Jump to content

Uveć. osobnog odbitka i suprugino vlasn. druge nekretn. prije braka


uzalud

Preporučene objave

Imam pitanje vezano uz uvećanje osobnog odbitka u prijavi poreza na dohodak, koji mi nije dozvoljen zbog prethodnog vlasništva stambene nekretnine moje supruge.

 

Kronologija događaja ide ovako:

 

Oko 2000. supruga je nasljedstvom stekla suvlasništvo u staroj obiteljskoj kući.

 

2006. supruga sklopa kupoprodajni ugovor kojim prodaje udio u toj obiteljskoj kući.

 

Početkom 2007. stupa u bračnu zajednicu sa mnom.

 

U rujnu 2007. sklapam kupoprodajni ugovor za kupnju stana u Zagrebu.

 

U listopadu 2007. obiteljska kuća je preknjižena u zemljišno-knjižnom uredu na novog kupca (do tad je bila vođena u dijelu na moju suprugu).

 

U mojoj poreznoj prijavi za 2008. nije mi priznato uvećanje osobnog odbitka za iznos plaćene kamate po stambenom kreditu za stan u Zagrebu. Nakon pisanog prigovora u kojem sam priložio relevantnu dokumentaciju, dobijam obrazloženje: "Uvidom u informacijski sustav Porezne uprave, podatke o poreznim prijavama, utvrđeno je da bračni drug (...) do trenutka kupnje imala u suvlasništvu stambeni prostor, te da u skladu s člankom 36. stavak 17. Zakona o porezu na dohodak i članak 58. stavak 1. Pravilnika o porezu na dohodak porezni obveznik nema pravo (...) koristiti uvećanje osobnog odbitka za kupnju prvog stambenog prostora."

 

Ovako formulirano obrazloženje nije u skladu s tekstom Zakona i Pravilnika ("imala do trenutka kupnje" nije relevantna kategorija, samo "imala u trenutku kupnje" i "stekla u periodu od vjenčanja do trenutka kupnje"). Međutim, ako zažmirim na to, mogu jedino zaključiti da Porezna uprava smatra da je moja supruga bila suvlasnik stambenog prostora u trenutku moje kupnje prve nekretnine (stana u Zagrebu).

 

Da li je kupoprodajni ugovor koji pokazuje da je supruga prodala svoj udio u nekretnini prije našeg vjenčanja dovoljan da obori ovo rješenje na žalbi (ovaj dokument je priložen prigovoru poreznom referentu, ali očito nije smatran relevantnim)? Da li je stvarno relevantno kada se kupac uknjižio u gruntovnici (na to moja supruga nije bila u mogućnosti utjecati)? Da li je stvarno "informacijski sustav Porezne uprave" jedini referentan u ovom predmetu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sjetio sam se još jedne teorije: da kupac kuće nije godinu dana prijavio kupovinu nekretnine Poreznoj upravi, iako je to dužan napraviti u rodu od mjesec dana od zaključenja ugovora. Međutim, kupac je stranac pa je moguće da se to odužilo, i da se Porezna ravna prema tom datumu kao datumu kad je moja supruga prestala biti suvlasnik nekretnine. Međutim, ne mislim da to tumačenje odgovara slovu Zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija