Jump to content

zabrana prelaska u konkurentsku tvrtku


ban4074

Preporučene objave

u ugovor mi je unesena klauzula da se 6 mjeseci nakon prestanka rada kod sadašnjeg poslodavca, ne smijem zaposliti kod konkurencije.Ukoliko se zaposlim dužan sam poslodavcu 12 mjesečnih plaća, a ukoliko pauziram poslodavac mi isplaćuje pola plaće 6 mjeseci.(on to može i otkazati ako želi, a onda sam ja slobodan)

Postoji li neka rupa kod ovakvih ugovora i postoji li mogućnost da se zaposlim kod drugog poslodavca a da ne moram platiti kaznu.

jeli imao netko iskustva?

hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ban4074 je napisao:

u ugovor mi je unesena klauzula da se 6 mjeseci nakon prestanka rada kod sadašnjeg poslodavca, ne smijem zaposliti kod konkurencije.Ukoliko se zaposlim dužan sam poslodavcu 12 mjesečnih plaća, a ukoliko pauziram poslodavac mi isplaćuje pola plaće 6 mjeseci.(on to može i otkazati ako želi, a onda sam ja slobodan)

Postoji li neka rupa kod ovakvih ugovora i postoji li mogućnost da se zaposlim kod drugog poslodavca a da ne moram platiti kaznu.

jeli imao netko iskustva?

hvala unaprijed

 

 

Poštovani,

 

preuzeli ste ugovorom dogovorenu zabranu natjecanja s poslodavcem te ne postoji rupa koju sugerirate da se izvučete iz iste. Niže Vam je citirani članak zakona koji regulira eventualan prestanak iste.

 

 

Prestanak ugovorne zabrane natjecanja

Članak 96.

(1) Ako radnik otkaže ugovor o radu izvanrednim otkazom iz razloga što je poslodavac teško povrijedio obvezu iz ugovora o radu, ugovorna zabrana natjecanja prestaje važiti ako u roku od mjesec dana od dana prestanka ugovora o radu radnik pisano izjavi da se ne smatra vezanim tim ugovorom.

(2) Ugovorna zabrana natjecanja prestaje važiti i kada poslodavac otkaže ugovor o radu, a nema za to ovim Zakonom opravdani razlog, osim ako poslodavac u roku od petnaest dana od otkaza ugovora obavijesti radnika da će mu za vrijeme trajanja ugovorne zabrane natjecanja plaćati naknadu u iznosu prosječne mjesečne plaće isplaćene radniku tijekom tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.

(3) Visina naknade plaće iz stavka 2. ovoga članka usklađuje se s kretanjem prosječne plaće u Republici Hrvatskoj.

Odustanak od ugovorne zabrane natjecanja

Članak 97.

(1) Poslodavac se može osloboditi obveze plaćanja naknade iz članka 95. ovoga Zakona, ako pisano obavijesti radnika da odustaje od ugovorne zabrane natjecanja.

(2) Odustanak od ugovorne zabrane natjecanja iz stavka 1. ovoga članka oslobađa poslodavca obveze plaćanja naknade nakon što su prošla tri mjeseca od dana dostave radniku izjave o odustanku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bok

 

nisam pravnik, ali zbog posla se dosta moram baviti pravom pa bih rekla da vidim 2 moguce rupe:

 

1/ NAPREDOVANJE RADNIKA

CL 94 st 5: Ugovor [o zabrani natjecanja] ovoga članka ne obvezuje radnika ako njegov cilj nije zaštita opravdanih poslovnih interesa poslodavca ili ako se njime s obzirom na područje, vrijeme i cilj zabrane, a u odnosu na opravdane poslovne interese poslodavca, nerazmjerno ograničava rad i napredovanje radnika.

 

2/ SASTAVLJANJE UGOVORA O ZABRANI NATJECANJA

 

Članak 95.

(1) Ako ovim Zakonom za određeni slučaj nije drukčije određeno, ugovorna zabrana natjecanja obvezuje radnika samo ako je ugovorom poslodavac preuzeo obvezu da će radniku za vrijeme trajanja zabrane isplaćivati naknadu najmanje u iznosu polovice prosječne plaće, isplaćene radniku u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.

---

Konkretno, u svom ugovoru o radu, imam zabranu natjecanja i predvidenu kaznu od 20000 kn, no poslodavac nije preuzeo nikakvu obvezu o isplati polovice place za vrijeme zabrane. Tako da po meni moj poslodavac ne moze nista od mene potrazivati (a i znam da nece, jer je bilo slucajeva prije, i nikad nisu nista od nikoga). Cini mi se da cesto ljudi predu u konkurenciju i firme ne potrazuju nista...

 

NO ZBUNJUJE ME OVAJ STAVAK - AKO MOZE NEKI PRAVNIK DATI SVOJE MISLJENJE o cl. 98 st 2:

Ugovorna kazna

 

Članak 98.

(1) Ako je za slučaj nepoštivanja ugovorne zabrane natjecanja predviđena samo ugovorna kazna, poslodavac može, u skladu s općim propisima obveznoga prava, tražiti samo isplatu te kazne, a ne i ispunjenje obveze ili naknadu veće štete.

 

(2) Ugovorna kazna iz stavka 1. ovoga članka može se ugovoriti i za slučaj da poslodavac ne preuzme obvezu isplate naknade plaće za vrijeme trajanja ugovorne zabrane natjecanja.

----

CINI MI SE DA PROTURIJECI CL 95 ST 1?

 

Ispricavam se sto je post dug, a molim za strucno misljenje jer mi dragi treba bas potpisati novi ugovor koji predvida ruznu klauzulu o zabrani natjecanja

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@nmz

 

meni su se te odredbe isto cinile suprotstavljenima, ali koliko sam shvatio/citao upravo je tako. dakle, ako postoji ugovorena kazna a nema naknade Vi ste obvezni platiti kaznu u slucaju da prekrsite zabranu. Vas polozaj je utoliko laksi sto mozete platiti tu kaznu i zaposliti se, dok u slucaju da Vam poslodavac isplacuje naknadu Vasa odgovornost je mozebitno veca (naknada stete, eventualni zahtjev za ispunjenjem obveze)

 

s obzirom da sam student prava i nemam prakticnog iskustva, uzmite moje misljenje s rezervom

 

@ban4074

potencijalno Vam moze pomoci odredba čl. 94 st. 6 koja određuje da ugovor o zabrani natjecanja je nistetan (dakle nema ucinaka) ako ste u vrijeme sklapanja toga ugovora primali placu manju od prosjecne place u RH.

 

za to trebate provjeriti koliko je prosjecna placa u RH bila u tom trenutku (pretpostavljam zavod za statistiku to ima) te usporediti sa svojom placom. pretpostavljam da je presudna placa koju ste primali po ugovoru, tako da ako ste bili u poziciji da vam se dio place isplacuje "na ruke" kao sto je cesto slucaj Vas poslodavac se ne bi mogao pozivati na tu odredbu

 

pazite da ako ste dobili otkaz bez opravdanog razloga ugovorna zabrana Vas ne obvezuje (cl 96 st 2) osim ako Vam poslodavac nije ponudio u roku 15 dana placati naknadu u visini CIJELE place. takodjer ako poslodavac odustane od zabrane duzan Vas je pismeno obavijestiti te placati 3 mjesecne naknade nakon toga, dok ste Vi odmah od obavijesti oslobodjeni obveze

 

na kraju, ipak uzmite u obzir da ste Vi na takve uvjete pristali potpisivanjem ugovora i jednako kao sto Vas zakon stiti od samovoljne promjene uvjeta zaposlenja od strane poslodavca tako Vas i obvezuje postivati ono sto ste ugovorili

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"na kraju, ipak uzmite u obzir da ste Vi na takve uvjete pristali potpisivanjem ugovora i jednako kao sto Vas zakon stiti od samovoljne promjene uvjeta zaposlenja od strane poslodavca tako Vas i obvezuje postivati ono sto ste ugovorili"

 

Naravno da nisam morao potpisati ponuđeni ugovor, ali onda se nebi ni zaposlio.Ima 300 000 drugih koji bi potpisali da ja nisam.

Tu je jedna druga stvar bitna , a to je da ja u slučaju raskida njima dugujem 12, a oni meni samo 3 plaće i to čak mogu otkazati ako žele.Zar je to fer i po zakonu.

Ali dobro pravda je jedno , a pravo nešto drugo.

Pravde u ovom slučaju nema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija