Jump to content

Što kad u Poreznoj Zakažu?Hitno !!


Ivan32

Preporučene objave

Prvo Hvala administratorima na prošlom odgovoru oko poticaja hzz-a .

Imam obrt kojemu je glavna djelatnost računalno programiranje ,otvorio sam ga u 10 mjesecu 2009 god. i odmah otišao u poreznu upravu da se prijavim u registar poreznih obveznika pdv-a sa time što sam stavio napomenu da ne želim biti u sustavu pdv-a.

 

I ono bitno :

 

1.)Tražio sam da mi se obrt paušalno oporezuje ali je djelatnica rekla da stavim pod napomene da želim paušalni obrt pa ću naknadno dobiti riješenje , dolazio sam još dva puta u poreznu

jednom nije bilo žene koja to vodi drugi put im nije došao neki dokument iz nadležne županijske uprave .

2.)plaćam komorske doprinose od 131 kn za koje stoji na računu

"komorski doprinos u paušalnom iznosu" ali osim toga nikakvo riješenje za paušal nisam dobio

3.)Imam još jedan dan da predam poreznu prijavu (pon.do 19h).

4.)Djelatnica u poreznoj koja to vodi u petak(27.02) mi je rekla da se mora posavjetovati sa savjetnicima , da ću morati podnjeti prijavu i da ona misli da obrt te djelatnosti ne može biti paušalan

 

Stoga iz svega navedenog ?

1.)Imam li ili nemam paušalni obrt ?

2.)Može li se sa rač. prog. djelatnosti pod paušal ?

3.)Što ako sam mogao biti paušalno oporezivan za prošlu godinu ali zbog nečije inertnosti platim 15 ili 25 % poreza na dohodak , mogu li se žaliti !?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Prilikom otvaranja obrta u Uredu državne uprave obrt se ne definira kao paušalni ili ne.Prilkom upisa u registar poreznih obveznika predajete zahtjev o utvrđivanju oporezivanja dohotka u paušalnom iznosu (znači,ne smijete se upisati u sustav obveznika pdv-a).

Porezna uprava dužna je izdati Rješenje o utvrđivanju paušalnog poreza na dohodak i po osnovi tog Rješenja vi ne smijete predavati godišnju prijavu poreza na dohodak.

 

2. Dohodak i porez na dohodak ne mogu se utvrđivati u paušalnom iznosu obrtnicima koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva i trgovine a kako Vaša djelatnost to nije, nema zapreke za paušalnim oporezivanjem.

 

3. Svakako morate utvrditi što je s Vašim Rješenjem o paušalnom oporezivanju od strane Porezne uprave, jer ukoliko ste paušalac ne podnosite godišnju prijavu poreza na dohodak a ukoliko niste, rok za predaju DOH-a je 01.03.

 

Porezna uprava dužna je izdati Rješenje najkasnije do kraja mjeseca koji slijedi iza mjeseca u kojemu ste upisani u RPO što znači da ste Rješenje već trebali dobiti.Također,njima nije potreban nikakav dokument iz nadležne županijske uprave (uz RPO ste im morali dostaviti Rješenje o upisu u obrtni registar i obrtnicu) tako da je na Vama da samo provjerite u Poreznoj upravi da li je u Vašoj prijavi u Registar poreznih obveznika (RPO-obrascu) zaokružena prijava ostvarivanja dohotka od obrta koji se paušalno oporezuje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija