Jump to content

porez na kupnju prve nekretnine - pomoć


blondy002

Preporučene objave

Kupujem kuću koja će biti prva nekretnina u mom vlasništvu, kuća je 200 metara kvadratnih, prvi kat ima 70 metara kvadratnih stambenog prostora, drugi kat je roh bau. Sa mnom će živjeti roditelji i sestra, s tim da otac ima u vlasništvu kuću u drugoj državi koja ima oko 50 metara kvadratnih. Da li ću i u kojem postotku morati platiti porez na nekretninu. Posjedujem i automobil oko 10 godina star.

 

Unaprije hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Porez na promet nekretnina ne plaćaju građani koji kupuju prvu nekretninu a kojom rješavaju stambeno pitanje. Naravno pod nekoliko uvjeta: da imaju hrv.državljanstvo, da prijavljuju prebivalište na adresi na kojoj se nekretnina nalazi, da građanin te članovi njegove uže obitelji, NEMAJU u vlasništvu nekretnine koje zadovoljavaju njihove stambene potrebe, kao ni kuću za odmor, stan ili druge nekretnine znatnije vrijednosti.

Veličina nekretnine koja se kupuje ovisi o broju članova uže obitelji, pa tako:za 1 osobu-oslobođenje ide na prostor do 50 m2 stambenog prostora, za 2 osobe-65 m2 stambenog prostora, itd.

 

Napominjem da se pod pojmom uže obitelji smatraju bračni drug te djeca prijavljena na istoj adresi.

Ukoliko veličina nekretnine koja se kupuje prelazi zadane površine, tada se porez obračunava i plaća na višak stambenog prostora. :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija