Jump to content

Pomoć - mobbing


stela2

Preporučene objave

Imam 23 godine i već 4 godine radim u jednom butiku u velikom trgovačkom centru (na neodređeno). Mislim da se ovo što svakodnevno proživljavamo ja i moje kolegice zove mobbing. Radi se o slijedećem:

1. Prisiljene smo raditi 12 sati dnevno bez spomena o priznavanju i plaćanju prekovremenih sati,

2. Rad subotom i nedjeljom (čak i noću u vrijeme sniženja)

3. Korištenje godišnjeg odmora uz obavezno odrađivanje istog, odnosno nakon povratka sa godišnjeg, moramo odrađivati toliko dana koliko smo koristile i to od 9 do 21 h. (opet naravno bez plaćanja)

4. Nikad neznamo kad ćemo raditi, da li do podne, da li poslije podne ili cijeli dan, a da ne govorim o vikendima za koje isto tako ništa neznamo nego tek u petak navečer.

5. Komunikacija sa šefom (novo postavljenim 25 godišnjakom) svodi se na : "ja sam šef, ja određujem pravila i izvolite ih se pridržavati ili otkaz!

6. Šef si uzima takvo pravo da čak i kad smo slobodne, nazove i naredi da moramo doći ranije. To je bio slučaj samnom kad sam imala dogovoren liječnički pregled (na koji se inače dugo čeka) i šef me je nazvao i rekao da izvolim doći dva sata ranije i da ga ne zanima što ja imam dogovoren pregled....strašno!

7. Prije 3 tjedna sam predala papire od banke da mi se u upravi ovjere da bih mogla realizirati kredit i do dana današnjeg ih nisam dobila natrag, a niti kakvu povratnu informaciju. "Drznula" sam se i pitala šefa da li mi je donio ovjerene papire (jer nitko nesmije kontaktirati sa upravom osim njega), a on je samo odgovorio: "ne"

8. Neki me je dan izvijestio da će mi skinuti plaću za 500,00 kuna jer sam otišla na pauzu (u kafić u trg.centru)

 

I tako bih mogla nabrajati još puno toga, ali bojim se da onaj tko će čitati neće imati živaca za tako veliku temu, ali meni "gori pod nogama" jer ako se pobunim odmah prijeti otkazom.

 

Još samo moram napisati da su kolegice koje su dale ili dobile otkaz prijavljivale Inspekciji rada, oni su došli a mi koje smo ostale raditi nismo smjele potvrditi navode iz prijave. Sve mi to izgleda da pomoći nema i da treba bježati "glavom bez obzira". Ali kuda?

Molim savjet!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

stela2 pozzzzz,

imate ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

1.što piše u vašem ugovoru vezano za tjedno radno vrijeme?

2.ima li u vašem ugovoru (eventualno)čl.koji se poziva na preraspodjeli radnog vremena prema kakvom pravilniku ili kolektivnom ugovoru?

3.Ima li vaš poslodavac više od 20 zaposlenih i nije li možda potpisnik kolektivnog ugovora grane trgovine?

Odgovorite mi na pitanja pa nastavljamo spiku. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Ispričavam se kaj se nisam prije javila, ali su me ukučani prestrašili da bi mogla dobiti otkaz ako netko skuži da ja to pišem.

Joj, šta da radim?

U ugovoru mi piše 40 satni radni tjedan i ništa drugo.

Firma ima više od 20 zaposlenih, a da li je potpisnik kakvog kolektivnog ugovora nitko od nas nezna, jer nemamo pravo ništa pitati niti znati.

Uz put rečeno - još nisam dobila ovjerene papire za kredit.

 

Da li mi temeljem ovog kaj znam i kaj sam napisala može netko nešto savjetovati, osim da dam otkaz (što bih najradije napravila, ali je jako teško naći posao i trpim kao i moje kolegice)!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stela....stela,

kaj bumo mi z vama?

Dakle Vaš poslodavac MORA imati pravilnik o radu jer tako doređuje Zkon o radu s obzirom da zapošljava više od 20 radnika.Vaš poslodavac MORA vam dati na uvi taj pravilnik o radu. Za nepoštivanje ovoga kaj sam rekel je zakon odredio zapriječenu nivčanu kaznu od 30.000 do 61.000 kn za firmu i nekaj sitnog za odgovornu osobu. Dakle tražite pravilnik i zaprijetite da ako vam ga neda da ćete se obratiti Inspaktoratu RH.

Pravilnikom o radu moraju biti uređena pitanja kao što je isplata prekovremenih sati,korištenje GO.Niko vam nemože uzeti 500 kn a da vi sa tim niste suglasni i niko ništ nemre bez vas promeniti iz vašeg ugovoora o radu.

Vi biste po mome trebali napisati Zahtjev za zaštitu prava koju Vam omogućuje Zakon o radu,pa kad to poslodavac vidi mislim ak nije glup i ne plaćaju mu se kazne da će promjeniti ploću.

Za to treba imati hrabrosti.Pa ako je imate obratite mi se na PM pa ćemo složiti "ružionu" vašem poslodavcu za kakvih par sto tisučća kn da vidimo kak bu se ponašal on i vaš "šefić" koji nema pojma o zakonu jer da ima nebi to delal.Takvih kakste vi "klijentih sam ja imal u zadnjih 3-4 mjeseca petnastak i svi redom su "uzemljli svoje poslodavce. A znate zakaj zato kaj takvi poslodavci mahom misle kak je radništvo nepismeno i glupo a oni su Bogomdani i pametni. A to ni tak. Bar ja nedam da je tak.

A kaj niste kobili papire za kredit to mu je jedini plus. kaj će vam kredit. Krediti više nisu IN. Morate ih vračati a nemate od kud. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija