Jump to content

Obrt-izracun poreza i doprinosa


streetmode

Preporučene objave

Molim nekoga da mi pomogne oko izracuna davanja za novi obrt.

Recimo da su mjesecni primici 10000,00 kn. Ja sam jedini zaposleni tj. vl obrta. Izdaci bi bili samo oni za doprinose. Kako bi izgledalo

 

1. obracun mjesecnih davanja (minimalno koliko mogu biti) i koje izvjestaje moram nositi mjesecno u poreznu/FINU (znam da trebam one PDV izvjestaje)

2. kako bi izgledao godisnji obracun doprinosa/poreza i koliko bi na kraju od tih 120000 kn dobio ja, koliko bi islo na doprinose, a koliko na poreze ?

3. koliko sa shvatio, kod obrta se placa porez na dohodak po progresivnoj stopi, no, zanima me sto je s doprinosima, da li je ogranicena visina dohotka za koji se placaju doprinosi jer ako se na dohodak placaju i doprinosi i porez, onda je puno bolje otvoriti doo i placati porez na dobit, a ne i doprinose ?

4. da li se davanja placaju bez obzira da li si ja nesto isplacujem sa ziro racuna obrta ili u slucaju da si ne isplacujem placam samo davanja prema min.osnovici ?

5. vezano uz gornje pitanje, da li mi davanja dodu na isto ako na kraju godine ja skroz ispraznim svoj ziro racun ili ne

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

1. Ukoliko niste nigdje zaposleni,dakle obrt Vam je jedini izvor prihoda tada plaćate mjesečne fiksne obrtničke doprinose koji za 2010. iznose 1.780,56 kn/mjesečno.

Doprinose na ostvareni dohodak plaćaju samo obrtnici koji su u radnom odnosu kod drugog poslodavca.

 

Osim doprinosa troškovi obrtnika su članarina Hrvatskoj obrtničkoj komori (koja se plaća tromjesečno i ovisi o gradu u kojemu ste,prosječno je cca 220 kn/tromjesečno).

 

Mnogo je jednostavnije napraviti obračun kada navedete grad u kojem otvarate obrt i djelatnost kojom se bavite.Ovisno o navedenom ovisi i da li ste obveznik plaćanja spomeničke rente,članarine turističkoj zajednici,spomeničke rente i dr.

 

Ukoliko niste u sustavu PDV-a, a ne morate biti u prvoj godini poslovanja tj.ni duže ukoliko ne ostvarite 85.000 kn naplaćenih godišnjih primitaka, niste obveznik dostavljanja nikakvih izvješća (niti FINI,niti Poreznoj).

 

2. Godišnji obračun doprinosa se ne radi,kako sam navela,ukoliko Vam je obrt jedina djelatnost.Znači, uplaćujete 1.780,56 kn mjesečno (u ovom iznosu su mirovinsko,zdravstveno i ozljede na radu)i to mjesečno,bez obzira imate li primitaka u obrtu ili ne.

 

3. Porez na ostvareni dohodak plaćate godišnje i to kao razliku primitaka i izdataka u obrtu a ne samo na ostvarene primitke kao što navodite.

 

4. Isplate u svezi akontacije dohotka ("plaće" obrtnika)nemaju veze sa uplatom obveznih davanja na ime doprinosa.

 

5. Da li ćete "isprazniti" svoj žiro na kraju godine ili ne, nema nikakvog uticaja na poreze ili doprinose.

 

Osnovno pravilo koje morate shvatiti u obrtu jest to da je Vaš dohodak RAZLIKA između Vaših izdanih računa kupcima i to samo naplaćenih računa i računa koje ste platili dobavljačima. Na tu razliku (dohodak) plaćate porez.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, mjesečni iznos doprinosa za obrtnika (napominjem:samo obrtnika kojima je obrt jedina djelatnost,tj. nisu zaposleni kod drugoga)je fiksni, bez obzira na dohodak.

 

Obrtnici koji obavljaju djelatnost obrta uz radni odnos plaćaju doprinose po stopi 35% na ostvareni dohodak (20% mirovinsko +15% zdravstveno) ali najviše do osnovice 60.184,80 kn (što znači,ako je dohodak veći od ovog iznosa,npr.dohodak je 100.000 kn, doprinosi će se plaćati do osnovice 60.184,80 tj ukupan maksimalni iznos za doprinose ne može biti veći od 21.064,68 kn po godišnjoj poreznoj prijavi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Ultra, zahvaljujem se na informacijama. Teško je doći do konkretnih odgovora.

 

Imam gotovo ista pitanja kao prethodnici, samo uz sitnu ali jako bitnu razliku:

 

Naime, zanima me otvaranje obrta uz redoviti posao (nesamostalni rad) u istoj struci (elektro-tehnika). Mjesečna plaća iznosi 3500kn (tolika je prijavljena), dok od obrta za prvih 6-12 mjeseci ne očekujem veći prihod od 2000kn mjesečno = cca 25000kn na godišnjoj razini (to je ukupan prihod, bez ikakvih troškova).

 

Sada se pitam koliki bi mi bili mjesečni i godišnji troškovi za obrt? ZO i MIO, porezi, prirezi, davanja komori, naknada za naziv, itd. ukratko sve šta ide, te što mi je obveza plaćati mjesečno a što godišnje.

 

Kompletno sam se izgubio od čitanja po internetu, zbog poslovnih obvaza nisam stigao još otići u poreznu upravu a jako me kopka. Hvala :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Ukoliko niste nigdje zaposleni,dakle obrt Vam je jedini izvor prihoda tada plaćate mjesečne fiksne obrtničke doprinose koji za 2010. iznose 1.780,56 kn/mjesečno.

Doprinose na ostvareni dohodak plaćaju samo obrtnici koji su u radnom odnosu kod drugog poslodavca.

 

 

Mrvicu na OT.

 

Ja sam u stalnom radnom odnosu u drugoj firmi (primam plaću, mirovinsko i zdravstveno), a otvorio sam i obrt.

Dakle, plaćam "samo" 35% na ostvareni dohodak na kraju godine + tromjesečno obrtničkoj komori.

Međutim, u kojoj fazi i gdje trebam odnijeti papire da sam u radnom odnosu kako me netko ne bi optužio da ne plaćam fiksne mjesečne doprinose? Ili me "oni" kontaktiraju?

 

Ne znam kolko je važno spomenuti da sam iz Zagreba.

 

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija