Jump to content

preseljenje u drugu državu sa maloljetnim djetetom


andromeda1210

Preporučene objave

Otac sina viđa svaki drugi vikend i jedan dan u tjednu. Ne dolazi po dijete uvijek kad ima pravo,ponekad se ne pojavi. Inače nemam nikakve probleme s tim da dijete viđa oca,nikad to ne bih branila niti imam pravo na to. Otac i majka su jednako važni u životu djeteta,poštujem to,ali ipak i ja imam pravo na novi život i novu obitelj. Zar ne?

Čula sam neke odgovore kao da bi se samo trebalo preinačiti viđanje djeteta. Mene strah da mi otac ne zabrani odvođenje djeteta. Ima li pravo na to?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

teško Vam može zabraniti da odvedete dijete ako imate pravomoćnu sudsku odluku o dodjeli djeteta na zajednički život i skrb, ali može tražiti njezinu izmjenu zbog bitno promjenjenih okolnosti.

 

pri izdavanju viza ili dozvola za boravak maloljente djece, strane zemlje često traže pismeni pristanak roditelja koji ne putuje s djetetom (na stranici švedske ambasade nisam našla informacije, pa bi bilo dobro kontaktirati ih i pitati), što Vam otac može uskratiti i na taj Vas način onemogućiti u ostvarivanju planova. stoga Vam ne preostaje ništa drugo, nego sjesti s njime i dogovoriti se.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

na stranicama MUP-a piše slijedeće:

 

"Zahtjev za izdavanje putne isprave za maloljetne odnosno poslovno nesposobne osobe podnosi zakonski zastupnik.

Prema odredbama Obiteljskog zakona ("Narodne novine" broj: 116/03, 17/04 i 136/04) zakonski zastupnici maloljetne osobe su roditelji, osim ako nisu lišeni roditeljske skrbi. Kako nijednom odredbom Obiteljskog zakona nije propisano da termin "zakonski zastupnik" podrazumijeva oba roditelja zajedno, zakonski zastupnik je svaki roditelj maloljetne osobe.

Stoga jedan od roditelja može podnijeti zahtjev za izdavanje putne isprave i preuzeti izdanu putnu ispravu. Isto tako, ako roditelji to žele, jedan od njih može podnijeti zahtjev, a drugi preuzeti izdanu putnu ispravu.

Ako su roditelji razvedeni zahtjev za izdavanje putne isprave za maloljetnu osobu i preuzimanje izdane putne isprave može obaviti samo roditelj koji predoči odluku nadležnog suda kojom mu je dijete povjereno na čuvanje i odgoj. Također, u slučaju da jedan od roditelja prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje putne isprave za maloljetnu osobu predoči odluku nadležnog suda po kojoj je drugi roditelj lišen roditeljske skrbi, roditelj koji je lišen roditeljske skrbi ne može preuzeti izdanu putnu ispravu."

 

to u praksi znači da možete sami dati izraditi putovnicu za dijete te s djetetom nesmetano prijeći granicu, pogotovo ukoliko Vi i dijete imate isto prezime. da li ćete s djetetom otići u jednodnevni šoping u Brežice, ili ćete otići do Švedske, nikoga, na žalost (na žalost, jer nije pošteno prema drugome roditelju koji je u postupku razvoda nekako prestao biti jednakovrijedan djetetov zakonski zastupnik) nije briga.

 

pokušajte svakako dogovor s ocem, možda uz posredovanje CZSS-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Velika Vam hvala na odgovoru. Svjesna sam da neće biti lako,ali nadam se uspjehu. Pogotovo stoga što nikad nisam,a niti namjeravam osporavati djetetu viđanje s ocem. Čak naprotiv.

Zanima me kakva su mi prava i kakve su šanse ako sve dođe do suda. Je li sud slijedeća instanca ukoliko otac ne pristane da diejte ide samnom? Kakva je praksa? Koliko dugo traje? Želja nam je što prije početi planirati obitelj.

Hvala još jednom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dijete jeste povjereno meni na zajednički život. Veseli se odlasku jer je komunikacija između djeteta i budućeg supruga ostvarena. Lijepo se slažu i razumiju.

Strah me je da sve ne padne u vodu zbog očeve zabrane,pa se pitam hoću li i kako uopće moći otići sa svojim djetetom.

Ukoliko je moguća komunikacija izvan foruma,molim Vas da mi javite,jer bih Vas kontaktirala,naravno ukoliko dopuštate.

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija