Jump to content

prije 15.02.1968.


vvito

Preporučene objave

Poštovani,

nasljedio sam kuću u Dalmaciji,dimenzije 4 metra x 5 metara na čestici površine 210 kv.metara.Gradnju je završio moj pokojni otac,krajem 67 godine,ali papiri od kuće nisu bili sređeni.Znači,ja sam upisan kao vlasnik te čestice,ali nikakve papire od kuće niti sam našao,niti sam dobio.

Pošto bih sada krenuo sređivati dokumentaciju za svoj dio kuće,da skratim,na snimci iz zraka,koja je napravljena početkom 1969 se ne vidi(???),jer kako kažu građevina je premala,a snimka je 1:50 000.

1975 se je na postojeći objekt nadogradio moj bratić(isto nema papire),malo večom kvadraturom,tako da je to sada dvojni objekt veličine 4 m x 11 m,i vidljiva je na drugoj snimci 1975.Za svoj dio kuće imam izjavu pet(a mogu dobiti još par izjava) svjedoka i potvrdu dipl.ing.građevine-sudskog vještaka da je kuća starija od toga datuma.

Što i kako dalje i da li ću moći dobiti potvrdu da je objekt izgrađen prije.Struju su uveli 1974-75,vodovod nije priključen niti danas,ukratko gradilo se bez papira,svi papiri oko zemlje su knjiženi dosta kasnije,ali kuća je stvarno tada napravljena.

Pitanje je kako to dokazati,kakvi papiri mi trebaju i gdje predati te papire da se dobije dozvola(ili kako se već zove,umjesto građevinske)???

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, imam sličan slučaj koji sam uspio riješiti.

Potrebito je da konzultirate Ovlaštenog sudskog stručnjaka za građevinsrske poslove koji će vam na osnovi procjene starosti materijala i rabljenih materijala te načina gradnje iz tog vremena izdati Rješenje o starosti građevine.

Nakon toga ćete morati od Arhitekte ishoditi izvedeno stanje u kakvom se trenutno nalazi objekat.te izradu Idejnog projekta koji će biti u skladu građevini za koju tražite dozvolu.

Od geodete ćete morati ishoditi PGP (posebnu geodetsku podlogu) na temelju koje će se vidjeti izvedeno stanje parcele po katastru i ono što je na tom prostoru izgrađeno.

Ako se slaže, odnosno ako niste "izašli" van katastarskih nacrta, izdat će vam Dokumenat na temelju kojeg ćete moći legalizirati građevinu.

 

To će vas doduše dosta koštati (meneje oko 50.000 kuna). doduše to sam prenamijenio u poslovni prostor, zato je za oko 25% više.

Predajte zahtjev u nadležni Ured državne uprave i molite se bogu.

Ako ste agnostik ili ateist, svakog dana ima dosađujte jer oni imaju rok 30 dana da vam izdaju Rješenje o uvjetima građenja, a ta egzibicija se otegne i na godinu-dvije (ovisi o Županiji, i korumpiranosti namještenika Državne uprave)

Have a fun!

 

Mike

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Kuća koja je građena prije 15.2.1968.g. smatra se da je legalno sagrađeni objekat.Za takve objekte nije potrebna legalizacija i nikakvo izvedeno stanje , već je potrebno pribaviti potvrdu u urbanističkom uredu da je objekt građen prije navedenog datuma .To se dokazuje katastarskom aviosnimkom ako postoji ,može i sa dva svjedoka ili nalazom vještaka građevinske struke .Za uknjižbu u zemljišnim knjigama i katastru dovoljna je ta potvrda i elaborat geodeta sa prikazom tlocrta kuće i

okućnice sve u m2.Uz elaborat isti geodeta sastavi i prijavni list za gruntovnicu i sve se to provede u gruntovnici i katastru.

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani g. Ude!

 

Izvedeno stanje je POTREBNO jer se na temelju njega može objekat ucrtati.

Slažem sa da ta kuća ima status legalnog objekta aloi samo "de facto" De iure, kuća bez ikakovih papira nije kuća, pa makar bila i građena prije 15.2.1968,.

 

Građevinski stručnjak koji će ocijeniti starost građevine OBAVEZNO TRAŽI zvedeno stanje, dakle nacrt objekta.

 

Govorim to iz vlastitog iskustva koje sam tjerao godinu i pol.. Znam kakvu sam golgotu prošao.

 

Dakle, u VŽ županiji je tako. Za ostale neznam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Mike 06!

 

 

Umjesto rješenja o izvedenom stanju koristi se potvrda ureda za urbanizam da je objekt sagrađen prije 15.02.1968. , vlasnički list .Čl.330 ZPUG

Građevine sagrađene do 15.02.1968 smatraju se izgrađenim na temelju građevinske dozvole i za takve objekte ne izdaje se uporabna dozvola.Upisuju se u katastarski ioperat i zemljišne knjige na temelju uvjerenja -potvrde da su izgrađene prije tog datuma .

 

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

Postovani,

imam slicnu situaciju pa bih molila za pomoc.

Imamo objekt koji je sagradjen prije 15.02.1968. ali problem je sto mi nismo vlasnici zemljista. Pitanje je da li mi taj objekt sobzirom na situaciju mozemo legalizirati?

Neke osobe su nam rekle da ne trebamo biti vlasnici zemljista da bi bili vlasnici objekta pa me zanima jel to tocno.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija