Jump to content

Odlučivanje o prigovoru na optužnicu - požurnica slučaja


star1

Preporučene objave

Koliko je uobičajeno vrijeme dok se ne sastane vanraspravno vijeće o prigovoru na optužnicu?

 

Osobno sam sudu podnio prigovor ima 7 i po mjeseci i još uvijek nema nikakve informacije kad će se to desiti.

 

S obzirom da mi je javno objavljen identitet i da se ne osjećam krivim za djelo za koje sam optužen te smatram da ću to dokazati ili na suđenju ili čak i prije njega (u prigovoru dajem određene argumente i činjenice koji zapravo pobijaju samu bit optužnice) svakako bi htio da se to što prije rješi da skinem ljagu sa sebe.

 

Inače sam nezaposlen i smatram da mi javna objava identiteta povezana s kaznenim djelom za koje me DORH tereti itekako štetila i šteti do sad jer sam VSS a danas više manje svi 'progooglaju' kandidate za svaki imalo ozbiljniji posao te ne mogu isključiti da sam i radi toga izgubio koju od ponuđenih prilika za posao (iako mi to nitko u odbijenici nije otvoreno spomenuo) te smatram da ovakva sporost procesuiranja itekako ugrožava moja prava, egzistenciju i mogućnost napredovanja kroz život.

 

Ovim tempom mi se čini da to neće biti gotovo još bar idućih par godina iako je sam slučaj zapravo 'tehnički' dosta jednostavan i moje laičko mišljenje je da bi u svakoj normalnoj pravnoj državi u ovom razdoblju došlo bar do prvostupanjske nepravomoćne presude.

 

Ima li kakvog smisla pisati nekakvu požurnicu sudu, ako da na koga je nasloviti (predsjednika suda?) i na što se pozvati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru pareat.

 

Inače poslao sam još i molbu za osobnim prisustvovanjem na sjednici kad se bude odlučivalo o prigovoru i zamolbu da mi se vrate oduzeti predmeti koji se ne koriste u postupku prije cca mjesec dana tom istom vijeću ali od njih još ništa.

 

Naravno da mi ne pada na pamet odustati od prigovora jer ga nisam napisao iz razloga odugovlačenja predmeta već da se pozovem na određene činjenice od meni iznimne važnosti za predmet a koje bi trebale rezultirati mojim ispadanjem iz postupka u svojstvu optuženika.

 

Sad pričam o tome da se uzmu zakon i činjenice u obzir, a kad vidim da ovo isto pravosuđe o Dikanovoj bespravnoj terasi sudi 8 godina i još nije gotovo onda naravno da sam u praksi spreman da mi se dese svakakve svinjarije.

 

Da se vratim na temu, nekako mi nema smisla požurnicu slati tom istom vanraspravnom vijeću koje odugovlači i oteže postupak, to bi mi bilo kao da šaljem vuku molbu da postane vegetarijanac.

 

Stoga na koga nasloviti tu požurnicu i što u njoj napisati (na što se zapravo pozvati) te ima li u praksi takva požurnica uopće ikakvog smisla?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malo ste ih izbombardirali podnescima.Požurnicu, naravno uljudnu i kratku bez obrazlaganja prigovora, već samo o razlozima zašto želite stvar ubrzati možete uputiti i predsjedniku suda.

Možda je problem u tome što ima više optuženika, pazite ne može se raspravljati o vašem prigovoru dok svi oni ne prime optužnicu.Zašto vam branitelj ne napiše požurnicu, ako je točno da se radi o optužnici onda vi morate imati branitelja, ako ga niste sami odabrali sud vam je nekog dodijelio. Također imate pravo uvida u spis, odite osobno vidjeti gdje je zapelo, nemojte samo piskarati. Bojim se da nećete moći dobiti oduzete predmete dok postupak ne završi. Što se tiče vaše prisutnosti na sjednici vijeća ona je obvezna čim ste to zatražili ali nemojte izbjegavati primitak tog poziva.Na sjednici nemojte ponavljati ono što ste napisali u prigovoru. Na toj sjednici se ne odlučuje o vašoj krivnji, vijeće se ne može upustiti u ocjenjivanje dokaza već samo na to da li je optužnica pravilno sastavljena i da li ima dovoljno osnova za sumnju. O svemu drugom raspravlja se na glavnoj raspravi kad postupak počne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još jednom zahvaljujem na odgovoru pareat.

 

Ostali su naravno dobili optužnicu odavno jer je podignuta ima sad 8 i po mjeseci te sam vidio i njihove prigovore na istu.

 

Odvjetnik je dodijeljen od suda i on mi je rekao da se vijeće zna sastati i tako da se njega pozove pola sata ranije na mobitel da dođe što bi po mom mišljenju bilo skandalozno da se nisu u stanju 8 mjeseci sastati pa im odjednom dođe panika da to moraju obaviti u roku sat-dva iako iskreno ni to me ne bi začudilo.

 

Osobno sam sastavio sve podneske uključujući i prigovor a meni je u interesu da se to završi što prije dakle sigurno mi se ne izbjegavaju ikakvi pozivi.

 

Spis sam pregledao do datuma optužnice uključujući i prigovore ostalih optuženika.

 

Inače postupak se vodi u gradu udaljenom 400 km od mog prebivališta pa mi nije ni lako tek tako otići do suda i pogledati ima li tu što novo iako i ne vidim što se ima mijenjati u spisu ako je istraga gotova i optužnica podignuta.

 

U svakom slučaju nazovem ovaj tjedan odvjetnika pa ga zamolim da uputi požurnicu ako bude htio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pareat je napisao:

Što se tiče vaše prisutnosti na sjednici vijeća ona je obvezna čim ste to zatražili ali nemojte izbjegavati primitak tog poziva.

 

Moram nadodati jer teorija je jedno, a praksa sasvim nešto drugo.

 

A ovo je iz prakse (a praksa je relativna stvar i razlikuje se od ustanove do ustanove):

Optuženi je također zatražio prisustvovanje na sjednici vijeća (doduše zbog nečeg drugog), odgovor je dobio nakon 3 mjeseca kada je već sjednica održana u kojem je između ostalog pisalo obrazloženje (otprilike ovako): Nismo Vas pozvali na sjenicu Vijeća obzirom da nismo smatrali bitnim jer niste bitni za rasvjetljavanje slučaja... (napomenula bih da je taj nebitni čovjek, kako ga naziva Vijeće, u pritvoru već 13 mjeseci) - eto, toliko.

 

"...I sve po zakonu

tu su paragrafi

pa zagrabi posteno

i za vjeru i za nevjeru...

 

Strpljenja, strpljenja, a na kraju nekako uvijek istina ispliva iznad svih pokušaja da bude drugačije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija