u opasnosti, može sama otići u sigurnu kuću i tamo će joj djelatnici pomoći u komunikaciji s centrom i da uspije redovito viđati djecu te da pokrene sudski spor ako za to ima osnova

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

michaelle je napisao:

oni ga pozovu na razgovor, naravno, gdje on kaže da to nije istina. Zatim pozovu nju i kažu joj da ne izmišlja jer če je prijaviti. Ma mislim, nije ona bez grijeha, nije savršena, ali nitko nemože reči da je loša majka, jer sve daje i ulaže u djecu, čah se i ne bori, niti za bračnu stečevinu. Ner sili da viđa djecu, plača sve režije u kuči gdje su djeca, alimentacija joj je svaki mj sve veča, daje sve što on poželi, samo da djeca ne nastradaju.

 

Majka bi trebala poraditi na tome da dokaže kakvo je ponašanje oca prema djeci. Pronaći osobe spremne svjedočiti.

Najveći problem je njena nevjerodostojnost zbog kažnjavanja.

Same po sebi prijave višim instancama ne mogu tu puno pomoći. Znamo da baš ne pomažu ni u puno očiglednijim slučajevima.

 

Također, griješi što se ne bori i za bračnu stečevinu.

Dok god se ne izbori za svoja prava, druga strana će je 'gaziti'.

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bartleby.

Ja zasad nebi navodila koji je to CZSS radi toga što je malo mjesto i nema puno sličnih slučajeva, pa radi sigurnosti, nadam se da se ne ljutiš. Neznam, ne smatram da je sigurna kuća zlostavljanje, ako doma imaju gore zlostavljanje. Mislim ne prebija ih on, ali im recimo brani izlaske, televiziju, slatkiše, kompjuter isl, a baš ako mu se usprodstave onda ih udara, a to je dosta često jer je u pitanju dvoje muške djece. Kažem nije to prebijanje, da ih lomi i sl, ali su batine. Pokušano je biti uporan, ali njih nemože pokrenuti ni oklopno vozilo, tj., pokrenuti su oni ali na neki čudan način, pristrano ocu, da bi čovjek čak pomislio na mito.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok, ali ova majka ima problem uopće vidjeti djecu a kamoli proboraviti s njima. Dakle, djeca ne ostvaruju svoja prava, a zabranama su kršena. Tko ih je zaštitio? Još uvijek nitko. Niže se instance baš nisu pretrgle izgleda, majka još nije uradila sve što bi mogla.

 

U taj kontekst stavimo podatke od gore, ali one koji joj ne idu u prilog:

- razvod

- ona sa 18 mjeseci zatvorskog staža

- djeca pravomoćno povjerena ocu

I dakle, majka pokupi djecu u sigurnu kuću?

Ok, CZSSu se obraćala i sve oko druženja sa djecom ih tek treba prisiliti da odrade, a u krajnjem slučaju ocu nalijepiti kaznenu radi zabrana susreta i druženja na koja djeca imaju pravo. Ali oko ovog drugog, gdje je sud, barem pokušaj traženja nove odluke o povjeravanju djece radi bitno izmjenjenih okolnosti i sl.? Osobno držim da nije baš razborit izbor pokušati pokupiti djecu od roditelja kojem su pravomoćno povjerena i tutanj tamo, moralo bi biti sustavnih nastojanja nekim zakonski predviđenim mogućnostima da ne bi u startu bilo promatrano kroz prizmu "preskakanja" zakona...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko su stara djeca? Zabrana televizije, izlazaka, slatkiša, to baš i nije neko zlostavljanje ako djeca točno znaju pravila kad im se to zabranjuje. To su obične zabrane koje su dio običnog odgoja. Ono s batinama ne odobravam, naravno, no pitam se koliko bi neograničeno televizije, izlazaka i slatkiša djeca imala u sigurnoj kući.

 

Čini se da su to relativno odrasla djeca ako je zabrana izlazaka dio kazne za nešto. Djeca mogu dati izjavu na zapisnik u Centru, koja bi mogla biti značajna u pokretanju Centra da se pomakne, a bila bi i osnov za sudski postupak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija